SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Mühendisler Olarak Oldukça Üzgünüz"

0
Güncellendi - 2017-06-18 04:11:01
A- A+ PAYLAŞ

  • ZMO Odası Malatya Şube Başkanı, CHP'li Ağbaba'nın TARSİM eksperleri ile ilgili açıklamasına tepki gösterdi

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Malatya Şube Başkanı ve İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Orhan Gündüz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın TARSİM ile ilgili yaptığı açıklamada ‘Eksperlerin doğru tespit yapmadığı’ yönündeki sözlerine tepki gösterdi.

Ağbaba’nın açıklamalarının ‘Teknik bilgiden yoksun, maksadını aşan açıklamalar’ olarak nitelendiren Doç. Dr. Gündüz, “Bu açıklamadan dolayı, Ziraat Mühendisleri olarak oldukça üzgün olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.

“Bu olayın bilimsel adı fizyolojik dökümdür”

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan ZMO Şube Başkanı Doç. Dr. Gündüz, Ağbaba’nın kayısıda yaşanan önemli bir sorunu gündeme getirirken ‘Fizyolojik dökülme diyorlar, ilk kez duyduk. Gelecek yıl da , “ağacın psikolojisi bozuldu” veya “İntihar etti” derlerse şaşırmamak lazım” “kayısının yerde mi yetiştiğini, ağaçta mı yetiştiğini bilmeyecek başka illerden gelen eksperler”  ifadeleriyle  TARSİM bünyesinde görev yapan ziraat mühendislerini küçük düşürücü, meslek onurunu zedeleyici ifadeler kullanmasının meslek camiasında üzüntüyle karşılandığını ifade ederek şunları söyledi:

“Öncelikle şunu net bir şekilde ifade etmek gerekir ki bu yıl yaşanan olayın bilimsel ve teknik adı, ‘fizyolojik döküm’dür. Ve bundan dolayı oluşan zarar, maalesef TARSİM tarafından açıklanan teminatlar kapsamında değildir. Özellikle yüksek kesimlerde meydana gelen kayısıda meyve dökülmesi olayı, zarara maruz kalan üreticilerimizi olumsuz etkilemiştir. Üreticilerimiz dondan korunmak için ürün sigortası yaptırmalarına karşın don olayı gerçekleşmeden oluşan meyve dökümü nedeniyle, sigorta poliçe bedelini ödemenin yanı sıra üretim olmadığından üretim masraflarını karşılayacak herhangi bir gelire de sahip olamayacaktır.

Bu açıklamayı yapmaya iten temel neden, Malatya Milletvekilimiz Sayın Veli Ağbaba’nın bu önemli sorunu vurgulamak isterken basına yansıyan ve TARSİM eksperi olarak çalışan meslektaşlarımızın mesleki bilgisini hedef alan küçük düşürücü, mesleğin onurunu zedeleyen ‘Fizyolojik dökülme diyorlar, ilk kez duyduk. Gelecek yıl da , ‘ağacın psikolojisi bozuldu’ veya ‘İntihar etti’ derlerse şaşırmamak lazım’ ‘kayısının yerde mi yetiştiğini, ağaçta mı yetiştiğini bilmeyecek başka illerden gelen eksperler’şeklinde maksadını aşan ve teknik bilgiden yoksun açıklamaları olmuştur. Bu açıklamadan dolayı, Ziraat Mühendisleri olarak oldukça üzgün olduğumuzu ifade etmek istiyorum.”

“Ürün sigortasından verim ve gelir sigortasına geçiş yapılmalı”

Doç. Dr. Gündüz, yaşanan bu sorunlardan sonra bitkisel üretimde uygulanan sigorta politikasında değişiklik yapılması önerisinde bulunarak, “Bu sorunu, ürün sigortasından, verim ve gelir sigortasına geçiş için bir milat olarak kabul edip, hükümetin bitkisel üretimde uyguladığı sigorta politikasında değişiklik yapması için harekete geçmeyi ve bunun için önayak olmasını sayın vekilimizden bekliyoruz” dedi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Mustafa (6 yıl önce)
    Bunu birde çiftçilere sormak lazım .acaba kimin teknik bilgiden yoksun olduğu belli olur.ayrıca hangi teknik bilgiye ihtiyaç var don zararı için onuda anlamadık.herhalde türev integralle zararı tesbit ediyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • ibrahim (6 yıl önce)
    Ben bölgede gezen biri olarak çekirdekler tamamen beyaz ve dona ait hiç bir emare yoktu, ki fizyolojik küçük meyve dökümü dondan 1 ay sonra hala devam etmekteydi.Ziraat Mühendisleri sonuna kadar haklıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (6 yıl önce)
    Veli agbaba şov yapmada bire bir sırf laf olsun torba dolsun diye bilip bilmeden konuşup durur....Geçmiş zamanlarda kayısıyı sigorta ettirip dolu veya don olmadığı halde özel eksperin cebine 3 kuruş koyup sigortadan para alan uyanık Malatya milleti bu işin sonunu getirdi şimdi ise kendi kendilerine ah çekiyorlar...... Bu günleri hiç düşünmediler hayırlısı diyelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Adıyamanlı Abizer (6 yıl önce)
    kaysıyı dolu mahvetmiş.Gelen ekxper bunu 4 gruba ayırıyor.1_) temiz 2-)Aşırı dolu 3-)Orta dolu 4-) hafif dolu Sadece Aşırı dolu olanı sigorta hasarı olarak değerlendiriyorlar,Şire pazarına malı götürün tek nokta gördüklerinde dolulu diyorlar o zaman Tarsimi çağıracam sen bunu hasarlı kabul etmedin şimdi bu malı bana sat diyeceğim.Bakalım nasıl kıvıracaklar.Bunların Allahtan korkuları yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sedat (6 yıl önce)
    Mühendis efendi bol keseden sallama veli ağbaba haklı milletin bahçesinde kayısı kalmamış dökmüş halen gelip fizyolojik diyip gidiyorlar niye böyle yapıyorsunuz dediğimde bizde öyle olmadığını biliyoruz diyorlar ama genel koordinatörlük bize böyle yapın diyor bizde mecburuz diyorlar çünkü iş verenimiz onlar yoksa bize dosya vermezler diyor
    0
    0
    Yanıtla
  • haydarsessizce (6 yıl önce)
    Mühendisler haklı. Bilgi sahibi olmadan konusunda uzman olan insanları yermek cehalet göstergesidir.
    0
    0
    Yanıtla