SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Muhtarlar Günü'nü Kutladılar

0
Güncellendi - 2016-10-20 01:50:46
Muhtarlar Günü'nü Kutladılar
A- A+ PAYLAŞ

  • 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla il yöneticileri ile siyasiler mesaj yayınladılar.

19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla, Malatya'daki muhtar derneklerinin başkan ve yöneticileri Vali Mustafa Toprak'ı makamında ziyaret ettiler. Darende ve Akçadağ ilçelerinde tören yapılırken, gün dolayısıyla il yöneticileri ile siyasiler kutlama mesajları yayınladılar.

VALİLİK'TE..

Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Murat Nalçacı, Türkiye Muhtarlar Derneği Malatya Şube Başkanı Mustafa Eren, Kayısı Kent Muhtarlar Derneği Başkanı Erdal Yağlıca , Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Aliseydi Yücekaya, Arapgir Muhtarlar Derneği Başkanı Turhan Onar,Battalgazi Muhtarlar Derneği Başkanı A. Vahap Ortaç,Türkiye Muhtarlar Derneği Pütürge Şube Başkanı Reis Ergül, Yeşilyurt Muhtarlar Derneği Başkanı Salman Şahbaz ile bazı mahalle muhtarları 19 Ekim Muhtarlar Günü münasebeti ile Vali Toprak’ı makamında ziyaret ettiler.

Muhtarlar, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere Başbakan ve Bakanlara muhtarlara vermiş olduğu değerlerden, Vali Toprak’a kendilerini kabullerinden dolayı teşekkür ederek, Vali Toprak’ın 15 Temmuzda hainlere karşı göğsünü siper etmesinden ve dik duruşundan dolayı ne kadar teşekkür etseler de az olacağını, İlimizin valisi olmasından dolayı da Malatya’nın çok şanslı olduğunu ve kendisi ile gurur duyduklarını ifade ettiler.

Ayrıca Battalgazi Muhtarlar Derneği Başkanı Ortaç’ da makamların, koltukların gelip geçici olduğunu, o koltuklara, makamlara değer verenin, değer katanın o koltukta, makamda oturan insanların olduğunu ifade ederek, Vali Toprak’ın 15 Temmuzda gösterdiği usul ve davranışları ile sevk ve idaresi ile liderliğinin, yöneticiliğinin Türkiye’ye rol model olduğunu belirterek tüm muhtarlar adına kutlayarak, Türkiye’de Vali Toprak gibi kadroların, güzel insanların bulunmasından çok mutlu olduğunu belirtip birlik ve beraberliğe daha çok ihtiyaç duyduğumuz bu günler de muhtarlar olarak daha çok çalışacaklarını, daha çok gayret göstereceklerini, daha az uyuyacaklarını, daha fazla efor sarf edeceklerini söyledi.

Vali Toprak da, kabul sırasındaki konuşmasında, "Muhtarlarımız hakikaten bizim için önemli, idaremizin temel taşı ve mahalledeki, köydeki, beldedeki o taleplerin, isteklerin tez elden insanlara dokunarak hissiyatlarını anında ilgili makamlara iletilmesi için çok önemli görev görüyorsunuz.

Son zamanlarda özellikle şunu görüyorum, muhtarlar sadece kendi mahalle ve beldesi ile ilgili, yöresi ile ilgili değil toplumun tüm sorunlarıyla, şehrin tüm sorunlarıyla, kalkınmasıyla, ekonomisiyle, sosyolojisiyle, kültürüyle, sanatıyla, sporuyla iç içe geçen bir çalışma ve uğraşı içerisindesiniz onun için de bu bana ayrıca mutluluk veriyor.

Bu hissiyat ve çalışmalardan dolayı özellikle çok teşekkür ediyorum, biz 24 saat görev yapıyoruz, sizlerde 24 saat görev yapan insanlarsınız, yani hastanelerde nasıl sağlık ekiplerimiz, polisimiz askerimiz jandarmamız, itfaiyemiz nasıl 24 saat görev yapıyorsa bunun gibi 24 saat gözünü kırpmadan görev yapma Anlayışını, heyecanını ortaya koyan, devletimizin vatandaşa yönelik hizmetlerini gerçekleştiren katmanlar gibi muhtarlarımızda 24 saat mahallesinde ne oldu, ne olacak ya da ne isteniyor, ne ihtiyacı var diye 24 saat ilgili makamların kapısını aşındırıyor ve 24 saat mahallenin dertleriyle hemhal oluyor.

Onun için bu da bizim Türkiye Cumhuriyeti devletimizin geleceğe büyük ekonomi olarak üreten, üretken, İstihdamını tamamlamış, toplumun tüm bireylerin müreffeh ve sosyal statüleri gelişmiş bir noktada, sağlıklı bir şekilde ileriye gitmesi için bize ümit veriyor, ümitvar oluyoruz.

Otuzuncu meslek yılımı idrak ediyorum, dolayısıyla bugüne kadar tüm muhtar kardeşlerimizle çalıştık, ondan öncesinde de kendi bulunduğumuz alanlarda muhtar akrabalarımız oldu, yakınlarımız oldu onun için o ailenin içerisindeki çalışmayı, insicamlı birikimi, hissiyatı bildiğim için ondan dolayı ifade ediyorum.

Ülkemizin birliği beraberliği, güzelliği ve kadim geleceğine daima sonsuz bir şekilde gitmesi adına sizlere sağlık, sıhhat, huzur içerisinde, tüm çalışmalarınızda başarılar diliyor, teşekkür ediyorum. 19 Ekim Muhtarlar Gününüzü kutluyor, ülkemize, milletimize, Malatya’mıza, mahallenize hayırlar getirmesini diliyorum.” dedi.

Atatürk anıtına çenek sunumu ile başlayan etkinliğe İlçe Kaymakamı Ali Türk, daire amirleri ve muhtarlar katıldı. Burada bir konuşma yapan Darende Muhtarlar Deneği Başkan Yardımcısı Mehmet Çelik, seçilerek göreve gelen muhtarların devlet mekanizmasının küçük ancak önemli bir dişlisi olduğunu ifade ederek “Ülkemizde çeşitli gün ve haftalar kutlanmaktadır. Ancak, muhtarların anılacak bir günleri bile yokken, Devlet büyüklerimiz 19 Ekim gününü ‘Muhtarlar Günü’ olarak belirlenmiştir. Bu karara minnettarız” diye konuştu.

24 saat esasına göre çalıştıklarını ve bundan da onur duyduklarını belirten Çelik, “Bir yandan mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel ihtiyaçlarından biri olan katılımcılığın sağlanmasında, önemli bir görevi yerine getirmekteyiz” dedi.

Ülkede yaklaşık 50 bin muhtarın bulunduğuna dikkat çeken Çelik, “Bu sayının da 64’ü Darende ilçemizde muhtarlık yapıyor. Halkımızın tercihi ve seçimiyle işbaşına gelmiş muhtar kardeşlerimiz, son derece önemli bir makamda bulunmaktadırlar. Bu gün vesilesiyle, tüm muhtarlarımıza çalışmalarında kolaylık dilerken ebediyete intikal etmiş bütün muhtarları rahmet ve minnetle anıyoruz” diye konuştu.

DARENDE'DE..

Muhtarlar Günü dolayısıyla Darende'de Atatürk Anıtı önündeki törenin ardından muhtarlar Darende Kaymakamı Ali Türk’ü makamında ziyaret ettiler.

Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser’de Muhtarlar Günü dolayısıyla verilen yemekte muhtarlarla bir araya geldi. Belediye Çay bahçesinde düzenlenen programda konuşan Başkan Eser, “Bizlerde bu güzel günde sizlerle olmaktan mutluluk duyuyoruz ve sizlere ne kadar saygı duysak azdır. Sizler bu güzel günleri her zaman hak ettiniz, darbe girişiminde her zaman dik durdunuz, Cumhurbaşkanımızı yalınız bırakmadınız. Darbeye hayır dediniz, ayaklandınız bu Cennet vatanın bizlere ait olduğunu gösterdiniz. Birlikte yaşayacağımızı gösterdiniz, bu güzel gününüz vesilesi ile hepinizin gününüzü kutluyorum” ifadelerine yer verdi.

Yemek programına Kaymakam Ali Türk, AKP İlçe Başkanı Süleyman Şimşek, Belediye meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı.

AKÇADAĞ'DA..

19 Ekim Muhtarlar Günü Akçadağ ilçesinde yapılan törenle kutlandı.

Akçadağ Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törene Akçadağ Belediye Başkan Vekili Turan Sarpkaya, Akçadağ Muhtarlar Derneği Başkanı Eyüp Gönültaş, kamu kurum ve kuruluşların amirleri sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile mahalle muhtarları katıldı.

Atatürk büstüne çelenk sunulması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından programda bir konuşma yapan Akçadağ Muhtarlar Derneği Başkanı Eyüp Gönültaş, 187 yıl önce başlatılan Muhtarlık müessesesinin hizmetin ilk noktası olduğunu vurgulayarak “Devletin ihtiyaçlarını millete duyuran, devletin yaptığı işleri milletle tanıştıran ve demokrasiye ilk geçiş noktası olan muhtarlık yaklaşık 187 yıl önce başlatılmıştır” şeklinde konuştu.

Osmanlı padişahlarından II. Mahmut döneminde başlatılan muhtarlık müessesesinin 1876 yılına kadar 43 yıl boyunca ülkede yapılan tek seçim olduğunu ifade eden Gönültaş, “Bu nedenle demokrasiye ilk başlangıç noktası olan muhtarlık müessesesini bize 2 yıldır muhtarlar günü olarak ta 19 Ekimi bize bahşeden değerli devlet büyüklerimize teşekkür ediyoruz. Bizler mahallelerimizde sadece yolla, elektrikle, suyla ilgilenen değil 24 saat esasına göre çalışan mesai gözetmeyen vatandaşın her türlü sıkıntısı ile ilgilenen insanlarız bu nokta elimizden geldiğince devletle, milletle arasında köprü olmaya çalışıp demokrasinin ve kardeşliğin tesisi noktasında ciddi gayretler sarf etmeye çalışıyoruz. Bu vesile ile şehit olmuş muhtarlarımızın ruhları şad olsun diyorum" diye konuştu.

Cumhuriyet Meydanında yapılan törenin ardından muhtarlar Akçadağ İlçe Kaymakamı Serdar Demirhan'ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Kaymakam Demirhan, "Akçadağ'da güzel birlik ve dayanışma ortamının olduğunu düşünüyorum.Muhtarlarımızla yakın çalışıyoruz.Kendileri her türlü sorunlarını her türlü ihtiyaçlarını bizleri haberdar ediyor. Devletine milletine bağlı muhtarlarımız kaymakamları ile yakın çalışmalarını devam ettiriyor. Bu vesile ile kendilerine teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Muhtarlar heyeti daha sonra Akçadağ Belediyesi ile Akçadağ Meslek Yüksek Okulunu ziyaret ederek temaslarını sürdürdü.

MESAJLAR..

Malatya Valisi Mustafa Toprak

"Tarihimizde ilk olarak 19 Ekim 1829’da şanlı ecdadımız Osmanlı tarafından İstanbul’da başlatılan ve 1833’ten itibaren de Anadolu’nun bütün mahalle ve köylerinde hayata geçirilen muhtarlık sistemi, 1854 tarihli belediye teşkilatından bile eski, köklü bir sistemdir. Hâl-i hazırdaki yönetim sistemimiz içerisinde muhtarlıklar, yerel yönetimlerin çok önemli bir parçasıdır. Muhtarlarımız yerel idarelerin en alt birimi olmaları münasebetiyle Aziz Halkımıza çok yakındırlar ve halkımızın sosyal hayatını yakinen müşahede etmektedirler.

Muhtarlarımız, sorumluluk bölgeleri içerisindeki altyapı çalışmalarından düğün ve cenaze işlemlerine uzanan çok geniş bir yelpazede vatandaşlarımızın ihtiyaç ve taleplerinin birinci derecede muhatabı olmaktadırlar. Görev yaptıkları mahallelerde muhtarlarımız Devletimizin taşradaki en temel taşıdırlar.

Sayın Cumhurbaşkanımızın aylık ve haftalık periyotlarla Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda muhtarlarımızla bir araya gelmesi, Sayın Başbakanımız ve Sayın Bakanlarımızın muhtarlarımızla istişarelerde bulunması Devletimizin muhtarlarımıza verdiği önemin en güzel nişanesidir. Muhtarlarımızın maaşlarında ve özlük haklarında yapılan iyileştirmeler, muhtarlık hizmet binaları, büyükşehir statüsündeki illerimizin Büyükşehir Belediyelerinde oluşturulan Muhtarlık İşleri Daire Başkanlıkları, diğer il ve ilçe belediyelerinde de Muhtarlık Şube Müdürlükleri veya temsilcilikleri yerel idarenin ve demokrasimizin temel öğesi olan muhtarlarımızın daha iyi, daha sağlıklı hizmet sunabilmesine imkân sağlamış, Devlet ve Vatandaş arasında köprü vazifesini gören muhtarlarımızın hizmet standartlarını geliştirmiştir.

Dolayısıyla bu adımlarla, Devletimizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın temsilcisi olan muhtarlarımız, halkımızla çok daha alakadar olmak, halkımızın talep, problem ve ihtiyaçlarını en kısa yoldan yetkili makamlara arz ederek çözüme vesile olmak hususunda daha iyi imkânlara kavuşmuştur.

Bu vesileyle; çok önemli bir vazifeyi icra ile mükellef olduklarına inandığım muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutluyor, çalışmalarında üstün başarılar temenni ediyor, Muhterem Malatya Halkımıza ve Aziz Milletimize sağlık ve esenlikler diliyorum."

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık

"Demokrasimizde halkın kendi oylarıyla, kendi tercihiyle yöneticileri seçmesinin en tipik örneği muhtarlık müessesesidir. Bu müessese 1829'dan itibaren yerel yönetim sistemimizin en önemli sac ayaklarından biri olmuştur.

Değerli muhtarlarımız, demokrasi geleneğinin ve kültürünün istikbale taşıyıcıları konumundadırlar. Milli irade bir çınarsa; bu çınarın özü, çekirdeği muhtarlarımızdır.

Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediği gibi "muhtar, mahallesinin milletvekilidir, belediye başkanıdır, hatta cumhurbaşkanıdır."

15 Temmuz akşamı muhtarlarımızın gösterdiği cesur duruş ve liderlik darbe teşebbüsüne karşı milletimizin elde ettiği zaferin başlıca etkenlerinden olmuştur.

"Muhtar bile olamaz" diyerek seçilmişleri tahkir eden manşetlerin atıldığı dönemler artık geride kalmıştır. Lakin özellikle Sn. Cumhurbaşkanımızın muhtarlarımızla sık sık bir araya gelerek yaptığı istişare toplantılarına ithafen muhalefet cephesinden yapılan açıklamalar bu zihniyetin hala daha devam ettiğini göstermesi bakımından üzücüdür.

AK Parti olarak muhtarlarımıza hak ettiği değerin verilmesi, talep ve ihtiyaçlarının gözetilmesi konusunda hassasiyet göstermekteyiz. Son 14 yılda muhtar maaşları ve diğer hususlarda atılan adımlar bunun göstergesidir. Özellikle geçtiğimiz yıl hükümetimizce 19 Ekim'in muhtarlara özel bir gün olarak ihdas edilmesi muhtarlarımızı tahkir eden zihniyete bir ders niteliğindedir.

Bu duygu ve düşüncelerle; büyük bir inanç, fedakarlık ve gayretle görev yapan tüm muhtarlarımızın muhtarlar gününü kutluyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum."

Battalgazi İlçesi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Muhtarlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Gürkan, “Muhtarlarımız, demokrasi nehrinin en önemli kollarıdır” dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Muhtarlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, “Muhtarlarımız, bulunduğu köy ve mahallede hem devletin tüm kurumlarını, hem de kendisini seçenlerin birer temsilcileridir. Yerel demokrasi kültürümüzün en eski örneğini temsil eden muhtarlarımız, demokrasi nehrinin en önemli kollarıdır. Seçimle gelen ve taçlandırılmış kişiler olan muhtarlarımız, aynı zamanda güvenilir kişi olmanın yanında mahallemizin ve köyümüzün sır küpüdür. Muhtarlarımız, halkın kamu kurumları ile ilişkilerinde aracı bir rol üstlenirken, diğer taraftan da çağdaş ve modern yönetimlerin en temel unsurlarından biridir. Katılımcı yönetim anlayışında önemli rol oynayan muhtarlarımız, demokrasi kültürümüzün gelişmesine büyük katkılar sunmaktadır. Mahallemizin ve köyümüzün yaşayan hafızası olan muhtarlarımız, vatandaşlarımızın devlet hizmetlerine ihtiyaç duyduğunda çaldıkları ilk kapıdır. Battalgazi Belediyesi olarak, katılımcı belediyecilik anlayışı kapsamında muhtarlarımızla birlikte hizmette yol haritamızı belirlemekteyiz. Bu duygu ve düşüncelerle muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günü kutluyor, muhtarlarımıza sağlık, mutluluk ve başarılar diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

FOTOĞRAFLAR: Malatya'da muhtarların Valilik ziyaretleri, Akçadağ ve Darende görüntüleri

Bülten- iha

valimuhtarlar

valimuhtarlar1

muhtarlardarende

AKÇADAĞLI MUHTARLAR KAYMAKAMLIĞI ZİYARET ETTİ (HASAN ERYILMAZ/MALATYA-İHA)

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız