SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Müsterih Olun!.'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi, başkan Ahmet Çakır ve üyelerin katılımıyla toplandı. Toplantıya, AKP milletvekili Öznur Çalık’ın eczanesinin yolu işgal ettiği iddiası, imar yolsuzluğu dosyasının akıbeti, kentsel dönüşümden etkileneceklere yapılan yardımın artırılması, Sümerpark’taki büfelerin genişlemeleri, Esenlik şirketinin hayvan ithali, Parkometre uygulamasının yasal olup olmadığı, parkometre ücretlerinin astronomik boyutlara ulaşması ve parkometre yapılan güzergahların karşısına park yasağı getirilmesi ile ÇED raporu ve belediye başkanına tüm mali iş ve işlemlerde miktar belirleme ile imza yetkisi konuları damgasını vurdu.

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile İmar komisyonunu tarafından verilen 19, Plan ve Bütçe komisyonunun verdiği 2, İnsan Kaynakları Müdürlüğünün 1 gündem dışı maddesinin okunarak gündeme alınması ile başlayan toplantıda, CHP’li üyeler Ali Dağdelen ve Doğan Ağdaş’ın ortak olarak verdikleri 8 önergeden 7 si reddedilirken, bir önergenin gündeme alınması kabul edildi.

MHP’li Betül Aksoğan’ın “Parkmetre ücretlerinin yasal olup olmadığı" yönlü soru önergesine başkan Çakır "Yollar ortak kullanım alanlarıdır, yani o bölgenin insanlarına ait değildir, bütün kentindir. Parkmetre uygulaması da kamu yararınadır."diye yanıtlayınca MHP’li Aksoğan, “Sayın başkan, parseli otoparka uygun olmayan inşaat sahiplerinden park yapımı için para alıyorsunuz ve sonra da parkmetre uygulaması ile ikinci kez para almış olmuyor musunuz?”sorusunu sordu. Başkan Çakır da bunu “Hiçbir araç sahibinin yolları işgal etme hakkı yoktur. Parkmetre uygulaması da yasal bir uygulamadır” diye yanıtladı.

CHP’li üyelerin, AKP Milletvekili Öznur Çalık’ın Sıtmapınarı’ndaki eczanesinin yolu işgal ettiği iddiası, İmar yolsuzluğu dosyasının akıbeti ile ilgili önergeleri okunup reddedildi.

Esenlik Şirketinin hayvan ithali konusundaki önerge konusunda bilgi veren Başkan Çakır özetle “Esenlik bir kamu kuruluşudur. Kamu yararına çalışır. Bunu yaparken de yerel unsurları göz önüne alır. Ama, kaliteden de asla ödün vermeyiz” dedi. CHP’li Ağdaş; “ Tüketici kredileri herkese verilirken, üretici kredisi almak hemen hemen imkansız gibi. Üretimi bitirdiniz. Her şeyi serbestçe ithal edebilirsiniz” diye araya girdi. Önergenin gündeme alınması AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.

CHP’li üyelerin “yargıya intikal eden İmar yolsuzluğunu akibeti ve haksız olarak edinilen yoğunlukları" konu alan önergesi, başkan Çakır'ın daha önce bilgi verdiği için oylanmasına gerek görmediğini söylemesi üzerine CHP’li üye Dağdelen “Herhangi bir bilgi gelmedi. Hangi aşamada olduğu ve kullanılan haksız yoğunluğu öğrenmek bizim hakkımız” diye bilgi verilmesini istedi. Başkan Çakır da “Gönderdik, ama bir daha da göndeririz. Müsterih olun, yasal süreç işliyor.” diye konuştu.

Bağımsız üye Mehmet Moran’ın gündeme alınması istemiyle verdiği 3 önerge de reddedildikten sonra gündem maddelerine geçildi.

BAŞKANA YETKİ..
Gündem maddeleri arasında yer alan parkmetre uygulamasının olduğu yolların karşı şeridinde park yasağı uygulaması kabul edilirken, belediye başkanına mali konulardaki tüm iş ve işlemlerinde alınacak kredi miktarının belirlenmesi ve imza yetkisinin verilmesi, yeni yapılan asansörlü binaların belediye mühendisleri tarafından incelenmesi ve asansör kayıt belgesi verilmesi hizmeti karşılığında bir defaya mahsus 135 TL ücretin asansör firmalarından tahsil edilmesi ve 2010 yılında MOTAŞ’ın sermaye artırımından dolayı Malatya Belediyesi’nin yüzde 83.20 hissesi karşılığına düşen 2 milyon 80 bin liranın ilgili şirket hesabına yatırılması maddeleri de kabul edildi.

Sözleşmeli personel istihdamı, personel kadro iptal-ihdası ile denetim Komisyonu’nda çalıştırılacak uzman kişiler ile çalışılması maddeleri de komisyon raporu doğrultusunda kabul edildi.

İMAR MADDELERİNE GEÇİLİRKEN..
Gündemin imar konulu maddelerine geçilirken Başkan Çakır, il dışı programı olduğu gerekçesiyle toplantının bundan sonraki bölümlerine Başkanvekili Mehmet Şehitoğlu’nun başkanlığında devam edeceğini söyleyerek yerini Şehitoğlu’na bıraktı.

Karakavak- Tecde bölgesi revizyon imar planı görüşülürken, bağımsız üye Moran “O bölgenin yargıdaki aşamasını öğrenmek istiyorum” diyerek bilgi istedi. İmar komisyonu başkanı Nevzat Aslan “Görüşülen konu onunla alakalı değildir. Adli boyutu ile kısmını bilmiyorum” diye açıklama yaptı. Konu komisyon kararı doğrultusunda ertelendi.

Eski Belediye binası arkasında bulunan otopark alanının yanındaki arsanının otopark alanından çıkarılarak ticari alan dönüşmesi önergesi sırasında söz alan CHP’li üye Ali Dağdelen “Kendi kararlarımızla çelişiyoruz. Otopark alanı olma kararını biz aldık, şimde de çıkarıyoruz. Kendi kendimizle çelişmiyor muyuz?" sorusunu sorunca AKP’li üyelerden "haklısınız" sesleri yükseldi. AKP’li Metin Mandal “Orda zaten çok katlı bir otopark var. Hiçbir zaman dolmuyor. Genişletme amacıyla o boş alanı kamulaştırmak istenmişti ama gerek yok” diye konuştu ve önergeyi savundu.. AKP’li üyelerden biri “O bölge şehrin merkezi. Bugün ihtiyaç yok diye elden çıkarırsak yarın telafisi mümkün olmayan sorunlara neden olabiliriz” diye araya girdi. Yapılan oylama sonucu AKP’lilerin bir kısmının karşı çıkmasına rağmen 286 m2’lik boş alan otopark alanından çıkartıldı.

İnönü Üniversitesi kampus alanının tek bir ada halinde imar planına işlenmesi kabul edilirken, Yaka köyündeki tarım alanı kapsamında kalan bazı parsellerin, imara açılması önergesi de reddedildi.

İmar plan tadilatları, ayrık nizamdan bitişik nizama dönüştürülmesi, imar hattı düzenlemesi, konut alanından ticari alana dönüşmesi, Elazığ yolu Malet ilerisindeki bir alana benzin istasyonu ve turistik tesis kurulması gibi imar konuları komisyon kararı doğrultusunda bir kısmı kabul edilirken, bir kısmı da reddedildi. Bazı konular da incelenmesi için imar komisyonuna havale edildi.

Güvenlik personelinin yetersizliği nedeniyle personel ve silah temin edilmesi önergesi de oylanarak kabul edildikten sonra, AKP’li üyeler tarafından gündem dışı verilen ve parkmetre ücretlerinde değişiklik içeren önergeye geçildi.

Önergede yer alan parkmetre tarifesinin ilk 5 dakika ücretsiz, 30 dakikaya kadar 1 lira, 30 dakika -1 saat 2 lira, 180 dakika ve üzeri sürenin 10 lira olması talebi üzerine söz alan “CHP’li üyeler “Özel otoparkların aylıkları 35- 40 lira. Parkmetre ise 300 lira. Bu büyük bir insafsızlık.” diyerek karşı çıktılar. Bazı AKP’li üyelerde karşı çıkınca, önerge incelenmesi için komisyona havale edildi.

Mart Ayı Olağan Toplantısı’nı 2 Mart Çarşamba günü saat 14.00’de yapmayı kararlaştırdıktan sonra toplantı sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız