SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mutfakta Doğru Bilinen 6 Yanlış!

A- A+ PAYLAŞ

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, bazı yiyecekler hakkında doğru bilinen yanlışlardan dolayı birçok insan istediğini rahatça yiyip içemiyordu. İşte hakkında efsaneler yazılan 6 gıda:

1. Yumurta zararlıdır: Yumurtanın damarları tıkadığı ve kalp kriziyle felç riskini artırdığı yapılan birçok araştırma ile çürütüldü. Framingham Kalp Araştırması yüksek kan kolesterolünün kalp krizlerine yol açtığını ve yumurta yemek ile kardiyovasküler hastalık arasında bir bağ bulunmadığını ortaya çıkardı.

2. Kahve kansere yol açıyor: Kafeinin göğüs dokusunda kiste yol açtığını açıklanmıştı. Diğer bilim adamları, seçkin yöntemler ve daha geniş çalışma grupları kullanarak kahve ile bu kanser arasındaki ilişkiyi araştırdılar. Ancak hiçbir şey bulamadılar.

Hatta bilim adamları kahvenin tam tersi etki yaptığını belirlediler. 1990 ile 2003 yılları arasında 17 araştırmayı tekrar gözden geçiren araştırmacılar, düzenli olarak kahve ve çay içen insanlar arasında kolon kanseri riskinin yüzde 24 oranında azaldığını tespit ettiler.

Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalar ise kahve içmenin Parkinson ve tip 2 şeker hastalığı gibi diğer hastalıklara karşı vücudu koruduğunu gösterdi.

3. Yağsız ve az yağlı yiyecekler daha sağlıklıdır: Son zamanlarda yapılan bir çalışma, yağın zararlı olduğunu düşünüp yağ kullanmadığınız takdirde hastalıklara karşı korunmadığınızı gösterdi. Yemeğin içinde gerekli yağ olmayınca, sindirim yollarınız salatadaki besin maddelerinin çoğunu içine çekemiyor.

4. Çiğ gıda taraftarları, sıcaklığın gıdalardaki enzimlere zarar verdiğini savunuyor. Bu kısmen doğru olabilir, ancak pişirmek lifi çözüyor ve vücudunuz için işlenmesini kolaylaştırıyor. Ayrıca toplam kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürüyor.

Pişirmek sadece domates için geçerli. Çünkü pişen domateste antioksidan içeren likopen çiğ domatese göre 6 kat daha fazla antioksidan içeriyor.

5.Taze sebzelerin daha besleyici olduğunu düşünülür. Bu gıdaların tarlalardan toplanıp marketlere gelene kadar çeşitli aşamalardan geçtiğini ve bu sırada besin değerlerini kaybettiğine inanılır. Tam tersi, gıda işleyiciler taze toplanan ürünü çok hızlı donduruyorlar ve bu nedenle bu gıdalar vitamin ile mineral içeriğini koruyor.

6. Sert kabuklu yemişlerin çok fazla yağ içerdiği doğru, ancak bunlar faydalı yağlar. Örneğin, kavrulmuş yer fıstığı doymuş yağlardan 3-4 kat daha fazla kalp dostu doymamış yağ içeriyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız