SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Müteahhit Dayanırsa,İş Bitecek'!

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:00:30
'Müteahhit Dayanırsa,İş Bitecek'!
A- A+ PAYLAŞ

Yatırımcı kamu kuruluşlarının dönemsel çalışmalarının ele alındığı 2014 yılı 3. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Vasip Şahin başkanlığında yapıldı. Toplantıda 2014 yılı yatırım projelerinde en fazla bütçenin 109 milyon 849 bin TL ile Milli Eğitime ayrıldığı belirtildi. En fazla ödeneğe sahip ikinci kurumun ise 89 milyon 41 bin TL ile İnönü Üniversitesi olduğu ifade edildi. Sağlık yatırımları ise aldığı 60 milyon 204 bin TL ile madencilik-enerji ve imalat sektörlerinden sonra en az bütçenin ayrıldığı alan oldu.

Battalgazi Belediyesi  Salonu’nda yapılan toplantıya  Malatya Belediyesi, Karayolları Bölge Müdürlüğü,  Büyükşehir ve Merkez İlçe Belediyeleri, İnönü Üniversitesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü,  Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği, MTA Bölge Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü, TEİAŞ, AKSA Fırat İl Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü, DDY Bölge Müdürlüğü ve İlbank Bölge Müdürlüğü yetkilileri katıldı. Toplantıya Mayıs ayı içinde DSİ 9. Bölge Müdürlüğü’ne atanan Okan Bal ise ilk kez katıldı.

Kamu yatırımlarının analizi, gelecek aylardaki programları, projelerdeki aksaklıklar ve bu projelerin gerçekleşmesi sırasında kurumlar arasında koordinasyonu gerektiren durumların tartışılmasını hedefleyen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Vali Vasip Şahin, 2014 yılı 2, dönem kamu yatırımlarına ilişin genel bilgiler verdi.

8 sektörde 398 proje

Malatya’nın 2014 yılı yatırım programında 8 sektörde 398 projenin yer aldığını belirten Vali Vasip Şahin, “Bu projelerin toplam tutarı 3 milyar 747 milyon 33 bin TL’dir. 2014 yılı ödeneği ise 502 milyon 844 bin TL’dir.  Söz konusu projelere 2014 yılının ilk altı ayında 119 milyon 946 bin TL harcama yapılarak yüzde 24 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır” dedi.

Belediyelerin 2. Dönem itibariyle 34 projesinin bulunduğunu kaydeden Vali Şahin, daha sonra şu bilgileri aktardı. “Bu projelerin tutarı 110 milyon 158 bin TL’dir.  2014 yılı ödeneği ise 90 milyon 38 bin TL’dir.  Belediyelerin projelerine yıl içinde 27 milyon 449 bin TL harcama yapılarak yüzde 30 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.  Genel olarak ilimizin 2014 yılı yatırım programında yer alan toplam 432 projenin tutarı 3 milyar 857 milyon 191 bin TL, 2014 yılı ödeneği 592 milyon 883 bin TL’dir. 2014 yılının ilk altı ayında 147 milyon 935 bin TL harcanarak yüzde 25 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

2014 yılının sektörel dağılımı ise şu şekildedir: Projelerin 107’si eğitim, 149’u diğer kamu hizmetleri (34 proje belediyelerin), 78’i tarım, 71’i ulaşım, 18’i sağlık, 4’ü enerji, 4’ü imalat ve 1’i de madencilik sektöründe yer almaktadır. 

2014 yılı yatırım ödenekleri kamu kuruluşları bazında değerlendirildiğinde Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 109 milyon 849 bin TL ile en fazla ödeneğe sahip olduğu gözlenmektedir. İnönü Üniversitesi 89 milyon 41 bin TL yılı ödeneği ile onu izlemektedir. 

2014 yılı yatırım ödeneklerinin miktar ve oran olarak sektörel dağılımı şu şekildedir: Eğitime 217 milyon 114 bin TL (%36), diğer kamu hizmetlerine 162 milyon 931 bin TL (%27), ulaşıma 82 milyon 455 bin TL (% 14), tarıma 67 milyon 563 bin TL (%12), sağlığa 60 milyon 204 bin TL (%10) ve madencilik-enerji-imalat sektörlerine 2 milyon 615 bin TL (%1) ödenek tahsis edilmiştir,”

Özendi: Seneye inşallah trafiğe açılacak

Öte yandan İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, Malatya’daki yol yapımı, betonlara, sati kaplama ve köprü çalışmalarına ilişkin kısa bir sunum yaptı. Malatya-Darende-Ankara Karayolundaki çalışmaların sürdüğünü söyleyen Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, Karahan Tüneli’ndeki tüplerden birinin delme işleminin tamamlandığını belirterek diğer tüpteki delme işleminin ise Kasım ayında tamamlanacağını söyledi. Özendi, Karahan Tüneli’nde elektrik, havalandırma, yangın söndürme ve kamera sistemi denilen ikincil işlerin de tamamlanmasıyla bu yolun gelecek yıl (2015) trafiğe açılacağını belirtti.

“Malatya –Hekimhan yolunda çok hızlı çalışıyoruz”

Özendi, Malatya’daki karayolları çalışmasına ilişkin verdiği bilgiler özetle şöyle:

“Bir başka aksımız Malatya -Hekimhan aksı. Malatya’dan Sivas’a giden yolumuz. Bu yolda da şu anda Karayollarımızın en hızlı çalıştığı aks. İki müteahhit firma söz konusu yolda çalışmaları sürdürüyor.  Ödeneklerinden çok çok önde. Büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürüyorlar. Orada da 240 metre uzunluğunda Sarsap Tünelimiz vardı. Bu tünelin de delme işlemi bitti , betonlama işlemleri bitmek üzere. Diğer tarafta 5 tane tünelimiz daha var. O tünellerden  2 tanesinde delme işlemine başlandı. Orada da inşallah önümüzdeki seneye bitiremezsek bile, bir dahaki seneye tamamını BSK’lı (Beton sathi kaplama) ve bölünmüş olarak bitirmeyi planlıyoruz.

“Karahan ve Erkenekte 729 metre kazılacak yerimiz var”

“Bir diğer aksımız Malatya’dan Gölbaşı’na giden aksımız. Bu aks üzerinde bildiğiniz gibi Erkenek tünelimiz var. Erkenek tünelinde yine Karahan Tüneline göre biraz daha gerideyiz. Her iki tünelde yine birinde 353 metre birinde 376 metre olmak üzere toplamda 729 metre kazılacak yerimiz var. Orada da yine 3 vardiya olarak 24 saat esasına dayalı çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“Kuzey Çevre Yolu’nda kamulaştırma ve toplulaştırma çalışmalarımız devam ediyor”

“Bir başka yeni bir aksımız Malatya Kuzey Çevre yolu. Malatya Çevre yolu orada da 54 km olacak. Kamulaştırma ve toplulaştırma çalışmaları devam etmekte.  İhale sürecide  Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Ön yeterlilik usulüne göre 1. Aşama tamamlandı ve ikinci aşamadayız. Yalnız orada 5 km’lik bir kısmı Büyükşehir Belediyesi’nin imar sınırları içerisinde kalıyor. Büyükşehir belediyesinin bir an önce odayı 18 uygulaması yapıp bize teslim etmesi gerekiyor.”

“Ödenek yetersizliği var, müteahhitler dayanırsa yol bitecek”

“Malatya’daki bir başka projesi  Arapgir Çevre Yolu. 9 km uzunluğunda bir yol. Çalışmalar orada da rutin bir şekilde devam ediyor. İnşallah önümüzdeki sene Arapgir çevre yolunu bitireceğiz.

Pütürge yolunda ise projemiz bitti. İhalemiz bitti. Yalnız ödenek yetersizliği nedeniyle çalışmalarımız hızlı devam etmiyor.

Bir başka Aksımız Arapgir’den Dutluca’ya giden aksımız. Burada da çalışmalar bitmek üzere.

Bir diğer önemli aksımız ise Malatya-Adıyaman-Yeşilyurt –Çelikhan hattı. Burada da çalışmalar çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu aksda söz verdiğimiz gibi bu senenin sonunda asfaltlamayı bitirmeyi planlıyoruz. Yalnız ödeneği çok az. Müteahhidimizi birazcık gaza getirerek yaptırmaya çalışıyoruz. İnşallah aksilik olmazsa,  müteahhitlerimiz dayanırsa bu senenin sonunda bitecek.”

“Avukat inat etmese…”

Heyelan nedeniyle büyük sorunların yaşandığı Arguvan’daki yol çalışmalarına ilişkin bilgiler veren Karayolları 8. Böle Müdürü Hüsamettin Özendi, toplam 6,6 km’lik yolda 300 kişinin muvafakat verdiğini ancak yol güzergahında tarlası bulunan bir avukatın inadı yüzünden çalışmalara başlanılamadığını söyledi.  Özendi “ Hiç beklemediğimiz bir şekilde geçen yıl Arguvan’da heyelan oldu. Oraya hemen alelacele bir proje hazırladık. 6,6 km. Orada da hemen hemen 300 kişiden muvafakat verdi. Kamulaştırma işlemleri biliyorsunuz uzun sürüyor. Ama bir avukat bu konuda sorun çıkardı.  Malatya’da ikamet eden ve Malatya Barosu’na kayıtlı bir avukat arkadaşımız inat etti ve sadece onun tarlasına giremedik. Bu sorunu aşarsak bu sene yolun tamamını bitireceğimizi ifade etmek istiyorum. Avukatın inadı çalışmalarımızı aksatıyor” ifadelerini kullandı. 

Başkan Kızıldaş: Arguvan halkı cezalandırılıyor

Özendi’nin verdiği bilgi üzerine söz alan Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ise, 2-3 Ağustos’ta yapacakları Uluslararası Arguvan Türkü Festivali nedeniyle ilçeye yurt içi ve yurt dışında binlerce katılımcının geleceğini belirterek “Ancak bu yoldaki toz toprak nedeniyle ilçedeki halk camlarını, kapılarını açamıyor. Çamaşırlarını asamıyor. Arguvan halkı cezalandırılıyor. En azından festivale kadar bu toz-toprağın önüne geçecek geçici bir çözüm bulunmalıdır” diye konuştu.

Vali Vasip Şahin ise Arguvan Belediye Başkanı Kızıldaş’ı  “Bir kere bu cezalandırma sözünü kabul etmiyorum. Heyelan olayı beklenmedik bir olaydı ve belirlenen güzergah da yöre halkının isteği üzerine belirlenmişti.  300 kişi muvafakat vermiş ama bir avukat engelliyor. Siz bu işin bir an önce yapılmasını istiyorsanız avukatı ikna edin. Yol yapılsın ve trafiğe açılsın” sözleriyle yanıtladı.

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız