SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Müteahhitler İş Bırakacak!

A- A+ PAYLAŞ

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer, demirdeki yüksek fiyat artışlarının talep daralmasıyla birlikte sektörün yavaşlamasına neden olduğunu belirterek Malatya'nın da aralarında bulunduğu 8 ilde 15 gün süreyle tüm inşaat faaliyetlerini durdurma kararı aldıklarını söyledi.

500'e yakın üyesi bulunan Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği'nin yönetim kurulu üyelerinin de katılımıyla Royal Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Köksüzer, 2007 yılı sonunda 850 YTL olan inşaat demirinin tonunun bugün itibarıyla bin 900 YTL'ye yükseldiğini ve bu artışın devam ettiğini kaydetti.

Bu fiyat artışlarının normal büyüklükteki bir dairede 20 bin YTL'lik bir maliyet artışı oluşturduğuna dikkat çeken Köksüzer, "Bu durum halkımızın alım gücünü olumsuz etkileyecek, bu artışlar talep daralmasıyla beraber sektörün yavaşlamasına ve işsizliğe neden olacaktır. Bu duruma bir çözüm bulunması amacıyla Gaziantep, Adana, Kahramanmaraş, Kayseri, Hatay, Mersin, Malatya, Şanlıurfa illerinde 15-30 Mayıs tarihleri arasında inşaat faaliyetlerini tamamen durdurma kararı aldık" şeklinde konuştu.

Akaryakıt, demir-çelik gibi inşaatın ana girdilerinde yılbaşından bu yana yüzde 60 ile yüzde 100 arasında fiyat artışları olduğunu ifade eden Köksüzer, kamu müteahhitlerinin anahtar teslimi iş yaptığını, başta TOKİ, DSİ olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına iş yapan müteahhitlerin işleri tamamlayamama noktasına geldiğini kaydetti.

Türkye'nin lokomotiflerinden biri olan inşaat sektöründe yaşanan bu sıkıntının, taşeron ve işçilerin işsiz kalmasına neden olacağını belirten Köksüzer, "İnşaat sektöründe yaşanan bu sıkıntı sektörden geçinen on binlerce kişinin işsiz kalması demektir. Ayrıca meslektaşlarımız yeni inşaatlar yapamayacak, hali hazırdaki dairelerin de fiyatları yükselecektir" dedi.

Bu duruma bir an önce çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Köksüzer, inşaat demirinin KDV'den muaf tutulması gerektiğini; ayrıca ithalat girdi fiyatlarını artıran vergi, resim, harç ve navlun belgelerinin kamu tarafından geçici olarak sübvanse edilmesinin uygun olacağını söyledi. Köksüzer ayrıca ihracatın yavaşlatılmasını ve iç piyasa arzının artırılmasını istedi.

Bunun yanı sıra bu dönemin olağanüstü bir dönem olarak kabul edilmesi ve özellikle kamuya iş yapan müteahhitler açsından fiyat farkı uygulamasının değiştirilmesi gerektiğini belirten Köksüzer, demir çelik, çimento, akaryakıt gibi inşaat ana girdilerinin TEFE- TÜFE'den ayrı olarak hesap edilmesini istedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız