SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Müjdesi İkinci Üniversite mi?

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:56:56
Müjdesi İkinci Üniversite mi?
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir statüsünü kazanmasından sonra ilk defa Malatya’yı ziyaret edecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, yeni dönemde Malatya’ya yapılacak yatırımlar konusunda açıklamalarda bulunacağı, bu kapsamda en önemli hizmet başlıklarından biri olan İnönü Üniversitesi’nin Battalgazi Kampüsü’nde ikinci bir devlet üniversitesinin kurulması olacağı belirtiliyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya il teşkilatı kulislerinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Malatya’nın, girdiği her seçimde AK Parti’ye verdiği büyük desteğe ‘müjdeli bir haber’ jestiyle karşılık verebileceği ve bu jestin ‘Büyükşehir olan Malatya’ya iki. devlet üniversitesi’ kurulmasının güçlü bir olasılık olabileceği ifade ediliyor. 

AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz’ün Başbakan Erdoğan’ın Malatya ziyareti sırasında sunulacak dosyanın 4 ana başlığından birinin Malatya’ya ikinci bir devlet üniversitesinin kurulması olduğunu açıklamış olması da kulislerdeki bu iddiaları güçlendiren bir gelişme olarak değerlendiriliyor. 

Vekiller ‘En büyük hedefimiz 2. üniversite’ demişti

Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Ağustos ayında partinin Malatya il binasında bir diğer Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında ‘Malatya için en büyük hedeflerimizden biri Malatya’ya ikinci bir devlet üniversitesinin kurulmasıdır. Bu konuda Milletvekilimiz Mücahit Fındıklı ile birlikte Üniversitemiz rektörü ile bir görüşmemiz oldu. Gerekli yazışmalar oldu. Sayın valimizin başkanlığında önümüzdeki günlerde sayın başbakanımız ile bir görüşmemiz olacak. Malatya’ya ikinci bir devlet üniversitesini kurulması noktasında alt yapı çalışmaları tamamlanmış durumda. İnşallah ikinci bir devlet üniversitesini Malatya’ya kazandırmaya gayret sarf ediyoruz” şeklinde konuşmuştu. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Malatya ziyareti sırasında görüşeceği İnönü Üniversitesi Rektörü prof. Dr. Cemil Çelik’in de ikinci üniversite konusunda İnönü Üniversitesi’nin aldığı senato kararı ve Battalgazi Kampüsü’nde yeni üniversitenin altyapısını oluşturmak yolunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vereceği de belirtiliyor. 

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Malatya programı kapsamında sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile de görüşmesi sırasında, sivil toplum örgütlerinin Malatya’ya ilişkin talepleri içinde ikinci. üniversite talebinin de yer alacağı ifade ediliyor. 

Üniversite Senatosu karar almıştı

Malatya’ya ikinci devlet üniversitesinin kurulması yolundaki çalışmalar İnönü Üniversitesi Senatosu’nda Battalgazi Kampüsü’nde yeni bir üniversitenin kurulması konusunda YÖK’e teklifte bulunma yönündeki kararın alınması ile başlatıldı. 

Haziran ayında düzenlediği basın toplantısında Senato kararı ve yeni üniversite kurulmasının önemine ilişkin açıklama yapan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, yeni üniversitenin tarım ve teknoloji temalı olmasının öngörüldüğünü vurgulamıştı.

Söz konusu toplantıda Malatya ölçeğindeki illerde artık 4 ila 6 arasında değişen sayıda üniversite bulunduğuna dikkat çeken İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Battalgazi Kampusu’ne kurulması için çalışmaları yürütülen Tarım ve Teknoloji Üniversitesi konusunda şu açıklamalar yapmıştı: “Malatya artık büyük şehir statüsü taşıyan bir kent. Bizim büyüklüğümüzdeki şehirlerin 4 ile 6 arasında değişen sayıda devlet ve vakıf üniversiteleri bulunmaktadır. Göreve başladığımdan beri mutlaka Malatya'nın ikinci bir üniversiteye sahip olmasını hep vurgulamaya gayret ettim. Üniversite olarak bu konuda Battalgazi ilçesinde bulunan kampusumuzu genişleterek yaklaşık 700 dönüme yakın bir alan haline getirdik. Bu bölgede askeriyeden devredilen binaların bir kısmını restore ettik, bir kısmını ise ortadan kaldırdık. Seralarından tutunda orada bulunan öğrencilerin yaşam seviyelerini artıracak yerlerin kurulmasını sağladık. Orada inşa edilen spor salonunu bu yıl tamamlayacağız. Su Ürünleri ve Ziraat Fakültesi'nin büyük bir ihtimal ile ihalesini yapmaya çalışacağız. Türkiye birçok alanda dünya ile yarışmak istemektedir. Mesele, sırf Malatya'da ikinci üniversite olması meselesi değildir. Öncelikli konulardan biri tarım teknolojileri konusudur. Bu açıdan  Türkiye'nin hedeflerine uygun olarak düşünüldüğünde, Türkiye'de birbirinin kopyası olan üniversiteler kurmanın anlamı yoktur. O zaman alanlarına göre üniversiteler sınıflandırılacaktır. Malatya'nın bütün alanlarda hizmet veren büyük bir üniversitesi vardır. Bunun yanında alanı belli olan; tarım ve teknolojilerine dayanan hizmet alanı belli olan ikinci bir üniversitenin Malatya'da olması her anlamda önemlidir. Malatya'da senato kararı ile kurulması için önerdiğimiz ve bundan sonra YÖK'e, sonrasında ise siyasi iradenin, hükümetin çabaları ile Malatya Valiliği'nin, belediyenin, milletvekillerinin öncülüğünde kurulacak olan Tarım ve Teknoloji Üniversitesi tamamen söylediğimiz alanda uğraşacaktır. İnönü Üniversitesi'nde olan hiç bir bölüm orada olmayacaktır. Türkiye'de son zamanlarda önüne gelen şehir bastırarak şehirlerine yeni üniversiteler kazandırıyorlar. Ancak üniversitelerde hep aynı fakülteler kuruluyor. Bence bu stratejik olarak doğru bir karar değildir. Ülkemiz için yeni olduğu söylenebilirse de, Tarım ve Teknoloji Üniversiteleri, dünyanın birçok ülkesinde zaten var olan üniversitelerdir. Tarım ve hayvancılık bakımından gelişmiş Japonya, İsveç, Almanya, Avusturya ve Hollanda gibi ülkelerde Tarım Üniversiteleri var.”

Haber Kaynağı : Yeni Malatya Gazetesi

Fotoğraf : İha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız