SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tarihi Namazgâh'ta Bayram Namazı

0
Güncellendi - 2020-08-03 22:39:35
Tarihi Namazgâh'ta Bayram Namazı
A- A+ PAYLAŞ

800 YILLIK SELÇUKLU ESERİ.. Battalgazi Belediyesi tarafından yapılan çevre düzenlemesi sonrası hazır hale getirilen Eskimalatya'daki Namazgâh'ta uzun yıllar sonra ilk kez Kurban Bayramı namazı heyecanı yaşandı. Eskimalatya Namazgâh alanında koronavirüs tedbirleri altında gerçekleşen Kurban Bayramı namazına vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, huşu içerisinde kılınan Kurban Bayramı namazında protokolde hazır bulundu.

Selçuklu döneminde yolcuların rahatlıkla namaz kılmaları için yol güzergahlarına yaptırılan namazgâhlardan olan Eskimalatya'daki Namazgâh'ta Kurban Bayramı namazı kılındı. Vakit namazları ve Cuma namazları dışında bayram namazlarına ev sahipliği yapması nedeniyle tarihi bir dokusu bulunan Namazgâh kültürü Battalgazi'de yeniden yaşatılmaya başlandı.

SOSYAL MESAFE KURALINA UYULDU

Kurban Bayramı namazını eda etmek için Battalgazi Namazgâh'a gelen vatandaşlar, Battalgazi Belediyesi tarafından namazgâh girişine konulan el dezenfektanları ile ellerini temizleyip maskelerini taktıktan sonra saflarda ki yerlerini alıp, sosyal mesafe kuralına uyarak namazlarını kıldılar.

PROTOKOL HAZIR BULUNDU

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’in talimatları ile hazırlanan Namazgâh’ta kılınan Kurban Bayramı namazına Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AKP MKYK Üyesi Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, AKP İl Başkanı İhsan Koca, MHP Malatya İl Başkanı Mesut Samanlı, AKP Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci, Battalgazi Kaymakamı Abdül Kadir Duran, Battalgazi İlçe Emniyet Müdürü Mustafa İnci ile çok sayıda vatandaş katıldı.

VATANDAŞLARLA BAYRAMLAŞILDI

Bu yıl Covıd-19 salgını sonrası sosyal mesafe kurallarına uygun, maskeli bir şekilde idrak edilen Kurban Bayramı Namazı bugün sabah 06.00 da kılındı. Battalgazi Belediyesi tarafından tek kullanımlık namazlık dağıtıldığı Kurban Bayramı namazı sonrasında vatandaşla bayramlaşan protokol üyeleri vatandaşların Bayramlarını kutladılar.

Namazgâh’taki bayram namazına katılan vatandaşlara Battalgazi Belediyesi tarafından şeker ikram edildi.

NAMAZGÂHIN TARİHÇESİ

Türk İslam tarihinde bu tür yapılara çok sık rastlanmaktadır. Kalabalık yol güzergâhlarında, kervan ve konukların ya da kalabalık halk cemaatinin birlikte ibadet edebileceği böyle yerlere ihtiyaç duyularak yapılmıştır.

Kıble yönünde yapılmış, üzerinde kıbleyi işaret eden bir duvar minberinin bulunduğu, camilerin sadece kıbledeki duvar kesitlerini şekil olarak alan ve diğer kısımları açık bir yerdir.

Bölgede, açık sahada namaz kılınabilmek için yapılan tek eserdir. İpek Yolu olarak bilinen, surların güneybatısına yakın yol güzergâhında bulunmaktadır.

Kesme taş kullanılan eserin üzerinde Selçuklu tarzında bir mihrap ile taş basamaklı minber vardır. Mihrabın üst köşelerine yakın iki tarafında birer mühür görülmektedir. Bu mühürlerde, Memlûklu hükümdarı Sultan Melikul Eşref Ebu’l Nasır Kayıdbay lakaplarını ihtiva etmektedir, Namazgâhın yapılış ve onarım tarihlerini belirten kitabeler vardır.

Birinde II. Keyhüsrev zamanında; Saceddin İshak oğlu, Selçuklu komutanı Kemaleddin Kamyar adına h.640 - m. 1242 tarihlerinde yaptırıldığını, diğerinde ise Mısır Memlûklularından Seyfeddin Kayıdbay tarafından h. 878- m.1473 yılında onarım gördüğü yazılıdır.

Kıble duvarı ortasında yer alan kitabeli mihrabı Selçuklu motifleriyle bezeli olup renkli taş kullanılmıştır. Mihrabın yanında sekiz basamaklı bir minber yer alır. Namaz alanının üç tarafı taş duvarlarla çevrilidir.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2008’de restore edilmiştir.(battalgazi.bel.tr)

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Ersin (3 yıl önce)
    Çocukken namazgahta bayram namazına giderdik. Evimizin yakın olması hasebiyle yürüyerek giderdik. Yinede traktorle gelenler yolda namaza giden herkesi toplaya toplaya giderdi. Tabiki Islam hocamız vardı. Islam hocamız uzatırsa uzatırdı. Hey gidi günler. Babam, amcam, abilerim, ve tabiki eskimalatyada ki komşularım ve arkadaşlarım. Tabi bu dediğin yaklaşık 25 yıl öncesine dayanıyor. Maalesef babam, abim, amcam, dedem, ve daha bir çok tanıdık akraba ve komşum. Kimsizi genç kimisi yasli bu dünyayı bizlere bırakıp gerçek dünyaya göçtü. Bu fotolara ve namazgah bakınca o günleri hatırladım. Duygulanmamak elde değil. Çok guzel günlerde. Çocukluğumuz bayramları buralarda ve tabikide eskimalatyada geçerdi. Çok uzun süredir kapalıydı namazgahi açanlardan ve emeği geçen herkesten allah sonsuz razı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kabadayılık sonu Mezar (3 yıl önce)
    Nerde o eski bayramlar. Eski malatya ya giderdik.korucu ya giderdik. Ahh ulan hayat ...
    0
    0
    Yanıtla
  • HasMalatyalı (3 yıl önce)
    Çok güzel bir mekân.. Allah kabul etsin
    0
    0
    Yanıtla