SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mühendisler Gürkan'a Sert Çıktı

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:12:58
Mühendisler Gürkan'a Sert Çıktı
A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın, Ziraat Mühendisi olan oğlu Ahmet Turan Gürkan'ı başkanı olduğu belediyede istihdam etmesini gerekçelendirirken Battalgazi Belediyesi'nde çalışan mühendisleri 'Beceriksiz' olmakla suçlaması ve çeşitli ifadelerle aşağılaması, Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası (TMMOB) Malatya İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan oldukça sert bir açıklamayla  protesto edildi.

TMMOB Malatya İl Koordinasyon Kurulu'nun açıklamasında, Başkan Gürkan'ın mühendisleri aşağılayan tavır ve sözlerinin, oğlunun Battalgazi Belediyesi'nde istihdam edilmesi uygulamasının meşrulaştırılmasına yönelik bir amaç taşıdığı vurgulanarak, "Meslek mensuplarımıza yapılan bu çirkin ifadenin kabul edilir bir tarafı bulunmamaktadır. Biz TMMOB ne bağlı meslek odaları olarak bu talihsiz açıklamayı gerek meslek odaları olarak, gerekse de meslek mensupları olarak başta mesleki lisans eğitimize gerekse de kişilik haklarımıza bir haksızlık saygısızlık ve hakaret olarak kabul etmekteyiz. Yaşanan bu olayı yapılan bu açıklamayı meslek Odaları olarak esefle kınıyoruz" denildi. 

Geçtiğimiz günlerde Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda basın mensuplarıyla yaptığı iftarın ardından Gazeteci Güler Hazar , “Sayın başkan oğlunuz Ahmet Turan Gürkan’ı başkanı olduğunuz belediyede işe aldığınız doğru mudur? Doğru ise, gerekçeniz nedir? Bu ülkede, bu şehirde, yüzlerce üniversite mezunu işsiz iken, KPSS’de başarılı olduğu halde atanmayan binlerce birikimli insan varken, bu insanların suçu sizin oğlunuz olmaması mıdır? Oğlunuzu Battalgazi Belediyesi’nde istihdam etmeniz yasal kılıfına uydurulmuş olsa bile etik bir davranış mıdır?" şeklinde bir soru yöneltmişti.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan bu soru üzerine oğlu Ahmet Turan Gürkan'ı belediyede istihdam ettirdiğini doğrulamış, bu icraatını ise, Battalgazi Belediyesi'nde görev yapan yaklaşık 50 mühendisin beceriksizliğinden doğan boşluğu oğlu Ahmet Turan Gürkan'ın bilgisi ile aşmak amacıyla yaptığına işaret etmişti.

Başkan Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediyesi olarak Yeşil Kuşak Projesi başlıklı bir proje hazırladıklarını belirterek, bu projenin hazırlanması için Battalgazi Belediyesi’nde çalışan mühendisleri görevlendirdiğini, ancak bu mühendislerin, verdiği talimatın gereği bir proje yapıp getiremediklerini söyledi. Battalgazi Belediyesi’nde görevli yaklaşık 50 mühendisin verdiği görevi ‘başaramaması’ ve ‘beceriksizliği’ üzerine, sözkonusu görevi oğlu Ahmet Turan Gürkan’a verdiğini ve oğlunun bir gece sabaha kadar yatmayarak Battalgazi Belediyesi’nde görevli mühendislerin başaramadığını gerçekleştirmek için çalıştığına vurgu yapmıştı. Gürkan, oğlunu başkanı olduğu belediyede görevlendirmesini nihai olarak 'Takdire şayan bir hadise' olarak nitelendirmişti. 

Başkan Gürkan'ın Battalgazi Belediyesi'ndeki yaklaşık 50 mühendisi 'aşağılayan', oğlunu ise adeta göklere çıkaran bu açıklaması malatyahaber.com'da 11 Temmuz 2014 tarihinde "İyi ki Ahmet Turan Varmış!" başlığı ile yayınlanmıştı. 

“Gürkan’ın Makamına Yakışmayan Yakışıksız İfadeler”

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nca yapılan açıklamada, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın mühendisler için kullandığı aşağılayıcı tavra sert yanıt verildi.

Açıklamada, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın oğlunun atamasını meşrulaştırmak gayesi ile mühendisler için kullandığı ifadelerin makamına yakışmayan ‘yakışıksız’ ifadeler olduğu belirtilerek “Ancak bu yapılan uygulamayı meşrulaştırmak gayesi ile meslek mensuplarımıza yapılan bu çirkin ifadenin kabul edilir bir tarafı bulunmamaktadır. Biz TMMOB ne bağlı meslek odaları olarak yerel basında yer alan bu talihsiz açıklamayı gerek meslek odaları olarak, gerekse de meslek mensupları olarak başta mesleki lisans eğitimize gerekse de kişilik haklarımıza bir haksızlık saygısızlık ve hakaret olarak kabul etmekteyiz. Yaşanan bu olayı yapılan bu açıklamayı meslek Odaları olarak esefle kınıyoruz” denildi.

TMMOB’UN AÇIKLAMASI ŞÖYLE: 

“Geçtiğimiz günlerde ilimizde yayın yapmakta olan bir haber sitesinde Battalgazi Belediye Başkanı tarafından gerek Belediye bünyesinde çalışan, gerekse de serbest sektörde çalışan meslektaşlarımızın mesleki beceri ve kabiliyetlerinin sorgulanarak küçük düşürücü açıklamalar biz meslek odaları olarak yadırganmıştır. Eğer haber sitesinde geçen konuşma doğru ise bu meslektaşlarımız açısından son derece üzücü ve temsil edilen makam itibariyle hiç yakışık almayan bir davranış ve ifade olduğunu bildirmek isteriz.

Öncelikle konuya açıklık getirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Sayın Başkan Belediye bünyesine yasal mevzuat çerçevesinde istediğini atama ve görevlendirme yetkisine sahiptir. Bu konu kurumun kendi iç ve yönetimsel sorunudur. Ancak bu yapılan uygulamayı meşrulaştırmak gayesi ile meslek mensuplarımıza yapılan bu çirkin ifadenin kabul edilir bir tarafı bulunmamaktadır.” 

“Hiçbir proje bir gecede hazırlanmaz”

“Öncelikle Mühendis olarak herkes bilir ki hiçbir proje bir gecede hazırlanmaz. Kaldı ki Belediye gibi yatırım ve hizmet odaklı sosyal amaçlı projeler hiçbir zaman bir gecelik projeler asla olamaz. Yine birazcık proje bilgisi olanlar bilir ki; bir proje hazırlanırken ne, ne zaman, nasıl, nerede, kim, kim için, kaça gibi birçok kendi içinde cevaplandırılması gereken ve bu cevapların makul mantıklı, sürdürülebilir, ekonomik, kabul gören ve tabanı olan bir fizibilite çalışmasından sonra ortaya çıkar. Anlaşılan aslında sayın başkana proje diye sunulan projenin sadece ana fikridir.”

“O proje nedir? Açıklayın da bilelim…”

“O zaman lütfen proje nedir? Onu bilelim. Daha sonra da bir mühendisin proje hazırlamasındaki olmazsa olmazları nelermiş onu tahlil edelim.

Bu gün kendi meslek dalında başarısını ispat etmiş, ilimizin birçok yatırım projesine imza koymuş başarılı mühendislerin bulunduğu bir kurumda, bütün mühendisleri iş bilmezlikle suçlamak aklımıza aslında daha farklı şeyler getirmektedir.

Biz TMMOB ne bağlı meslek odaları olarak yerel basında yer alan bu talihsiz açıklamayı gerek meslek odaları olarak, gerekse de meslek mensupları olarak başta mesleki lisans eğitimize gerekse de kişilik haklarımıza bir haksızlık saygısızlık ve hakaret olarak kabul etmekteyiz.

Bizler yaşadığımız kentin daha yaşanabilir, altyapısı tamamlanmış, bölgesinde cazibe merkezi olan doğal kaynaklarını en verimli şekilde kullanan bir şehir olmak ve bu süreci iyi yöneten bütün yöneticilerin yanında olduğumuz, taşın altına elimizi koyacağımızı her fırsatta dile getirmekteyiz ve üzerimize düşen görevi de yapmaktayız. Geçmişten bu güne üzerimize düşen sosyal sorumluluğumuzu laiki ile yerine getirmeye çalışan meslek odalarıyız. Ancak bu konuda uyarılarımızı çalışmalarımızı, fikirlerimizi ve yardımlarımız dikkate almayan itibar etmeyen yöneticilerimize de ısrarla uyarmaya devam etmekteyiz. 

Ancak bütün bunlara rağmen, çeşitli kanun ve mevzuatlara dayanarak yapılan görevlendirme ve atamaların altını doldurmak, bir gerekçe üretmek mecburiyeti ve ihtiyacından, ömrünü mesleğine atamış, yaptığı işlerle takdir toplamış, insanların yaşam seviyelerini yükseltmiş, farkındalık oluşturmuş, en önemlisi ise insanların doğduğu yerde doymasına vesile olmuş bu meslektaşlarımızı kötülemek, beceriksizlikle suçlamak kabul edilebilir bir ifade değildir.

Yaşanan bu olayı yapılan bu açıklamayı meslek Odaları olarak esefle kınıyoruz. Unutulmamalıdır ki, çalışmayan iş yapmayan veya yapamayan mühendis yoktur, çalıştırılamayan iş yaptırılamayan mühendis vardır.  

TMMOB, Makine Müh.Odası, İnşaat Müh.Odası, Elektrik Müh.Odası, Harita ve Kadastro Müh.Odası,   Gıda Müh.Odası, Maden Müh.Odası, Şehir Plancıları Odası, Jeoloji Müh.Odası,  Ziraat Müh.Odası”  

GÜRKAN'IN SÖZLERİ (BANTTAN)

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, oğlu Ahmet Turan Gürkan’ın belediyeye alınmasına ilişkin soruya verdiği yanıtın, banttan yapılan çözümü aynen şöyleydi:

“Oğlumuzun belediyede çalışması sorusuna gelince, doğru söylüyorsunuz. Oğlumu ben buraya geçici olarak, 5442 sayılı yasa (İl İdaresi Yasası) ile Valilik oluru ile aldım. Ben sizinle bir şey paylaşacağım. Hakikaten acı ve gerçek bir şey: Oğlumuzun Akçadağ Tarım İlçe Müdürlüğü’nde gezi tazminatı olan ve aylık da 500 lira zarar ederek bizim orada çalışan bir yapısı var. Şimdi özellikle bu Yeşil Kuşak Projesi ile ilgili -ki bizde de 50’ye yakın mühendis arkadaş var ve nasıl algılarlarsa algılasınlar- onlara dedim ki ‘Şurayla ilgili bir proje hazırlayın’ ve bana proje gelmedi. Dedim ki ‘özel sektörde satın alın’ ve netice yine olmadı.  Bir proje hazırlamayı beceremediler. Ve biz oğlumuza dedik ki ‘Yavrum sen şunlara bir bak da, gece sabaha kadar yatma, şunları bir yap da..’ Ve neticede kolumu güçlendirmek, yani buraya daha iyi hizmet etmek anlamında geçici görevlendirme ile geldi. Yani bu takdire şayan bir hadisedir.”

HABER: Güler HAZAR, yenimalatya.com.tr- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız