SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MÜSİAD Gıdayı Konuştu

A- A+ PAYLAŞ

MÜSİAD Malatya Şubesi ev sahipliğinde "Gıda ve Tarımda Bölgesel Kalkınma ve Destekler" konulu Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı Malatya'da yapıldı.

Anemon Otel'deki sahipliğinde "Gıda ve Tarımda Bölgesel Kalkınma ve Destekler" konulu toplantıya yoğun bir ilgi gösterildi.

Toplantının açılışında konuşan MÜSİAD Şube Başkanı Namık Şahin, "Malatya hayvan varlığı açısından iyi sayılabilecek bir durumdadır 2010 verilerine göre 293 bin küçükbaş 91 bin büyükbaş 805 bin kanatlı hayvan varlığına sahiptir. İlimizde kayısı dışında yetiştiriciliği yapılan diğer önemli ürünün başında buğday gelmektedir 2010 yılında yaklaşık 200 ton buğday 78 bin ton arpa üretilmiştir. Doğanşehir ve civarından kuru fasulye üretimi yapılmakta susuz alanların büyük bir kısmında nohut üretimi
yapılmaktadır. Bbölge de oldukça geniş alanlarda şeker pancarı üretimi yapılmaktaydı. Pancar ekim alanlarının tüm yurtta ekim alanlarının daralması nedeniyle üretim düşmüştür. Malatya, meyve üretimi bakımından oldukça iyi bir şehir. Doğanşehir'de elma Yeşilyurt'da kiraz Hekimhan'da ceviz Arapgir'de üzüm oldukça ileri seviyelerdedir ve ülkemizde bu ürünlerde haklı olarak isim yapmışlardır. İlimizde 740 bin civarında yumuşak çekirdekli meyve ağacı bulunmaktadır. Yumuşak çekirdekli meyvelerin üretiminde ilk sırayı elma almaktadır. Uluslararası kayısı kurulu kurulmalı. Kayısının tanıtımı yapılmalı, tarımsal destekler Avrupa Birliği standartlarına çıkarılmalı. Meralar korunmalı. Hayvancılıkta son dönemlerde ithal et sorunu gündemde. Hayvancılıkta en önemli girdi olan kaba yem ihtiyacının karşılanması için yeni yem bitkilerinin ivedilikle artırılmalı. Süt ve süt ürünlerine destek verilmeli. Üretici örgütlerinin hızla çoğalmasına yönelik çalışmaların yapılmalı" şeklinde konuştu.

MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Başkanı Dr. Halim Aydın, "Bütün soru ve sorunlarınızı dile getirerek bunların çözüm önerilerini aramaya çalışacağız. Bu toplantının sene başından olması çok büyük önem arz ediyor. Gıda ve tarım sektörü kurulu olarak çeşitli sorunları dile getirip çeşitli çözüm önerilerini kurumlara bildirmeye çalışıyoruz. Bu yüzden bu toplantının sene başından olmasının çok büyük bir önemi var" dedi.

Malatya İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, "Biz il genel meclisi olarak 2011 yılını tarıma destek yılı ilan ettik ve 56 milyon bütçemizin 20 milyonunu kapalı devre sulamaya ayırdık. Büyük bir kısmını 2010 yılında bitirdik, kalan kısmını da 2011 yılında yapacağız. Çünkü siz kapalı devre ve fiskiyeli sulama suyunu desteklemezseniz istediğiniz kadar destekler verin su olmadan anlamı olmaz. İnsanlar ürünlerini sulamadan alamayacaklarını için ana girdinin sulamadan geçtiğini hepimiz biliyoruz ve bunu da
sayın valimizin ve meclis üyemizin genel sekterimizle yaptığımız toplantılardan dile getirip uygulamaya koyduk" dedi.

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "MÜSİAD'ın önemini geriye dönüp baktığımız zaman görüyoruz. Gerçekten MÜSİAD, gerçek üreticinin, yatırımcının yanında olmuş ve bu güne kadar hep antidemokratik uygulamaların karşısında durmuş, çizgisini hiç bozmamış, Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşu MÜSİAD'dan önce ülkemize baktığımız zaman bir tek bu anlamda temsilcinin olması zaman zaman siyasete müdahale etmesiyle bırakın ülke sanayicine desteği, buna adeta köstek vuruldu" dedi.

Açılış konuşmalarını ardından "Gıda ve Tarımda Bölgesel Kalkınma ve Destekler" konulu panele geçildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız