SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Mustafa Kemal Sahneye Çıkınca..'

A- A+ PAYLAŞ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 89. Yıldönümü ilimizde de düzenlenen törenlerle kutlandı. İnönü Stadı’nda yapılan kutlama törenine vatandaşların büyük ilgi gösterdiği gözlenirken, törenin son bölümünde TRT’de ‘ Sen Türkülerini Söyle’ adlı yarışmada birincilik kazanan Malatyalı Elif Avcı’da mini bir konser verdi. Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut törendeki konuşmasında, “Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır” dedi.

89.YILDÖNÜMÜ
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 89.Yıldönümü kutlamaları ilk olarak Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başladı. Buradaki tören İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle sona erdi.

Daha sonra ilköğretim okullarından birer öğrenci Valilik, 2. Ordu Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ile Milli Eğitim Müdürlüğü makamlarını sembolik olarak devraldı.

İNÖNÜ STADI’NDA TÖREN
Kutlama töreni İnönü Stadı’nda yapıldı. Buradaki tören Vali Halil İbrahim Daşöz, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın törene katılan vatandaşlar ile öğrencilerin bayramını kutlamasıyla başladı.

Töreni 7.Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kazım Öndül, 2.Ordu Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Özsoy, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Cemil Çelik askeri ve mülki erkan ile yargı mensupları ve kalabalık bir vatandaş topluluğu da izledi.

2.Ordu Bölge Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut günün anlamını belirten konuşma yaptı.

Bulut konuşmasında, “23 Nisan 1920, yeniden var oluşumuzun önemli adımlarındandır. 17. Yüzyıldan itibaren Osmanlı İmparatorluğu, hızla gerilemeye başlamış, üç kıtaya ferman dinleten yüce bir millet, tarih sahnesinden silinmeye çalışılıyordu. Bitkin,yorgun ve yoksul halde cepheden cepheye koşuyor,namus uğruna,vatan uğruna,millet uğruna ve mukaddesat uğruna kan ve can veriyordu” dedi.

“Haçlı ruhu yüzyıllar sonra yeniden ayaklanmış,ittifak halinde güzel Anadolumuzu işgale başlamışlardır” diyen Bulut konuşmasında şunları söyledi:

“Anadolu üzerindeki tarihi emellerini gerçekleştirmek için sürü halinde şehir, kasaba ve köylerimizi yakıp yıkıyorlar, çocuk, yaşlı,kadın demeden insanlarımız öldürülüyor, ekonomik kaynaklarımız yok ediliyordu. 30 Ekim 1918’ de Mondros Mütarekesi imzalanmıştır. Böylelikle Osmanlı Devletine ve Türklere karşı, orta çağın haçlı anlayışıyla acımasız bir uygulamaya geçilmiştir. Osmanlı orduları dağıtılır, silahlar toplanır, donanma göz altına alınır, ulaştırma ve haberleşme kurumlarına el konur, asker terhis edilir. Aralarındaki gizli anlaşmaya göre İtalyanlar Güneybatı Anadolu’yu, Fransızlar Ermenilerle birlikte Adana’yı, İngilizler Musul ve Güneydoğu Anadolu’yu işgal ederler. Çanakkale, Mudanya,Samsun, ve Merzifon'a İngiliz, Zonguldak ve Doğu Trakya’ya Fransız, Konya'ya İtalyan birlikleri yerleşir. Ermeniler Kuzeydoğu Anadolu’yu yakıp yıkarlar. Doğu Karadeniz'de Pontus devletini kurmak için silahlanmış Rum çeteleri faaliyete geçerler. İstanbul ise ortaklaşa işgal edilir. Birçok yönetici ve asker tutuklanır. Böylelikle tam bir çöküş ve çözülüş dönemine girilmiştir. Kendilerini Osmanlı İmparatorluğunun mirasçısı zanneden batının, Çanakkale'de büyük başarılar göstermiş Mustafa Kemal'in yeniden sahneye çıkmasıyla hevesleri kursaklarında kalmıştır.”

Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut konuşmasında daha sonra şunları söyledi:

“Bölünmez, bağımsız, hür ve çağdaş bir Türkiye için Mustafa Kemal kurtuluş savaşını başlatmak üzere Samsun'a, oradan Amasya'ya, oradan da Erzurum ve Sivas'a giderek toplantılar yapar. Bu inançla 'Ulusu yine Ulusun azim ve kararı kurtaracaktır.' diyerek yurdun dört bir yanından seçilerek gelen temsilciler Ankara'da 23 Nisan 1920 günü toplandılar. Sıraları okullardan getirilen ve gaz lambası ışığında çalışılan,soba ile ısıtılan Ulustaki binada yüksek duygularla,alkış ve dualarla Türkiye Büyük Millet Meclisi Atatürk ve arkadaşları tarafından kurulmuş oldu. Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. Kurtuluş savaşımızla ilgili bütün kararlar bu mecliste alınmış ve ülkemiz düşmanlardan kurtarılmıştır. Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletin olmuştur. Cumhuriyete giden yol açılmış, akıl ve bilimin önderliğinde çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve onu da aşmak bizim en temel görevimiz olmalıdır. Binlerce yıllık ortak bir tarih ve kültür birikimiyle daima ileriye doğru gitmeye çalışmak zorundayız. Milli Eğitim Bakanlığımız, sağladığı büyük imkanlarla sizleri geleceğe hazırlamaktadır. Değiştirilen yeni Müfredat Programı, öğrenci merkezli eğitim yolu ile bağımsız düşünebilen, aklını kullanan, soru sormaktan çekinmeyen, düşleyen ve düşünen, çalışkan, üretken, yaratıcı, toplumsal sorunlara duyarlı, öz değerlerine saygılı, iletişim becerileri gelişmiş ve aydın bireyler olarak yetişmenize fırsat hazırlamıştır.Böylelikle bilgi kaynaklarını bütün eğitim kurumlarımızda kullanarak en iyi eğitim imkanını sunmak, geleceğe en iyi şekilde hazırlanmanızı sağlamak için çaba göstermektedir.

23 Nisan, dünyada kutlanmakta olan tek çocuk bayramıdır.Bugün dünyanın her tarafından değişik milletlerin çocukları, dil, din, ırk,renk ayrımı gözetmeden, geleceğin büyükleri olarak, aralarında samimi dostluklar ve sıcak arkadaşlıklar kurma imkanı buluyorlar. Barış, huzur, güven ,kardeşlik ve hoş görü içinde birlikte yaşamayı özlediğimiz dünyayı sizler oluşturacaksınız. Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin,çocuklarımızın, dünya çocuklarının, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramını en içten dileklerimle kutluyor,sevgi ve saygılar sunuyorum.”

Bulut’un konuşmasının ardından 2 öğrenci şiir okudu daha sonra bir öğrenci ‘Öğrenci Andı’nı söyledi, törene katılan diğer öğrencilerde tekrarladı.

Daha sonra 2.Ordu Bölge Bandosu eşliğinde Tören Geçişi yapıldı.

Kutlamalar öğrenci gruplarının gösterileriyle sona erdi.

ELİF AVCI KONSERİ
Öğrenciler gösterilerini tamamlamadan önce TRT’de yayınlanan ve ‘Sen Türkülerini Söyle’ adlı Halk Müziği yarışmasında birinci olan Malatyalı Elif Avcı 3 parçadan oluşan bir mini konser verdi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 89.Yıldönümü kutlamaları öğrencilerin ‘10 Yıl Marşı’ eşliğinde sundukları gösteriyle tamamlanırken, törene katılan protokol ayakta alkışlarla ve Türk Bayrağı saylayarak ‘10 Yıl Marşı’na eşlik ettiler.

MESAJLAR..
AKP Milletvekilleri Öznur Çalık ve Fuat Ölmeztoprak ile Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 23 Nisan dolayısıyla birer kutlama mesajı yayınladılar.

HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız