SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Müze İçin" İstenince Uçtu!..

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:46:01
A- A+ PAYLAŞ

Malatya merkezde yakın tarihi simgeleyen Belediye Binası, Sümerbank ve Tekel fabrikaları gibi cumhuriyetin ilk dönem eserlerinin yıkılarak yok edilmesini amaçlayan süreç ilçe ve beldelere sıçradı. Hasançelebi Beldesinde bulunan ve kaderine terk edilen 77 yıllık tarihi istasyon binası bir gecede yıkılarak yok edildi. 

Bir Gecede..

Hekimhan Hasançelebi Beldesinde 76 yıllık geçmişi bulunan ve müze yapılmak istenen istasyon binası bir gecede yıkıldı. Belde Belediyesinin, tarihi istasyon binasını müze olarak değerlendirilmesi için tahsis talebinden sonra yapılan bu yıkım eleştirilere neden oldu. TCDD 5. Bölge yetkilileri iki farklı açıklamalarda bulunarak kafaları karıştırdı. Bazı yetkililer “Yıkım sadece ek olarak yapılan ve lojman olarak değerlendirilen binaları kapsıyor. İstasyon binası yıkım kapsamında değil.” derken bazı yetkililer “O binanın tarihi bir özelliği yoktu. Üstelik bina, belde merkezine uzak bir yerde ve kullanılmıyordu.” diyerek yıkımın kendileri tarafından yapıldığını ima ettiler 

Tarihi binanın yıkılması kasaba sakinleri tarafından “İstasyon binası, bizler ve beldemiz için çok önemli bir yapı idi. Anılarımızı, geçmişimizi barındıran yapı bir gecede yok edildi. Üstelik müze yapılması için girişimlerin başladığı bir dönemde gerçekleştirilen bu yıkım akıllara değişik 'acabalar' getiriyor.”  sözleriyle tepki görürken,  Malatya Kültür Yaşam Derneği Başkanı Mimar Abdurrahman Yavuz, “Bu tür yapılar, beldelerin simgesi olan ve geçmişe tanıklık eden bu tür yapıların yıkımı hangi gerekçe olursa olsun onaylanamaz” diyerek yıkımı eleştirdi. 

Müze yapılması talebinden sonra gelen yıkım 

1936 yılında ülke genelinde tek tip olarak tasarlanan ve Alman mühendisler tarafından inşa edilen gar ve tarihi istasyon binası yıkımının, Hasançelebi Belediyesinin Müze olarak değerlendirilmesi talebini seslendirmesinden sonra gerçekleşmesi ve yıkıma onay veren yetkililer tarafından farklı açıklamalar yapılması da değişik yorumlara neden oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız