SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Müzakereye Çağırıyoruz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:20:17
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, güneş enerjisinde 2013 Haziran itibarıyla lisanslama sürecinin başlayacağını belirterek, doğalgaz ithalatının özel sektör eliyle gerçekleştirilmesi için önümüzdeki dönemde Doğalgaz Piyasası Kanunu’nda da değişikliğe gidileceğini söyledi. 

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı yaptığı açıklamada, “10 yıl önce 31 bin 816 megawat olan kurulu gücümüz 2012 Ağustos ayında 55 bin 400 megawata ulaşmış durumda. Bu artışta özel sektörün büyük bir payı var. Yatırımları özel sektörün yapması kamunun enerjiye harcayacağı kaynakların eğitim, adalet, sağlık gibi alanlara transfer edilmesini sağlıyor. Dolayısıyla enerji projelerini sosyal sorumluluk projeleri olarak görebiliriz. Özel sektör de, piyasanın gelişimi için kamu otoritesinden gelecek kararları bekleyen pasif konumdan bizlere yol gösteren konuma geçti. Zaman içinde Elektrik Piyasası Kanunu’nda ihtiyaçlar doğrultusunda bir dizi değişiklik yapıldı. Ancak beklentileri karşılamadığı için bütünüyle gözden geçirilerek köklü bir değişikliğe tabi tutuldu. Yeni bir tasarı hazırlandı. Önümüzdeki günlerde kanunla ilgili müzakereler parlamentoda başlayacak. Bu arada enerji arzında yerli ve yenilenebilir kaynaklara öncelik verme ve önümüzdeki 10 yıllık süreçte iki nükleer santrali enerji sepetine dahil etmeyi de hedeflediğimizi, çalışmaların devam ettiğini belirtmek isterim. Hem yenilenebilir enerji hem de nükleer enerji ile ilgili yasal zemin geçtiğimiz yıllarda hazırlanmıştır. Halihazırda kamu kurumlarının uhdesinde olan yerli kömür kaynaklarının üretime geçirilmesi ve yatırımlarının desteklenmesi ile ilgili yasal düzenlemeler için de çalışmalar yürütülmektedir. Doğalgaz piyasalarında da 2001 yılında çıkarılan Doğalgaz Piyasası Kanunu ile rekabetçi modele geçtik. Piyasaya giriş ve çıkış koşulları objektif kriterlere bağlandı. Doğal tekel niteliğindeki altyapı tesislerine kullanıcıların erişiminin sağlanması için üçüncü taraf erişim kurallıları belirlendi” dedi. 

“DOĞALGAZIN İTHALATI İÇİN ÖZEL SEKTÖR DEVREYE GİRECEK”

Doğalgaz ithalatının özel sektör eliyle gerçekleştirilmesi için önümüzdeki dönemde Doğalgaz Piyasası Kanunu’nda da değişikliğe gidileceğini belirten Fındıklı, “Doğalgaz sektöründeki düzenlemeler EPDK tarafından yapılıyor. Doğalgaz piyasasının rekabetçi bir yapıya kavuşturulmasında önemli bir mesafenin kat edildiğini memnuniyetle ifade etmek isterim. 2012 yılında 48,5 milyar metreküp olması beklenen doğalgaz tüketimimizi büyük ölçüde ithalat yoluyla karşılıyoruz. Hem ihracatçı ülkelerin rezervlerinin değerlendirilmesi, hem Avrupa ülkelerinin doğalgaza erişiminin güvenli ve istikrarlı bir şekilde sağlanması hem de kendi ithalatımızın özel sektör eliyle gerçekleştirilmesi için önümüzdeki dönemde Doğalgaz Piyasası Kanunu’nda da değişikliğe gidilecektir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimi içindeki payı bugün dörtte bir oranındadır. Ve büyük ölçüde hidroelektrik yoğundur. Önümüzdeki dönemde hidrolik kapasitemizin tamamını üretime geçirmeyi hedefliyoruz ki karşılığı 140 tetawat saattir” şeklinde konuştu.

“GÜNEŞ ENERJİSİNDE LİSANSLAMA HAZİRAN 2013’DE BAŞLIYOR”

Güneş enerjisinde lisanslama sürecinin Haziran 2013’de baylaşacağını ifade eden Fındıklı, “Cumhuriyetimizin yüzüncü yaşını kutlayacağımız 2023’te rüzgar kurulu gücünü 20 bin megawata ulaştırmayı, jeotermal potansiyelinin tümünü değerlendirmeyi hedefliyoruz. Güneşte ise 2013 Haziran itibarı ile ilk defa lisanslama süreci başlayacak. Yenilenebilir enerji yatırımları, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerji üretimi amaçlı kullanılması hakkında kanunun yürürlüğe girmesi ile hızlanmıştır. Bu kanunla yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi alım garantileri ile teşvik edilmekte, bu sektörde kullanılacak mamullerin yerli üretim olması halinde ilave teşvikler verilmektedir” dedi. 

Fındıklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye enerji talebinin en hızlı artış gösterdiği ülkelerden biri. 2011 yılında 229.3 milyar kilowatsaat elektrik, 44.2 milyar metreküp doğalgaz tükettik. 21 milyon ton petrol rafinerilerimizde işlendi. Bakanlığımızın gelecek 10 yıllık projeksiyonları enerji talebinin iki kat artacağını gösteriyor. 2020 yılına geldiğimizde, 420 milyar kilowatsaat elektrik, 59 milyar metreküp doğalgaz talebi bekleniyor. Bu veriler, arz güvenliğini sağlamak için yatırımları artırın anlamına gelen uyarılar. İşte bu yüzden yerli ve yabancı yatırımcının ilgisi, yatırım ortamını daha iyileştirme doğrultusunda yapılacak yeni tasarılara yoğunlaşmış durumda. Parlamentomuzda bu beklentileri karşılayacak yasaları çıkarmak için bütün tarafları müzakereye çağırıyoruz. Uzun bir süre sektörü etkileyecek olan bu yasaların herkesin oluruyla, rızasıyla çıkmasını sağlayacağız.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız