SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Nezir Kızılkaya

Müzeler Kenti'ne Doğru; Battalgazi (Malatya) Kent Müzesi

Müzeler Kenti'ne Doğru; Battalgazi (Malatya) Kent Müzesi
A- A+ PAYLAŞ

..Malatya Kent Müzesi, gençliğe yapılmış bir kültür ve kimlik aşısı niteliğindedir.

Nezir KIZILKAYA  nezirs@mynet.com

Kent müzeleri, kentin geçmişi ile bugünü arasında bir köprü görevi üstlenmiş ve birçok alanda “Bellek” kurumları olarak günlük yaşantımızın bir parçası haline gelmeye başlamıştır.  Müzelerin sahip olduğu konsepte uygun olarak bir araya getirilen obje, belge ve bilgileri günümüze ve gelecek kuşaklara taşımada bir köprü olmuşlardır.

19.yüzyıl sonlarında Amerika birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan, Avrupa’nın da geçen yüzyılda hallettiği bu işe maalesef ülkemizde geç başlanmışsa da, son yıllarda gözle görülür bir şekilde çoğalan bu alandaki kurumların, bugün geldiği nokta oldukça umut vericidir.

Kent müzeleri kentlerin kültürünü, tarihini ve en önemlisi kimliğini korumaya yönelik eylemlerin en önemlilerinden biridir. Bu kurumlar kente ait kimlik ve kültür mirasının sergilendiği alanlardır. Önemli ölçüde eğitim işlevleri vardır. Kente dair bütün birikimin kurumsal olarak hazırlanan mekânlarda korumaya alınması ve yaşatılması önemsenmeli ve örnek alınmalıdır.

Kent müzeleri, kültürel, sosyal ve bir eğitim meselesi olmanın yanında, kent ekonomisini de doğrudan ilgilendiren bir konudur. Çünkü 21. yüzyılda müzeler, turizme yön verecek ve katkı sağlayacak unsurların başında gelmektedir.

Son yıllarda Malatya’da da kent kimliği ve kültürü ile hemşerilik bilinci büyük önem kazanmaya başlamış, bu bilincinin oluşması ve korunması için de kent tarihi ve kültürünü ortaya koyan, tanıtan çabalar hız kazanmıştır.

İşte bu çabaların bir sonucu olarak neredeyse kentin bu işe en uygun mekânı kullanılarak oldukça profesyonel tasarlanmış bir “Kent Müzesi”ne kavuşmuş bulunuyoruz.

Eski Askerlik Şubesi binasının,  Battalgazi Belediyesi tarafından hazırlanarak “Tarihe açılan kapı” haline dönüştürülmesi, Malatya kültürünün ve kimliğinin tanıtımına ya da başka bir deyişle kültür turizmine büyük katkı sağlayacaktır. Bu düşüncemi desteklemek adına müzelerin önemi ile ilgili sohbetlerimde sık sık yer verdiğim bir olayı anlatmak istiyorum.

2018 yılı başlarında Malatya’ya misafir olarak gelen bir grupla tanışmıştım. İl dışından gelen bu grup Levent Vadisini görmek, televizyonlarda program yapan gurmeler tarafından oldukça övülen kebabı yemek ve “Fotoğraf Makinesi Müzesi”ni gezmek için gelmişti. Yani kente yapılan yatırımlar artık kente kültürel katkının yanında ekonomik katkı da sağlamaya başlamıştı. Fotoğraf Makinesi Müzesi ile ilgili olumlu görüşlerini ilk yazan biri olarak bu durum beni oldukça mutlu etmişti.

Malatya’nın kent belleği unsurları içerisinde önemli bir yeri alacak olan bu müze, aynı zamanda sahip olduğumuz değerleri yarınlara taşıyacak olması ile gelecek kuşaklara karşı sorumluluklarımızı yerine getirmemiz için de bir araç olacaktır.

Çoğunluğu bağışçılar tarafından oluşturulan içerik, zaman içerisinde daha da zenginleşecektir. Geleceğe belge bırakmak adına çok önemli bir görevi yerine getiren bağışçıların gösterdikleri bu davranış her türlü takdirin de üstündedir. Bu arada müstakbel bağışçılar için, kente dair her türlü bilgi, belge ve objenin kabul edilmeye devam edildiğini ve kendi adlarına sergilendiğini de hatırlatmak istiyorum.

Malatya Kent Müzesi, son yıllarda teknoloji girdabına kapılan gençliğe yapılmış bir kültür ve kimlik aşısı niteliğindedir. Kentin kültürü ile bütünleşemeyen genç kuşakları, kentin kültürel özellikleri ve geçmişi ile barıştıracak, Malatyalı kimliğini tanımlayarak aidiyet duygusunu güçlendirecektir. Daha da önemlisi gençlerin kentle iletişimini sağlayacaktır. Malatya kent tarihi ve kültürü ile ilgili araştırmalara da katkı sağlayacak olan bu hizmeti kente ve tarihe karşı olan sorumluluğu yerine getirmek olarak kabul ediyorum.

Müzenin ne denli bir titizlikle hazırlandığını, müze bünyesinde bulunan Basın Odasının hazırlık çalışmalarında benden de yardım isteyen müze ekibi ile yapmış olduğumuz çalışmalardan biliyorum. Sadece Basın Odası bile 5-6 ayı bulan, en ince ayrıntıların tartışıldığı titiz çalışmalar sonucu oluşturuldu.

Müze, Malatya’nın yedi bin yıllık kadim tarihinin anlatıldığı, kentin geleneksel gündelik yaşamının yıllar öncesinden getirilerek önümüze konulduğu, buram buram Malatya kokan bir mekân. Müze içeriğini burada anlatmaktan çok, okuyucuların gezmesini arzu ettiğimden içerik ile ilgili ayrıntılara çok girmek istemiyorum aslında. Bize, bizi anlatan çok sayıda bölüm ziyaretçilerini bekliyor.

Battalgazi Belediyesi Malatya Kent Müzesi, kentin sahip olduğu müze deneyimine de oldukça katkı sağlayacak bir anlayış ve teknoloji ile oluşturulmuş. Özellikle ziyaretçilerin kullanımına sunulan ve bir rehbere ihtiyaç duymadan müzeyi rahatça anlamanızı sağlayan dijital kulaklık sistemi başarılı bir uygulama olmuş. Mekân zaten her şeyiyle bir müzeye girdiğinizi size güçlü bir şekilde hissettiriyor. Malatya Kent Müzesi, artık bu kentin kültürel ve sosyal bir kurumudur.

Böylesine özenle seçilmiş ve oluşturulmuş bir mekânın sadece kente dair belge, bilgi ve objelerin sergilendiği statik bir “depo” işlevi görmesi bizlere yetmeyecektir. Bu mekânın sürekli canlı tutulması için uygun alanlarında sergi, konferans ve benzer etkinliklerin düzenlenmesi, kent ile iletişimin kesintisiz olmasını sağlayacaktır.

Yerel yönetimler kültürel anlamda kente en etkin hizmet ve katkıyı sağlayabilecek konumda olan kurumlardır. Bizlere düşen bu kültür yatırımlarını destekleyerek, yerel yöneticilerin bu alandaki hizmetleri için motivasyonlarını artırmak, onları cesaretlendirmek ve çıtayı yükseltmelerine katkı sağlamaktır. Battalgazi Belediyesi Malatya Kent Müzesi ziyareti, kendini ödüllendirmek isteyenler için güzel bir fırsat.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • Malatya (5 yıl önce)
    Selahattin gürkan seviyor böyle şeyleri eskimalatyada yapılan surların önünde restore edilen suyu olmayan çeşmeye selahattin gürkan tarafından kayserili bilmem ne ustaya yaptırılmıştır yazıyor çeşmenin üstüne ali babadan vaiz pınarı olan ana cadde ye kendi ismini verdirdi encümen karsrıyla selahattin gürkan caddesi kime sordu yaptı anlamış deilim gitsin karahan mahallesinin isminin kendi ismi yapsın kendisi oralı yani büyükşehir belediyesinin seçimden sonra vizyonu ne yapılırsa yapılsın güzel olan sadece selahattin gürkanın eseri kötü olumsuz olmuşsa personel hatası bu böyle hep benci 50 yılda yapılamayacak işler yapılmış gülüyorum yeminle bir tane yol açmamış kaldırım yapmamış kendisi oturması için bi bina yapmış adamı öyle bi şişirdiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Maalesef kardeşim doğru söylüyorsun. Bende diyorum ki; bu şehir ikinci bir Münir Erkal’ı kaldıramaz. Yazık Malatya’mıza. Belki hak ettiğimiz bu ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Tarık (5 yıl önce)
    Dünyada ilkleri yaptım Türkiye’de ilkleri yaptım ? diyen Başkan adına müzede bir oda yapmış çokmu? Şükredin tüm müzeyi kendine yapmamış.Selahattin bey Malatya gemisine kaptan olur olmasına ama gemi nereye gider bilemem.Hoş geminin limana gitmesini isteyende Malatya’da yok. Malatyalı için Kaptan değişsin yeter.
    0
    0
    Yanıtla
  • Eskici (5 yıl önce)
    Sayın gürkan müzede kendisine ait bir oda yaptırmış kravat,gömlek,havlu neymiş bu ne iz bırakmış, malatya 5 yılın heba olacak büyükşehir için ne proje sundu,
    0
    0
    Yanıtla
  • GÖREN GÖZ (5 yıl önce)
    BATTALGAZİ KENT MÜZESİ HAKKINDA : MÜZELER : 1-arkeoloji müzeleri.m.10.000- m.s 1900 arası çok eski tarihi eserlerin sergilendiği yerler. 2-etnoğrafya müzeleri.m.s 1900 - 2000 arası yakın döneme ait eserlerin sergilendiği yerler.günümüzden en az 20 yıl öncesine ait eserler olabilir. malatyada daha önce açılmış 2 tane etnoğrafya müzesi vardır. 1-beşkonaklar’da etnoğrafya müzesi yaklaşık 5 yıldır açık. 2-malatya büyükşehir belediyesi tarafından istasyon caddesinde yapılmış olan malatya evi yaklaşık 2 yıldır açık. battalgazi kent müzesini gzdim.beğendim.bazı eleştrilerim olacak. 1-bir oda selattin gürkana ait plaketlere kullanılmış.bunlar çok eski olmayan eserler. 2-bir oda malatyalı olmayan 1 kadın seramik sanatçısına ait eserler için kullanılmış.seramik kuş evleri malatya ile ilgisi yok.malatya büyükşehir belediyesi tarafından ,malatyalı ressamlar adında bir kitap çıkartıldı.bu katalokta yeralan 5-10 ressam türkiye’de ve yurtdışında 30’dan fazla kişisel sergi açmış türkiye genelinde tanınan sanatçılardır.bu sanatçılar için bir oda ayrılabilir. 3-bir oda eski kameralara kullanılmış .malatya büyükşehir belediyesi tarafından 2 yıl önce fotoğraf makinaları açıldı.kent müzesindeki eski fotoğraf makinaları , fotoğraf makinaları müzesine verilmelidir. 4-bir oda eski radyolara kullanılmış.malatya büyükşehir belediyesi tarafından 1 yıl önce radyo ve gramofon müzesi açıldı. kent müzesindeki eski radyolar , radyo ve gramafon müzesine verilmelidir. 5-ismet inönü malatyalıdır.babasının ve bir çocuğunun mezarı malatyadadır.ailesinin oyıllarda yaşadığı yer dörtyol leblebici sokağıdır. ismet inönü kurtuluş savaşında atatürk’ün en yakın silah arkadaşıdır.türkiye cumhuriyetine 12 yıl cumhurbakanı , 18 yıl başbakan olarak görev yapmış önemli bir şahsiyettir.ismet inönünün malatya hükümet meydanında heykeli bulunmaktadır. malatya’da ismet inönü adına üniversite açılmıştır.fakat burada bir oda ayrılmamıştır.ismet inönü için mutlaka bir oda ayrılmalı ve mumyası konulmalıdır. 6-batalgazi m.s 7-8 yüzyılda , malatyada yaşamış önemli bir savaşçı, önemli bir kahramandır.battalgazinin yaşadığı yer eski malatya ve yakın arkadaşı ahmetturanın mezarı eskimalatya’dadır.ismini türkiyede duymayan yoktur.sinema sanatçı cüneyt arkın tarafından birçok defa battalgazi türk sinamasında filim yapılmıştır.malatyada battalgazi isminde bir ilçe var, müzenin ismi battalgazi kent müzesi fakat battalgazi adına bir oda yoktur.battalgazi için mutlaka bir oda ayrılmalı ve mumyası konulmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (5 yıl önce)
    Selahattin başkanın müzede kendisiyle ilgilide oda yaptırması çok anlamlı olmuş :) sayın cumhurbaşkanımız seçim kampanyasını açıkladığında tevazu, samimiyet ve gayret ile demişti ama ben kendisine ait oda yaptıran birinde tevazu göremiyorum. Turgut Özal’ın eşyalarının sergilendiği oda da var Selahattin başkanın da ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Sami pektaş (5 yıl önce)
    Kentlerin bir kimliği ve arşivi vardır.Bu kalıcı eserlerin kazanımında katkısı olanlar tarih yazacak ve toplumun hafızasında ait olduğu yerde olacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    Selahattin başkan Malatya için şanstır, ufku vizyonu geniş, çalışkan bir insan.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şakir (5 yıl önce)
    Yav seçim bu kadar da çantada keklik görülmez, karşısında ciddi bir aday olmadığı için. Seçime giriyoruz adam bir tane bile proje açıklamadı. Bi Allah’ın kuluna çıkıp sormuyor. Battalgazi’deki gibi yapacak ilk 2,5-3 yıl yatacak hiçbir iş yapmayacak. Son 2 sene vitrine çıkacak. Bu defa bahanede üretirler, yok belediyenin borcu falan var diye, çalışmazsan borcun olmaz. Ama Malatya’lı yemez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sana çay yok Şakir (5 yıl önce)Şakir isimli kullanıcı yorumuna
    Sizin zihniyetinizdeki insanlar Büyükşehir belediyesini borç yatağı yaptı hemde çalışmadan insan aklı ile dalga geçmeyin Selahattin Başkan vizyon sahibi kaynak bulan üreten bir başkandır Gelişmiş ülkelerin borcu yok hep fazlası var sizin mantığınıza göre bu ülkeler yatıyor çalışmıyor ??Battalgazi’de 4 yılda yapılan eserleri biliyormusnuz? Bilmeden belediye yattı çalışmadı demeyin bu kul hakkıdır yüzlerce insanın emeği var Battalgazi yeni hizmet binası dsi yeni hizmet binası engelsiz yaşam merkezi sosyal yaşam merkezi Çınar park İspendere kent müzesi tahtalı hamam müzesi asfalt plenti konkasör tesisleri vs devlet hastanesi yeri de Battalgazi belediyesine tahsislidir bu da bonus ☺️ Yapılanı bilelim emeğe saygı duyalım
    0
    0
    Yanıtla
  • Hizmet saymışsın 10 tane eser bile yazamamışsın, koskoca 5 yılda, yeşil kuşak denilen alana yapılan betondan ucube binayı sayıyorsan ona birşey diyemem ? sen daha çok çay içersin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Burası yiğitler yurdu (5 yıl önce)Nuri isimli kullanıcı yorumuna
    Kapı üretim tesisi kurdu akmercan Şirketini kurdu..ilçe belediye için çok iyi hemde borç yapmadan böylesi baskanin eli öpülür..bilmeden konuştuğum belli nuricim
    0
    0
    Yanıtla
  • akmercan şirketini mi kurdu? beynin bulanmış senin :)3.köprüyüde selahattin yaptı marmarayıda selahattin yaptı öyle öyle :) şöyle desen mesela akmercan şirketine temizlik ihalesini değerinden fazlasına verdi kapı fabrikası özel idareden belediyeye düştü yıllardır çalışıyor selahattin gürkandan çok önceden beri çalışan yer borca gelince 130 milyon borc kimin borcu herkes senin gibi aklını kiraya vermemiş aklı olan sorgular biride hizmetleri arasında ağaçlara picama giydirdiğini unutmuş onuda ben yazayım bir tane proje yok ohhhh bizim malatya milleti deişsin der kim gelirse gelsin der sonra gelen gideni aratır cemal akını yerden yere vurdu bi bina yıktı kahraman oldu malatya böyle bir yer
    0
    0
    Yanıtla
  • Bir Bilen (5 yıl önce)Şakir isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen katılıyorum kardeşim..Ancak Selahattin Gürkan mevcut adaylar icinde en vizyon sahibi, büyükşehir icin en uygun olanıydi...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ümit Coşkun (5 yıl önce)
    Mükemmel olmuş bunun gibi tarihi ortaya çıkaracak şeyler bekliyoeuz tam bir Selahattin Gürkan eseri diyebiliriz
    0
    0
    Yanıtla
  • Halil (5 yıl önce)
    Malatyamıza kattığın değerler için minnettarız sana Selahattin Bey , vizyon sahibi olmak ayrı birşey Allah yardımcın olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (5 yıl önce)
    Emeği geçenlerden Allah razı olsun
    0
    0
    Yanıtla

Nezir Kızılkaya yazıları