SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Müzelerimiz Çok İyi Durumda'

A- A+ PAYLAŞ

Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 33. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu, İnönü Üniversitesi'nin ev sahipliğinde başladı.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde başlayan 33. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nun açılış törenine Vali Yardımcısı Mehmet Demir, Belediye Başkan Yardımcısı Selim Pilten, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü ile kalabalık bir topluluk katıldı.

Sempozyumun ilim kurulları adına konuşan Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, kazı ve araştırma izinleri için Kültür ve Turizm Bakanlığına teşekkür ettiklerini söyleyerek, 2010 yılında yerle kazılarda yüzde 95 oranında bir artış yapıldığını ve Türkiye'de şu anda 40 adet yabancı kazı yapıldığını söyledi.2010 yılında kazılara ayrılar kaynağın 30 milyon TL'ye çıktığını belirten Prof. Dr. Uluçam, kazılara ayrı bir özen gösterilmeye başlandığını belirterek, daha hassas çalışmalarla veriler alınmaya başlandığını kaydetti.

İnönü Üniversitesi Reaktörü Prof. Dr. Cemil Çelik, yapılan sempozyumun Malatya'da gerçekleştirilmesinin Arslantepe'de İtalyanlar tarafından yapılan kazının 50. yılına denk gelmesinin de ayrı bir gurur kaynağı olduğunu söyleyerek, 5 gün sürecek olan toplantılara katılan misafirlerin iyi duygularla ayrılmasını temenni etti.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, sempozyumun kendi alanında dünyada yapılan tek etkinlik olduğunu ifade etti.

Kültür varlıklarının ortaya çıkartılması için sayısı her geçen yıl artan çalışmalar yapıldığını belirten Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, geçmiş yıllarda ülkede kazı ve araºtırma çalışmaları ile müze araştırmacılarının sayıca çok az olduğunu vurguladı.

Her geçen yıl kazı çalışmalarının arttığını ve 2002 ile 2010 yılları arasında Bakanlar Kurulu Kararı ile verilen yerli kazı sayısının 111 olduğunu belirten Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, 2002 yılında 57 olan yerli kazı sayısının 2007 yılında 86, 2008 yılında 92 ve 2010 yılında ise 111'e çıktığını belirtti.

Süslü, Türkiye'de halen 40 yabancı kazının da devam ettiğini aktardı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, 2000 ile 2010 yılları arasında 469 kazı-araştırma çalışması yapıldığını kaydederek, 2000 yılında 303 olan kazı ve araştırma sayısının 2010 yılında 469'a çıktığını aktardı.

Süslü, kazı çalışmalarına 2002 ile 2006 yılları arasında verilen toplam ödeneğin 25 milyon TL, 2007 ile 2010 yılları arasında ise aktarılan ödeneğin 77 milyon TL olduğu bilgisini verdi.

Süslü, yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin yeniden getirilmesi hususunda başlatılan çalışmaların devam ettiğini belirterek, Osmanlı Padişahlarının türbelerinde çalınıp götürülen çinileri de tespit ettiklerini belirterek, bu yöndeki çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Süslü, "Yurt dışına çıkartılan eserlerin geri getirilmesi konusunda dış politika da gayet iyi bir yoldayız. Müzelerimiz çok iyi durumda. Bize ait olan eserleri geri istiyoruz. Diplomatik girişimlerimiz sürüyor" dedi.

33. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nun, 23-27 Mayıs 2011 tarihleri arasında, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız