SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mut'ta 50 Bin Ton Yaş Kayısı İhracı

0
Güncellendi - 2017-07-01 04:34:46
Mut'ta 50 Bin Ton Yaş Kayısı İhracı
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'de sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 85'ini karşılayan Mersin’in Mut ilçesinde, kayısı üreticisi sezonu mutlu kapattı. 100 bin ton rekoltenin elde edildiği ilçeden, 50 bin ton kayısı ihracat gerçekleştirildi.

İlk hasadı nisan ayının ortalarında başlayan ve kilosu 15 TL’den satılmaya başlanan, daha sonra ise kilosu 1,50 ila 6 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulan kayısının 3 ay süren hasat boyunca fiyatı 2 TL’nin altına düşmedi.

Bu yıl iç ve dış piyasada geçen yıllara oranla büyük bir canlılık olduğunu söyleyen Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, dayanıklı, kokusu, aroması ve lezzetiyle Mut kayısısının artık dünyada da bir marka haline geldiğini söyledi.

İhracat 50 bin tona ulaştı

2016 yılında üretilen 90 bin ton kayısının 35 bin tonunun ihraç edildiğini hatırlatan Acar, "Bu yıl ise 56 bin dönüm araziden 100 bin ton kayısı rekoltesi elde edilirken, 50 bin ton da ihracat gerçekleştirildi. Kayısı daha çok Rusya, Irak, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildi" dedi.

Mut kayısısının bu yıl altın yılını yaşadığını söyleyen Acar şöyle devam etti:

"Üretici kaliteli ve verimli kayısı üretmenin ustası oldu. Bunun da karşılığını fazlasıyla alıyor. Her yıl ilçemize ihracatçı acaba gelecek mi diye bir endişemiz kalmadı. Kayısı sezonu başlamadan ilçemize en az 20 ihracatçı tezgahını açıyor. Bu yıl yine 25 ihracatçı firma Mut halinde kayısı alımı yaptı. İhracatın ilk kayısı alımı 15 liradan alıcı buldu. İlçede ağırlıklı olarak; Al kayısı, Precoce de Thriyinthe, Septik, İtalyan tokalı, Tokaloğlu, Bebeko, Karacabey, Ninfa, Mogador, Şekerpare ve Çağataybey cinsi kayısı üretimi yapılmakta. Çiftçilerimiz de en kaliteli kayısı üretmenin karşılığını fazlasıyla alıyor."

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • bekir (6 yıl önce)
    sahipsiz memleket olunca kayısı para etmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan 44 (6 yıl önce)
    40-50 kurusa dalindan indirmezler toplamazlar birakin dalinda kalsin kurt kus yer hayir olur bu nasil bir is sahipsiz malatya..
    0
    0
    Yanıtla
  • yücel (6 yıl önce)
    malatya kayısı meyve suyuna 50 krş alıyorlar ilgilenecek kimse yokmu malatyada fırsatcılar cok kimse 50krşvermesin ıskarta yapsınlar cekirdegini satsınlar daha iyi kazanırlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (6 yıl önce)
    Malatya kaysının tadı yok ama iyi para ediyo erken oluyo diye malatyadada 1 tl almıyolar
    0
    0
    Yanıtla