SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Müslüm Gündüz Davasında Mahkeme Değişikliği..

A- A+ PAYLAŞ

Aczmendi tarikatı lideri Müslüm Gündüz ve 13 müridinin Malatya'daki davası ikinci kez mahkeme değiştirdi. "Terör Yasası'na muhalefet" iddiasıyla 2 yıl önce 13 müridiyle birlikte hakkında eski Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) dava açılan Gündüz'ün dosyası, DGM'ler kapanınca, bu mahkemelerin yerine kurulan 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. 3. Ağır Ceza Mahkemesi ise Yeni TCK'dan dolayı dosyayı, Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderme kararı aldı.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya Malatya'dan ayrılarak İstanbul'a yerleşen Aczmendi tarikatı lideri Müslüm Gündüz ile müritleri katılmazken, avukatları Umut Yalçın hazır bulundu. Cumhuriyet Savcısı, "Sanıklar hakkında 3713 sayılı yasanın 7. maddesine muhalefet etmekten kamu davası açılmış ise de 5190 sayılı yasayla yetki, 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görev kapsamı, 01. 06. 2005 tarihinde 5271 sayılı yasanın 250. maddesinde yeniden düzenlendiği ve 3713 sayılı yasanın 7. maddesi kapsamındaki suçlara bakma görevinin mahkememizin görev alanından çıkarılmış olduğu dikkate alınarak, iş bu gerekçeyle mahkememizin görevsizliğine karar verilerek dosyanın, görevli Malatya Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi talep olunur" ifadelerini kaydetti.

Müslüm Gündüz'ün avukatı Umut Yalçın ise, görevsizlik kararına katıldıklarını belirtti.

Mahkeme heyeti verdiği kararında, "Her ne kadar Malatya DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'ın 4. 06. 2004 tarih ve 2004/22 esas sayılı iddianamesiyle sanıklar hakkında 3713 sayılı yasanın 7/1. maddesi gereğince cezalandırılmaları istemiyle kamu davası açılmış ise de atılı suçun mahkememizin görevini düzenleyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesinde tehdidi olarak sayılan suçlardan olmadığı, bu suçu yargılama görevinin mahkememize ait olmadığı, CMK'nın 252/g maddesinde belirtildiği şekilde iddianamenin kabulünden sonra görevsizlik kararı verilemeyeceğine ilişkin CMK'nın 6. maddesinin mahkememizde uygulama imkanının da bulunmadığı anlaşılmış olmakla mahkememizin görevsizliğine, karar kesinleştiğinde sanıkların iddianamede belirtildiği şekilde 3713 sayılı yasanın 7/1 maddesi gereğince yargılanmalarının yapılmak üzere dosyanın yetkili ve görevli Malatya Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verilmiştir" denildi.

Malatya'nın Battalgazi İlçesi'nde 4 Ocak 2004 günü Malatya Emniyet Müdürlüğü tarafından bir eve yapılan operasyonda Aczimendi tarikati lideri olduğu ileri sürülen Müslüm Gündüz (63) ile birlikte müritleri olduğu ileri sürülen Murat Biçer (33), Sümmani Saygılı (33), Zafer Bingöl (30), Ahmet Arslan (36), Mustafa Bulutlu (34), Yasin Tabak (25), Hakan Çolak (32), Muharrem Suludere (47), Selçuk Yıldız (31), Süleyman Demiray (26), Mehmet Sungurtaş (31), Hasan Şafak (35) ve Orhan Akboğa (32) gözaltına alınmıştı. Şahıslar hakkında "teröre ilişkin suç işlemek için örgüt kurmak ve yönetmek" iddiasıyla dava açılmıştı.

Dava kapsamında, Müslüm Gündüz ve 13 müridinin 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 7/1 maddesi gereğince cezalandırılması talep ediliyor. Bu madde örgüt yöneticisinin 10 yıla kadar, üye olanların ise 5 yıla kadar ağır hapisle cezalandırılmasını öngörüyor.

HABER: Burhan KARADUMAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız