SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Müslümanın Problemi Okumamak"

0
Güncellendi - 2016-04-07 18:44:28
A- A+ PAYLAŞ

Yazar-Tarihçi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, “2.Yeşilyurt Kitap Yurdu” projesi kapsamında geldiği Malatya’da, düzenlenen kültürel etkinliklere katıldı. Okullardaki söyleşilere katılarak, kitaplarını imzalayan ve öğrencilere deneyimlerini aktaran Prof. Dr. Sırma,  “Peygamber Efendimizi (SAV) Anlamak” konferansında Hz. Muhammed’in örnek hayatı ve Kuran-Kerim üzerine uzun yıllardır yaptığı araştırmaları Malatyalılarla paylaştı.

Yeşilyurt Kaymakamlığı ve Yeşilyurt Belediyesi tarafından organize edilen Yeşilyurt Kitap Yurdu Projesi kapsamında Malatya’ya gelen Ünlü Yazar-Tarihçi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, "Yazar-Öğrenci Buluşması" programı çerçevesinde Fen Lisesi ve Sadettin Konevi Lisesinde düzenlenen söyleşilere katılarak öğrencilerle sohbet etti ve kitaplarını imzaladı. Öğrenci söyleşilerinin ardından Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ve diğer yetkililerle birlikte Malatya'nın içme suyunu karşılayan kaptaj tesislerini ziyaret etti.

İslam Tarihi dalında 30 kitabı ve 200’ü aşkın ilmî makalesi yayınlanan, millî ve milletlerarası birçok konferansa katılarak tebliğler sunan ve İslam tarihi noktasında ciddi araştırmalarda bulunan Yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma,  Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen “Peygamber Efendimizi (SAV) Anlamak” konferansında Hz. Muhammed’in örnek hayatı üzerine uzun yıllardır yaptığı araştırmaları Malatyalılarla paylaştı.

Konferansa Yeşilyurt İlçe Kaymakamı Nesim Babahanoğlu,  Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcıları, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Kalay, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

-“MÜSLÜMANLARIN EN BÜYÜK PROBLEMİ; OKUMAMAK”

Hz. Peygamber’in hayatı ve Kuran-ı Kerim’den detaylı örnekler vererek doyumsuz bir sohbet gerçekleştiren Prof. Dr. Sırma, Peygamber Efendimizin örnek yaşamı ve örnek ahlakının günümüz dünyasında büyük bir saygınlık gördüğünden bahsederken “Peygamber Efendimizi en iyi şekilde anlamak istiyorsak,  O’nu öğrenmeli, öğretmeli ve O’nun gibi yaşamalıyız. Peygamber Efendimiz okuma bilmiyordu bir gün uyurken bir ses geldi ve “İkra” dedi. Gelen ilk ayetlerde (Allah'ın adıyla oku) diyor. Allah, okumaktan, öğrenmekten, kalemden bahsediyor. Avrupalılar ve diğer dünya milletleri okuyor, Müslümanlar ise okumaktan aciz hale geldiler. Bugün Müslümanların yoğun yaşadığı bölgelerde büyük bir karışıklık ve kaos yaşanıyor. Suriye’ de, Mısır’da, Tunusta, Yemen’ de ve daha birçok ülkede yaşanan bu olayların asıl sebebi, Müslümanların din, inanç ve Peygamber efendimizin örnek yaşamından tamamen uzak kalmaları ve okumamalarından kaynaklanıyor. Hz. Muhammed’in büyük sıkıntılar çekerek tebliğ ettiği, anlattığı ve hepimizin tek kurtuluşu olan Kuran-ı Kerim’i okuyalım, İslami bilimleri öğrenelim. Tek kurtuluşumuz olan İslami en doğru şekilde yaşamak için okumak ve öğrenmeye açık olalım” dedi.

Dünyanın her ülkesinde bulunan kütüphanelerde, Peygamber Efendimizin yaşamını anlatan kitapların olduğunu ve bunun da Yüce Rabbimizin bir mucizesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sırma, “Bizler Müslümanlar olarak ne yazık ki Hz. Muhammed’in anlattığı İslamı yaşamıyoruz, bununda nedeni okumamaktan, doğru araştırmamaktan kaynaklanmaktadır. İslam dünyasının büyük bir kısmında Hz. Muhammed’i analım, ağlayalım” gibi yanlış bir düşünce hâsıl oldu, bu çok büyük yanlıştır. Peygamberi anlamak için ağlamak gerekmiyor. Allah (cc ) bizleri ağlamak için göndermedi, düşünmek için gönderdi. Peygamber Efendimize gelen ayetler, onun insanların kurtulması için verdiği büyük mücadeleyi sadece okuyup geçmeyelim doğru anlayalım, çevremize anlatalım. Hz. Muhammed’e hicret etmesi emri geldikten sonra, hicreti gerçekleştirdi ancak burada asla unutmamamız gereken bir hadise yaşanıyor.  Resullullah hicret edeceği sırada Allah’tan “Seni bu akşam öldürmeye gelecekler “ diye bir bildiri geliyor. Hz. Muhammed’de Hz. Ali ile konuşarak “Beni bu akşam öldürmeye gelecekler, sen benim yatağıma gir, ben gece hicret edeceğim” dedikten sonra hicrete çıkıyor. Allah’ta kiralık katillerin gözlerini kapatarak Hz. Ali’nin ölümüne engel oldu. Eğer Hz. Ali o yatağa yatmasaydı biz Müslüman olmayacaktık, İslam bize gelmeyecekti. Hz. Ali ve diğer sahabeler o fedakârlıkları göstermeselerdi Müslümanlık bugünlere gelmeyecekti. Müslümanlık öyle sadece okunup geçilecek kadar basit değildir, hepimizin sorumluluğu fazla hem biz okuyalım hem de çocuklarımıza Müslümanlığı en doğru şekilde öğretelim” dedi.

Prof. Sırma, “ Hz. Âdem ve Hz. Havva’nın dünyaya inmesinden sonra çok çocukları oldu, bu çocuklar yeryüzüne dağılmaları neticesinde gittiklerde yerlerde iklimine göre Araplar, Türkler, Kürtler ve değişik milletler oluştu. Yeryüzünüzün farklı bölgelerine dağılan bu milletler zamanla Allah’ı unuttular. Ama Cenab-ı Allah biz kullarını çok sevdiği için ruhumuzu hatırlatmak için bize yeni peygamberler gönderdi” dedi.

“İSLAM DİNİ IRKÇILIĞI YASAKLAMIŞTIR”

Müslümanların en büyük belasının ırkçılık ve faşizm olduğuna dikkat çeken Prof. Sırma, Peygamber Efendimizin ırkçılığı kesinlikle yasakladığını hatırlattığı konuşmasında Prof. Dr. Sırma “Kadının erkeği, erkeğin kadını sömürmesi doğru değildir. Dünyada kadın haklarından ilk kez söz eden Peygamber Efendimiz Veda Hutbesi’nde “Kadın-erkek birbirinin tamamlayıcısıdır” derken, kadınların hakkının korunmasını istemiştir” dedi.

Mizahi üslubu ile kendisini dinleyenleri zaman zaman tebessüm de ettiren Prof. Dr. Sırma, verdiği ilginç anekdotlarla izleyicilerden büyük alkış aldı.

“VATANIMIZIN KIYMETİNİ BİLELİM”

Konuşmasında “vatanımızın kıymetini” bilelim diyen Prof. Sırma, “Bu toprakların korunması için Beyrut’tan, Bosna’dan gelen kimler kimler Çanakkale’de şehitlik mertebesine yükseldi. Yaşadığımız bu toprakların kıymetini ve değerini bilelim, bu vatan bize boşuna kalmadı” dedi.

Büyük ilgi gören konferansın bitiminde İlçe Kaymakamı Nesim Babahanoğlu ile Belediye Başkanı Polat, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’ya teşekkür ederek, kayısı paketi ile “elif-vav” tablosu hediye etti.

SİYER-İ NEBİ YARIŞMASININ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Yeşilyurt Kitap Yurdu projesi kapsamında Yeşilyurt İlçe sınırlarında faaliyetlerine devam eden okullarda “Öğrencilerimiz Efendimizin İzinde” başlığı altında düzenlenen yarışmalarda ilkokul ve ortaokul kategorisinde dereceye giren öğrencilerin ödülleri düzenlenen törenle dağıtıldı. Yarışmalarda dereceye giren öğrencilerden birincilere 200, ikincilere 150, üçüncülere ise 100 TL hediye çekinin yanı sıra Yeşilyurt Belediyesi tarafından hazırlanan hediye paketi takdim edildi. Siyer-i Nebi yarışmasının liseler kategorisindeki sınavlar devam ederken, yarışmada dereceye girecek öğrenciler para ödülüyle birlikte Kudüs gezisi ile ödüllendirilecek.

Yeşilyurt İlçe Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, kendilerini kırmayarak Malatya’ya gelip “Yeşilyurt Kitap Yurdu “ projesine destek veren Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’ya teşekkür etti. Kaymakam Babahanoğlu, “Malatya okuyan, yazan, düşünen ve ülkeyi daha güzel bir geleceğe doğru götüren illerin başında geliyor. Kaymakamlık olarak Yeşilyurt Belediyesi ile birlikte okuyan, öğrenen ve gelişen bir toplum hedefliyoruz. Toplumun geleceğine hizmet etmek sadece alt yapı ve fiziki imkânlar oluşturup binalar dikmekle olmuyor, o binaların içinde yaşayan insanlara değer vererek, insan kalitesini yükseltmek için çaba harcıyoruz. Peygamber Efendimizi en güzel ve en doğru şekilde anlatan, kitaplarını okuyarak büyüdüğümüz Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma hocamızı ilimizde ağırlamanın mutluluğunu yaşadık. Bize zaman ayırdığı için Hocamıza çok teşekkür ediyoruz” dedi. Kaymakam Babahanoğlu ayrıca Siyer-i Nebi yarışmasında dereceye giren öğrencileri de kutladı.

“OKUMAYI ÇOCUKLARIMIZA DAHA FAZLA AŞILAYALIM”

Yeşilyurt Kitap Yurdu projesine destek vermek adına Malatya’da misafir ettikleri Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’ya hem öğrenci söyleşileri, hem de konferans dolayısıyla teşekkürlerini sunan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, “Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma hocamızı keyifle dinledik, anlattıklarından hepimizin ders çıkarması lazım” dedi.

Başkan Polat, “Siyer-i Nebi yarışmalarının ödüllerini de bugün dağıttık. İlçe Kaymakamımızla birlikte yarışmaları takip ettik ve ne kadar doğru bir iş yaptığımızı yakından gördük. Bütün sorulara doğru yanıt veren ve dereceye giren tüm çocuklarımızı tebrik ediyorum. Okumayı çocuklarımıza daha fazla aşılamamız lazım, bugün gördüğümüz tablo hepimizi mutlu etmiştir. Yarışmada emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.

Bülten

a3

a4

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız