SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Munyar ve Öğrenci Buluşması

A- A+ PAYLAŞ

Vahap Munyar ile Üniversite Öğrencilerinin Buluşması

Prof. Dr. Murat KARAGÖZ

Vahap bey (Munyar) bilindiği üzere Hürriyet gazetesi ekonomi yazarıdır. 1958 yılı Malatya doğumludur. Kendi ifadesi ile çocukluğu Kernek semtinde geçmiş. İstanbul İktisadi ve İdari Bilimler akademisi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu Radyo-TV bölümü mezunudur. Öğrencilik yılları tam da ülkenin anarşi ile çalkalandığı bir döneme denk düşmektedir. Bu bakımdan hepimizin yaşadığı gibi, yetmişli yılların genel bir karakteristiği olan gençliğin, yani ülkemizin beşeri sermayesinin hoyrat bir şekilde savrulduğu o dönemi en acımasız şekilde yaşayanlardan biri Vahap Munyar. Mesleğe 1979 yılında ANKA ajansında başlayıp, Ulusal Basın Ajansı, Tercüman, Hürriyet Söz ve Milliyet gazetelerinde çalışmıştır. Halen Hürriyet gazetesi ekonomi servisinde idari görevini sürdürmektedir.

Bu değerli hemşehrimizi İnönü üniversitesi öğrencilerinin Ekonomi Topluluğu tarafından düzenlenen bir söyleşi programı çerçevesinde üniversitemizin Ahmet Yesevi salonunda ağırladık. Kendisiyle irtibatımız haftalar öncesinden başlamıştı. Hemen ilk görüşmemizde talebimize olumlu yanıt verdi. 5 Nisan 2010 günü saat 15 için anlaştık. Nihayet beklenen gün gelip çattı. Kendisi önce Malatya belediyesinin bir programına katıldı. Gün boyu telefonla takip ettik, üniversite programının aksamayacağına dair taahhütlerde bulundu. Nihayet 14:45 gibi bina girişinde karşılaştık. Kısa bir dinlenmeden sonra hemen salona geçtik. Salonumuzun öğrenciler ve öğretim üyeleri tarafından tıklım tıklım dolu oluşu sanırım konuğumuzu memnun etmiştir. Biz de en az Onun kadar sevindik. Hiç sıkıcı olmayan kısa sayılabilecek bir açılış konuşmasından sonra karşılıklı soru cevap faslı ile program, daha çok bir sohbet havasında, su gibi akıp geçti. Konu başlığımız güncel ekonomik meseleler olmakla birlikte soru ve cevaplar ister istemez küresel kriz ve bunun yerel yansımaları üzerinde odaklandı. Geride bıraktığımız ve bir ömür olarak tanıklık ettiğimiz 30-40 yıllık zaman dilimi içinde olayların akışı, zamanın nasıl değiştiği, buna bağlı olarak insanımızın sosyal tutum ve davranışlarındaki evirilmenin örneklerine değinildi.

Bana göre Vahap beyin en dikkate değer yönü, Onu aynı zamanda meslek içerisinde bulunduğu müstesna konumuna taşıyan özelliğidir. Vahap Munyar insanlara ve olaylara ideoloji penceresinden bakmayan, doğruya doğru, eğriye eğri demesini bilen duayen (aksakal, kıdemli) bir ekonomi gazetecisidir. Bu da takdir edilir ki kolay kazanılan ve sürdürülen bir konum değildir. Böyle bir tutumu seçen kişinin hemen her kesimden istemeyenleri olabilecektir. Aşırı uçlar ister sağdan ister soldan bu tip insanları kendilerine yakın durmadığı için zaman zaman eleştirebilirler. Ancak ben şahsen toplumun çimentosu olabilecek sağduyu sahibi yazarçizer veya kanaat önderi aydınlarımızın sevenlerinin sevemeyenlerinden kat be kat fazla olduğunu düşünürüm.

Konuğumuzun da girişte şaka yollu belirttiği üzere, şu sıralar diğer şehirlerde bilhassa üniversite ortamında davetli konuşmacılara karşı sabote edici kimi davranış bozukluklarına rastlanmaktaydı. İnönü üniversitesi öğrencilerimiz çok yüksek bir olgunlukla konuğumuzu dinlediler, isabetli sorular sordular, konuşmacıdan güncel ekonomik meseleler üzerine aydınlatıcı bilgiler edindiler. Bir buçuk saatlik ideal sayılabilecek bir söyleşi süresi ile program tamamlanış oldu. Programının büyük bir çoğunluğu şehre ayrıldığından konuğumuza fazla bir ikramda bulunamadık. Bize hemen hiç masraf çıkartmadı. Netice itibariyle üniversitede ev sahibi olarak kendisine borçlu kaldığımızı itiraf etmeliyim. İnşallah bunu başka vesilelerle belki İstanbul’da bir etkinlikle telafi etmek isteriz.

Vahap Munyar yoğun meslek yaşantısına rağmen Malatya ile olan irtibatını koparmamıştır. Bize kardeşlerinden ve Kernek’te yaşayan yaşlı anne babasından söz etti. Malatya’ya olan aşinalığı, ilgisi içimizden biri olduğu hissini fazlasıyla bize tattırdı. Sayın Vahap Munyar sıradan bir gazeteci değildir. Bulunduğu konum itibariyle geleceğe dair daha güzel daha etkili hizmetlere vesile olacağına inanmaktayız. Kendisine bu vesile ile bir kere daha teşekkürlerimizi belirtir meslek yaşamında başarılar dileriz.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız