SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Nakil Ölülere 'Küçük' Mezar

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:44:40
Nakil Ölülere 'Küçük' Mezar
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kuyuönü mezarlığındaki mezarlıkların taşınma ve nakil işlemleri devam ediyor. Yaklaşık 25 gün önce başlanan taşıma ve nakil işlemlerinde şu ana kadar toplamda 632 mezarın Şehir Mezarlığı’ndaki yeni yerlerine nakledildiği bildirildi. Bu mezarlardan 6 tanesinin il dışına 5 tanesinin de Malatya’nın çeşitli ilçelerine nakledildiği kaydedildi. Bu arada, nakledilen ölüler için Şehir Mezarlığı'nda tahsis edilen yerde normalden daha küçük mezarlar açılarak, torbalar halinde getirilen kemiklerin bu mezarlara gömülmesi dikkat çekti.

2 bin 560 mezar taşınacak

Mezar nakil işlemleri ile ilgili bilgi veren Malatya Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü yetkilileri, toplamda isimli-isimsiz 2 bin 560 mezarın taşınacağını belirterek “Önümüzdeki günlerde bu sayı artabilir. 1150 adet mezarın isimleri belli. İsimleri belli olmayan mezarları da numaralandırdık ve mezarlıktaki konumlarına göre yeni yerlerine taşıma işlemlerini yapıyoruz. İlk 25 günlük çalışmamızda, isimli- isimsiz 632 mezarın taşıması yapıldı. Taşınan mezarların 519’u yakınlarının katılımı ile yapıldı. İsimleri belli olmayan mezarların da Kuyuönü Mezarlığında ki konumlarını (yerlerini- komşu mezarları gibi) koruyarak defin işlemlerini yapıyoruz. Taşınan mezarlardan 6’sı ailelerin isteği üzerine yol izinleri de alınarak il dışına, 5 adedi de Malatya’nın çeşitli ilçelerindeki mezarlıklara nakledildi” şeklinde bilgi verdi.

Mezarların taşıma işleminin 6 ayda tamamlanmasının planlandığını ancak bunu ihale süresinden önce bitirmeyi planladıklarını kaydeden yetkililer “Kuyuönü’ndeki mezarlıkta yakınları olan aileler için kurduğumuz bilgilendirme merkezi aracılığıyla şu ana kadar 1300 aile cenazelerin taşınması sırasında hazır bulunmak için başvuru yaptı. Aileler, gerek müdürlüğümüze, gerekse de irtibat büromuza başvurarak gerekli bilgiyi alabilirler” diyerek vatandaşlara bu konuda yardımcı olunacağını dile getirdiler.

6 ölü de il dışına..

Öte yandan Mezarlıklar Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, il dışına nakledilen 6 adet mezardan Zeynep Özdemir, Mehmet Karadavut ve Erol Karadavut isimli vatandaşların mezarları İstanbul’a, Hüseyin Öz isimli vatandaşın mezarı Sivas’a gönderilirken, Aliseydi Karsu’nun mezarı Bursa’ya, Zeki Öbek adlı vatandaşın mezarı da Antalya’ya nakledildi.

‘Mezarlar küçük’ eleştirisine Müdürlükten yanıt

Malatya Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü yetkilileri, taşınan mezarların boyunun küçük ve "çocuk mezarı gibi" olduğu yönündeki eleştirileri de “Normal mezarları 2 metre olarak kazdıklarını ancak, bunlar sadece kemikten ibaret olduğu için 50 cm yetiyordu. Ama biz buna rağmen bu mezarları 1,50 cm olarak kazdık" derken, mezarların 1-1.2  metre civarında uzunluğa sahip oldukları gözlendi.

Mezarlık niye taşınıyor?

Yaklaşık 20 yıl önce Fahri Kayahan Bulvarı'ndan başlayıp, Çöşnük Kavşağında son bulan 35 metre genişliğinde ve 12 Kilometre uzunluğunda olarak planlanan Güney Kuşak Yolu projesi, 50 Metre genişliğinde olması planlanınca güzergah üzerinde bulunan ve Derme Kanalının altı ve üstünde yer alan Kuyuönü Mezarlığı'nın özellikle de kanal üstünde bulunan önemli bölümü yol güzargahında kaldığı için Büyükşehir Belediyesince taşınması kararı alınmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız