SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MÜSİAD'dan Değerlendirme

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:09:53
MÜSİAD'dan Değerlendirme
A- A+ PAYLAŞ
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şubesi, 2012 yılı ekonomik raporunu değerlendiren bir toplantı yaptı. 
Dernek binasında gerçekleştirilen toplantıda MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Namık Şahin, 2012 yılı ekonomik rapor ve hedeflerle ilgili dernek üyelerine bilgiler verdi.
 
Şahin, 2001 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından Türkiye’nin hızlı bir büyüme yakaladığına dikkat çekerek, "2001 yılında Türkiyemiz büyük bir krizin içerisine sürüklenmişti. 2001 krizinde yüzde 9,4 küçülen ekonomiye, yüzde 68,5 oranında bir enflasyon, yüzde 11,9 oranında bir bütçe açığı, 200 milyar doların altında bir milli gelir ve 3 bin dolar bandında kişi başına düşen bir milli gelire sahiptik. Bugün geldiğimiz noktada ise bu rakamların tamamen değiştiğine şahidiz. Tek hanelere inmiş bir enflasyon, yüzde 1 bandına düşmüş bir bütçe açığı oranı, 772 milyar dolara çıkmış GSYH ve 10 bin doları aşmış kişi başı milli gelir gibi birçok olumlu tablo, 11 yıllık başarılı bir ekonomik performansın sonuçları olarak kayda geçmiştir" dedi.
 
"2023 HEDEFLERİNE GİDEN YOLUN SONUNDA IŞIK BELİRMEKTEDİR"
2023 hedefleri doğrultusunda meşakkatli bir yolun kendilerini beklediğine değinen Şahin, ülkemiz dünyada ilk 3’e girecek kadar hızlı büyüme sergilerken, bugün global ligin üst sıralarında yer alan gelişmiş ekonomilerin de durağan bir seyir izlediği düşünüldüğünde, ortaya çıkan avantajın bu zorlu süreçte iyi kullanılması gerektiğini kaydetti. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2012 ekonomik raporunun ana temasını oluşturan konu, orta gelir tuzağı olarak adlandırılan kavram; en basit haliyle orta gelirli ülke statüsüne kavuşmuş ülkelerin çok uzun yıllar bu seviyede kalıp, yüksek gelirli ülke kategorisine geçmemesi şeklinde tarif edilir. Bu ülkeler, hızlı bir büyüme ile düşük gelirli ülke olmaktan kurtulmakta ancak orta gelir düzeyine ulaştıklarında yavaşlamaya başlamaktadır. Düşük büyüme hızıyla uzun süre yerlerinde saymakta, adeta bir sarmalın içerisinde hapis olunmaktadır. Bu gelişmeler ışığında, 2023 hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için bugün mevcut durumda başarı ile uygulanan, iç pazarı soğutmayan üretim politikası ile tüm dünya pazarlarına ihracatı teşvik eden, yüksek rekabet gücüne dayalı ve cari açık sorununu minimize eden üretim politikalarına oluşan karma büyüme modeline ısrarla devam edilmelidir."
 
MÜSİAD’IN EKONOMİ RAPORUNDA YER ALAN ÖNERİLER-
Namık Şahin, MÜSİAD’ın 2012 yılı ekonomik raporunda yer alan öneriler hakkında da bilgiler aktardı. Şahin, makro politikalar noktasında ekonomik raporda, "Fiyat istikrarının sağlanması, disiplinli mali politika ile ek gelir kaynakları ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele" başlıklarının yer aldığını açıkladı. 2012 yılı tahminlerinden de bahseden Şahin, "Büyüme hedefi yüzde 5, tüfe yüzde 7,5, bütçe dengesinin GSYH’ye oranı yüzde 1-1,5, cari açık beklentisi ise 60 milyar dolardır" ifadelerine yer verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız