SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Muhtar Neler Söyledi Neler!..

A- A+ PAYLAŞ

Vali Ulvi Saran tarafından, sorunların yerinde dinlenmesi ve çözümü konusunda gerekenlerin yapılması amacıyla ilgili daire müdür ve yetkililerin katılımı ile düzenlenen mahalle toplantılarından ikincisi Tecde Mahallesinde gerçekleştirildi. Karakavak Mahallesi muhtarı, eleştirileriyle toplantıya damgasını vurdu.

Tecde Kültür Merkezinde düzenlenen ve Vali yardımcısı Enver Erdem, Malatya Belediye Başkan yardımcısı Ahmet Ceyhan, İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Konan, TEDAŞ İl Müdürü Cemal Erkoç, Nüfus Müdürü, SYDV başkanı, Derme Sulama Birliği başkanı Abdullah Polat ile Aşağıbağlar, Çilesiz, Karakavak, Samanlı, Şeyhbayram, Tecde, Özalper ve Turgut Özal Mahalleleri muhtarı ile her mahalleden 10’ar temsilci katıldı. Mahalle muhtarların aktardığı sorunların başında, bölgede Malatya Belediyesi tarafından yıllardır çalışmaları sürdürülen fakat bir türlü sonuçlanmayan şuyulandırma, okul binalarının ve teknik donanımın yetersizliği, bürokratların vatandaşlara uygunsuz davranışları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından düşürülen ve vatandaşların mağduriyetine neden olan puan uygulaması, bölgelerinde bulunan sulama kanallarının bakım ve onarımın olmaması nedeniyle hizmet dışı kalması ve ağaçlarının kurmasına sebebiyet vermesi geldi.

Toplantının açılışını yapan Vali Ulvi Saran, "Muhtarlarımızın ve sizlerin görev alanında yaşayan mahalle sakinlerimizin, halkımızın istek, temenni ve sorunlarını dinleyeceğiz. Aramızda belediye başkan yardımcımız, emniyet müdürümüz, milli eğitim müdürümüz, sağlık müdürümüz, nüfus müdürümüz, sosyal dayanışma ve yardımlaşma müdürümüz, TEDAŞ; müdürümüz, SYDV müdürümüzle sizlerin sorunlarını dinleyeceğiz ve ilgililerine konunun durumu ve akıbeti hakkında bilgileri sizlere aktarmalarını isteyeceğiz” diye konuştu.

Bazı mahalle muhtarlarının dile getirdiği sorunlar ve temmeniler özetle şöyle:

Aşağıbağlar Mahallesi muhtarı Cafer Kenan Top; “Daire müdürlerimizi ve büyüklerimi ilk defa mahallemizde görmekten ve onları ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum” diye başladığı konuşmasını “Mahallemiz gelişmekte olan bir yerleşim alanı. Sağlık Ocağı binası için ayrılan alanın imarla ilgili sorunları var. TOKİ sınırlarımızda ama yol sorunumuz var, bazı sokaklarımız çok dar genişletilmesi gerekir. Mahallemizde lüks konutların yanı sıra gecekondu evlerimiz var. Lüks konutların çocukları parklarda oynarken gecekondudaki çocuklar bundan mahrum. Okulumuza hırsız girdi, teknolojik aletlerimiz yetersiz” diyerek tamamladı.

Çilesiz Mahallesi Muhtarı Ahmet Büker: “Okulumuzun hizmetli kadrosu yetersiz, kapı-pencereleri tamamen çürümüş, laboratuarın adı var malzemesizlikten işlevi yok. Fahri Kayahan Bulvarı’nda sinyalizasyon sistemi yok. Geçtiğimiz yıl 15’den fazla kaza meydana geldi. Hasanbey caddesinin sonlarında 500m’lik bir bölümde aydınlatma yok. Yenisi yapılacak gerekçesiyle boşaltılan Adafı Sağlık Ocağının akıbeti ne oldu. SYDV görevlileri bizleri ziyaret etmesi bir tarafa hiçbir konu hakkında görüş bile sormuyorlar. Ayrıca düşürülen puanlar vatandaşlarımızı mağdur ediyor, Horata Çayı Taşkın projesi yapılacaktı ama o konuda bilgimiz yok. İmar Uygulaması yüzde 80 bitmiş durumda ama yollar açılırken sulama kanalları bozuldu. Bu nedenle ağaçlarımız ve bahçelerimiz kuruma tehlikesi ile karşı karşıya.”

Karakavak Mahallesi muhtarı Alaaddin Poyraz (en alttaki fotoğrafta): “Lüks konutlarda yaşayan çok zenginlerle gecekonduda varoşlarda yaşayan yoksul vatandaşlarımızla gül gibi geçiniyoruz. Ama kurumlarımız yaptıkları veya yapmadıkları icraatlarıyla insanları birbirine düşürmektedirler. 1985’de başlayan hala da devam eden imar uygulaması (şuyulandırma) var. İmar uygulaması yapılmalı ama adil ve ahlaklı olmalı. Paylaşımda adil ve komşuları birbirine düşman edecek şekilde olmamalı. Örneğin yapılan imar uygulaması ile Tecde’deki bir arsa, Ankara Caddesine geliyor. Bu ne kadar adil? Böylesi bir uygulama bir arada yaşayan insanları birbirine düşürmez mi? Bölgemizde birçok okulumuz var. Okullar arasında bile ayrımcılık var. Adrese dayalı eğitim sistemi diyorsunuz ama uygulamıyorsunuz peki neden? Bir de İlköğretim okulumuz var, Karakavak İlköğretim Okulu tam bir Amerikan Barakası, sanırım merkezdeki sobalı tek okul. Bir de mobil eğitim var. Güya Anaokulu eğitimi veriyor. Bir veteriner orayı görse oturma ruhsatı vermez. WC yok, su yok. Milli Eğitim Müdür ve yardımcılarına sesleniyorum. Çocuğunuzu bir ay buraya gönderin eğer tahammül ederlerse biz ağzımızı açmayacağız. Eşitlik –adalet bu mudur?”

Diğer muhtarlar da benzer sorunları dile getirdiler.

Muhtarın konuşması bittikten sonra Vali Saran Sağlık Müdürü, TEDAŞ ve SYDV müdürleri ile belediye Başkan yardımcısı Ahmet Ceyhan’a ve Sulama Birliği (DSB) başkanı Abdullah Polat’a söz verdi.

Belediye Başkan yardımcısı ve Sulama Birliği başkanı arasında karşılıklı tartışma yaşanması üzerine Vali Saran araya girdi.

Başkan yardımcısı Ceyhan” Fahri Kayahan bulvarında yol düzenlemesi ve kavşak düzenlemesi yapılıyor. Horata çayı taşkın önleme projesi DSİ ile ortak çalışma yapıyoruz. Sokakların darlığı imar çalışması sonunda genişletilecek. Derme Sulama kanalı ile ilgili çalışmamız var.” dedi.

DSB başkanı Polat ise ”Malatya Belediyesi sınırları içerisindeki imar çalışmalarını bir an önce bitirmeli. Böylece sulanabilecek alanlarımız da azalır.”deyince Başkan yardımcısı Ceyhan ve Polat arasında kurumlarının işleyişleri hakkında karşılıklı tartışma yaşanması üzerine Vali Saran araya girerek “ Konularınızı bir araya gelerek çözersiniz” dedi ve tartışmayı sona erdirdi.

Diğer mahallerinde aynı şekilde sorunlarını yetkililere aktardıktan sonra bitti.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız