SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mursi İçin Gıyabi Cenaze Namazı

0
Güncellendi - 2019-06-19 02:53:06
Mursi İçin Gıyabi Cenaze Namazı
A- A+ PAYLAŞ

Mahkeme salonunda hayatını kaybeden Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, için Malatya’da gıyabi cenaze namazı kılındı.

Yeni camide kılınan gıyabi cenaze namazı öncesi bir konuşma yapan İl Müftüsü Veysel Işıldar “Merhum şehit Mursi duyguların şöyle baktığımız zaman analize ettiğimiz zaman aynı duygulara sahibiz. Mursi iyi bir hafızdı, profesördü. Ezan okunduğu zaman biz genelde oturup susar dinleriz ama Mursi ezanı tekrar ederdi ezan okunduğu zaman. Namazın mümkün mertebe cemaatle beraber kılardı. Ama sabah namazını hiç cemaatsiz kılmazmış. Öyle islami hassasiyetleri olan önemli bir kişiydi” dedi.

Mursi’nin büyük bir haksızlığa uğradığın ifade eden Işıldar, "Kendi halkı tarafında seçilmiş ve iktidara bir insan, zulümlere haksızlıklara maruz kaldı. Allah bize sahip oldu değerlerimizi farkına varmayı nasip eylesin" diye konuştu.

Yapılan konuşmanın ardında gıyabi cenaze namazı kılındı.

ORTAK DEĞERLER PLATFORMUNDAN DA GIYABİ CENAZE NAMAZI..

Malatya’da birçok sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Ortak Değerler Platformu öncülüğünde de, hayatını kaybeden eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Yoğun katılımla Yeni Cami önündeki meydanda kılınan gıyabi cenaze namazının ardından bir basın açıklaması yapan Ortak Değerler Platformu Sözcüsü Hüseyin Polat, “Mısır'ın hafız, profesör, 7 dil bilen ve seçilmiş ilk ve tek Cumhurbaşkanı, kendisine uygar diyen, fakat uygarlıktan nasiplenmemiş çağdaş dünyanın gözü önünde kendi Genelkurmay Başkanı tarafından 3 Temmuz 2013 tarihinde darbeye maruz bırakıldı. Hiçbir haklı gerekçe gösterilmeden 6 yıl boyunca tıpkı yüzbinlerce Müslüman kardeşi gibi insanlık dışı şartlarda hapse mahkum edildi. Bu süre içerisinde kendisine uygulanan sistematik işkence sonucu sağlığı tamamen bozulmasına ve defalarca hayatının tehlike altında olduğunu söylemesine rağmen dedikleri duymazlıktan gelindi, hastalıklarının tedavisi için önlem alınmadı, beslenmesine müsaade edilmedi, ailesiyle görüşmesine dahi doğru dürüst izin verilmedi ve ifade yerinde ise yavaş yavaş, sistematik bir şekilde ölüme terkedildi. Ve işte dün kukla darbecilerin kurduğu, varlığını dahi kabul etmediği halde zorla çıkarıldığı sözde bir mahkemede sadece insanlara sorumluluklarını hatırlatan uzun bir konuşmanın ardından fenalaşarak hayatını kaybettiği söylendi. Bu yaz günü, şehadet haberi tüm dünyayı sardı, Müslümanların yüreklerini yaktı. Mürsi'nin şehadeti sadece ailesinin ve yakın dava arkadaşlarını değil, tüm İslam dünyasını yasa boğdu. Mürsi'nin 6 yıllık tavizsiz mücadelesinin sonunda şehadeti, Mısır'da direnişin devam ettiğini ve devam edeceğini göstermektedir. Mürsi, Mısır'da Hasan el-Benna ile başlayan lider kadrolarının mücadelelerini şehadetle taçlandırma geleneğinin son halkası olmuştur. Aslında sadece Mısır'dan değil, Müslümanların yaşadığı tüm coğrafyalardan şahadet haberleri geliyor. İşte Afrika'dan Asya'ya, Uzak Doğu'ya, Somali'den Myanmar'a, Arakan'dan Kırım'a, Doğu Türkistan'dan, Filistin'den, Afganistan'dan, Çeçenistan'dan, Tunus'tan, Libya'dan, Yemen'den, Suriye'den ve Mısır'dan şehadet haberleri gelmeye devam ediyor. Canlarını gerçek özgürlük uğruna ortaya koyan Müslümanlar kendi topraklarında özgürlük, adalet, tevhit, izzet ve keramet istiyorlar, ama küresel güç odakları, emperyalistler işbirlikçileriyle engelleye çalışıyorlar. Her fırsatta insanî değerlerden dem vuran, batılı ve doğulu sahte hümanistler, demokratlar, hatta akademisyenler Müslümanlar söz konusu olunca üç maymunu oynuyorlar, iğrençleşiyorlar, dediklerini unutuyorlar ve tüm putlarını yiyerek, sergilenen her türlü cinayet ve vahşete kılıf bulup işlenenlere destek oluyorlar. İşte darbeci Sisi'nin cinayetlerini hızlandırdığı, suçsuz gençleri darağaçlarına çektiği günlerde Avrupa Birliği ve Arap Birliği ülkelerinin lider ve yetkilileri Şarm el-Şeyh'te bir araya gelerek halkına bu cinayetleri reva gören, hiçbir meşruiyeti olmayan darbeci Sisi'yi ödüllendirdi, tebrik ve teşvik etti, cesaret verdi” dedi.

“Mürsi Siyonistler tarafından şehit edilen onlarca mücahitten biridir” diyen Söylemez, “Mürsi'nin şehadeti Siyonistlerin Filistin ve bölge planlarından bağımsız değildir. Eş zamanlı olarak bir yandan Kudüs ve Filistin'de saldırganlık artarken, aynı anda Mısır'da operasyonlara hız verilmesi, ABD'nin Ortadoğu planıyla bağlantılı görünmektedir. İnsanlık için çıkarılmış en hayırlı ümmetin yiğit evlatları ise gözlerini kırpmadan, çekinmeden, korkmadan insanlığın kurtuluşu için, davaları uğrunda mübarek kanlarını, muazzez canlarını feda etmeye, şehadete koşmaya devam ediyorlar. 20. asrın öğretmeni Elasan el-Benna'nın, Şehid Seyyid Kutub'un, Said Havva'nın ve Şeyh Şamilin öğrencileri aldıkları terbiye ile hareket etmeye devam ediyorlar. Batının ve doğunun tüm değerlerden tamamen uzaklaştığı bu dönemde Müslümanların değerleri ve insanların hidayeti için ne fedakârlıklarda bulunabileceklerini dünya aleme gösteriyorlar ve göstereceklerdir. Bizler de Malatya'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları olarak dün darbeci, zalim ve ğaşim bir mahkeme tarafından yargılandıktan sonra fenalaşarak şehadet şerbetini içen ve şehadet makamına yükselen Mısır'ın meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mürsi'ye Allah'tan rahmet ve mağfiret, kederli ailesine, Müslüman Kardeşler Teşkilatına ve hak üzere sebat gösteren tüm Mısırlılara sabr-ı cemil niyaz ediyoruz. Böyle bir evladını kaybeden İslam ümmetinin de başı sağ olsun” diye konuştu.

AKP'DEN TEPKİ..

AKP Malatya İl Başkanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında, hapishanede hayatını kaybeden Mısır eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile ilgili bir açıklama yapıldı.

Toplantıda AKP İl Başkan Vekili Mahmut Öner Özel AKP Genel Merkezi tarafından tüm İl Başkanlıklarına gönderilen ortak açıklamayı okudu.

Özel'in okuduğu ortak açıklamada, "Mısır’ın siyasi tarihinde ilk kez demokratik seçimlerle Cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mürsî, özgürlük ve adalet hasretiyle Hakk’a yürümüştür. İnandığı dava uğruna ömrünü adayan Mürsi, Mısır halkı için verdiği insanlık mücadelesinde zalim bir cunta zihniyetiyle devrilmiştir. 2013 Temmuz’unda kanlı bir darbe ile iktidarı ele alan Abdülfettah es-Sisi, kan ve gözyaşı üzerine kurduğu iktidarını yine kanla beslemiştir. Uluslararası hukuku ve insan haklarını yok sayarak Mısır halkını baskı altına alan zalim Sisi, masum insanları acımasızca katletmiştir. 21. yüzyılın Firavunu Sisi, darbeyle elde ettiği iktidarı süresince yüzlerce kişiyi idam etmiştir. Başta Amerika olmak üzere bazı Batı ülkeleri, maddi ve ideolojik çıkarları uğruna Mısır’da, darbe rejiminin insanlık dışı uygulamalarına karşı sessiz kalarak; işkenceleri, haksız yargılamaları ve vahşi idamları görmezden gelmiştir. 2 bin 357 gündür Mısır zindanlarındaki direniş destanını sürdüren Muhammed Mürsi, zalimlerin mahkemesinde şehadete yürümüştür. ‘Sakın, Allah’ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma’ (İbrahim, 42) diye buyuran bir dinin mensupları olarak bu süreçte bizleri en derinden yaralayan İslam dünyasının suskunluğu olmuştur. Barbar Sisi’ye karşı dur diyen tek dünya lideri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. İnancımızın gereği ve liderimizin dik duruşuyla Mısır’da insan haklarının hiçlenmesini kabul etmedik, etmeyeceğiz. Biz, Mürsi’nin verdiği onurlu mücadelesinin ve şehadetinin şahidiyiz. İnsanlık, zulme direnenleri ve zulmeden zalimleri unutmayacaktır" denildi.

EYMS'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Spor Toto Süper Lig ekibi Evkur Yeni Malatyaspor Kulübü, eski Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi mahkeme salonunda hayatını kaybetmesiyle ilgili bir başsağlığı mesajı yayınladı.

Mısır'ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi (67) mahkeme salonunda hayatını kaybetti. Mısır İçişleri Bakanlığı, Muhammed Mursi'nin vefatının ardından ülkede alarm durumu ilan etti.

Evkur Yeni Malatyaspor Kulübü, Mursi'nin hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak "Mısır’da halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin şehit olduğu haberini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız" denildi.

Kulüp tarafından yayınlanan başsağlığı mesajında, "Mısır’da halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin şehit olduğu haberini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız. Tarihin en büyük demokrasi mücadelesini veren şehit Muhammed Mursi’ye Allah’tan rahmet, Mısır halkı ve tüm İslam dünyasına başsağlığı dileriz" ifadelerine yer verildi.

iha- AA- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Koç (4 yıl önce)
    Acaba kaç kere vatanımız uğruna şehit olan ASKERİMİZ ve POLİSİMİZ için gıyabı cenaze namazı kıldınız ve haberlik oldu?
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    şehitlik makamını sulandırmayın.mısırda acaba mursi taraftarı ne kadar.akp şehit oldu demesiyle oluyorsa olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğanyollu (4 yıl önce)
    Şehit olması için illaki Türkmü olması lazım. Irkçılık dinimizde yasaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan ÖZTAN (4 yıl önce)
    Vatanı uğruna çarpışan yada bir kazaya kurban giden resmi yada sivil insanlar şehit olarak kabul ediliyor.Mursi mahkeme salonunda vefat ediyor.Onun şehitliği tartışılabilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tolunay (4 yıl önce)
    Memleketi Suriyeli, Afgan yuvasına çeviren Arap sevdalıları bari şehitlik makamını alet etmeyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Faik (4 yıl önce)
    Suda boğulan,Yanan.,vatani ve mlleti,dini için cephede hayatını kaybedenler dinimizegöre şehittir.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (4 yıl önce)
    T.c.vatani.milleti.bayragi.icin.canini..feda.edenlere.sehit.denir.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    bugün siyasiler onu şehit kabul edebilir. cenaze namazı kıldırabilirler.dini siyasete alet edenler insanlığa karşı en büyük suçu işlerler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Buradaki yorumların çoğu şehadet kavramını bilmeyenler tarafından yazıldığı anlaşılıyor.
    0
    0
    Yanıtla