SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Müşteri' Çıkmadı!

A- A+ PAYLAŞ

Yapımına 1978 yılında “Vagon Onarım Fabrikası” olarak başlanan, ancak daha sonra bu amaçla kullanılması düşüncesinden vazgeçilen, inşaatının yüzde 85’i de tamamlandıktan sonra atıl durumda bırakılan fabrika binası, eklentileri ve arazisinin özelleştirme kapsamında satış işleminin talipli çıkmadığı için yine gerçekleşmediği bildirildi. Bu arada, tesisin yatırıma hazır olduğu, geçtiğimiz günlerde, dünyanın önde gelen lokomotif üreticilerinden olduğu ve Türkiye’de de yatırım planladığı belirtilen İtalyan firmasına siyasi kanallarla iletilip, değerlendirilme girişiminde bulunulması beklentisi de oluşmaya başladı.

VAZGEÇİLDİ, DEVAM EDİLDİ..
CHP’nin 11 bağımsızla kurduğu Bülent Ecevit başbakanlığındaki hükümet sırasında, bu hükümetin demiryolu ağırlıklı ulaşım politikası doğrultusunda “Vagon Onarım Fabrikası” olarak projelendirilen ve temeli de 1978 yılında Yeşilyurt Kuyulu ve Görgü Köyü sınırlarında toplam yaklaşık 120 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 749 bin metrekareyi kapsayan arazide atılan tesis, daha sonra gelen hükümetlerin uygun görmemesi nedeniyle kuruluş amacı dışına çıkarılmış, ancak inşaatı da “ileride düşünülür” mantığıyla sürdürülmüştü.

Malatyalı Başbakan Turgut Özal döneminde inşaatı hız kazanan, 1990 yılına kadar sürdürülen inşa çalışmalarında yüzde 85’i tamamlanan tesisin bir sanayi projesinde değerlendirilmesi tüm çabalara rağmen gerçekleşmemişti.

Bu tesis daha sonra tütün ambarı olarak Tekel’e kiralanmış, “sabotaj” olduğu mahkeme kararıyla da kesinleşen, ancak faili bulunmadığı için kimsenin ceza almadığı bir büyük yangın da geçirmişti.

Tesisin, bir ara savunma sanayi için değerlendirilmesi gündeme gelmiş, dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, bu konuda girişimlerde bulunmuş, ancak sonuç alamamıştı.

Tamamlanmış bir tesis olmadığı için o haliyle özelleştirme kapsamına alınamayan ve bugünkü değeri 18 milyon dolar civarında olan tesis, bir ara TCDD tarafından satışa çıkarılmış, ancak ikisi de Çalık grubundan olmak üzere gelen iki teklif, bu bedelin çok altında olduğu için satıştan vazgeçilmişti.

Devletin bir yatırım planlamadığı, elinden çıkarmakta da kararlı olduğu tesis, daha sonra TCDD’nin Maliye Bakanlığı’na olan borcu nedeniyle bu bakanlığa devredilmiş, oradan İl Özel İdare’ye, buradan da “özelleştirme kapsamındaki” Sümer Holding bünyesine katılmış, son olarak “Sümer Holding” malı olarak satışa çıkarılmıştı.

MÜŞTERİ YOK!
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı internet sitesinde, “özelleştirme” gerekçesiyle satışa çıkarılan “,,Malatya ili, Yeşilyurt ilçesi; Kuyulu köyü, L40.a.18.c pafta, 141 ada, 1 parselde kayıtlı 473.605 m² arsa ile üzerindeki binalar ve Görgü köyü, L40.a.18.c pafta, 130, 131, 132, 133, 137, 138, 139, 140, 141, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025, 2026 ve 2027 parsellerde kayıtlı toplam 276.070 m² olmak üzere, toplam 749.675 m² taşınmazların (Yarım Kalmış Vagon Onarım Fabrikası) 4046 Sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde “Satış” yöntemiyle ve “Pazarlık Usulü” uygulanmak suretiyle özelleştirilmesi ihalesine katılmak üzere 04.12.2008 tarih, saat 18.00’e kadar ...Malatya taşınmazlarına teklif alınmamış olup..” açıklaması yeraldı.

Bu açıklamayla, 4 Aralık 2008 tarihine kadar teklif verilebileceği belirtilen Vagon Onarım Fabrikası’na talipli çıkmadığı anlaşıldı.

OLABİLİR Mİ?
Vagon Onarım Fabrikası’na talipli çıkmamasından sonra, 14 Aralık Pazar günü Hürriyet Gazetesi’ndeki bir habere konu olan, İtalyan demiryolu sanayi sektörünün Türkiye’de yatırım yapma isteğine ilişkin görüşleri içeren açıklamalar nedeniyle, İtalyanlara yatırım teklifi götürülmesi gerektiği düşüncesi oluştu.

Hürriyet’teki haberde, “..Dünyanın önde gelen tren üreticilerinden İtalyan Finmeccanica, yatırım yapmak için Türkiye’ye gözlerini çevirdi.

Ansaldo İş Geliştirme Müdürü Arcangelo Fornelli, Türkiye’yi ilgiyle izlediklerini belirterek, ‘Gecemiz gündüzümüz Türkiye oldu. Öyle ki rüyamızda bile görüyoruz’ dedi..” şeklinde bilgi yeralıyordu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız