SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Namazgâh'ta Hasar Yok

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:28:11
Namazgâh'ta Hasar Yok
A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi ilçesi'nde otomobilin hızla çarptığı ve sürücüsünün canverdiği kazada, 770 yıllık tarihi Namazgâh'ta önemli bir hasarın meydana gelmediği bildirildi.

Malatya yönünden Battalgazi ilçesi yönüne gelmekte olan 48 yaşındaki Mehmet Sur, yönetimindeki 44 KD 965 plakalı otomobilin kontrolunu yitirince, hızlı olan araç, ilçenin Meydanbaşı sınırları içerisinde ve anayolun hemen yanında bulunan tarihi Namazgâh'a çarparak savrulmuştu. Kazada büyük hasar gören otodan fırlayan Mehmet Sur canvermişti. Hasırcılar Beldesi'nde oturan ve eşini Pütürge'deki yakınlarının yanına bıraktıktan sonra 02.00 sıralarında dönmekte iken kaza geçirdiği belirlenen Sur'un ölümü üzüntü yaratmıştı.

HASAR YOK..

Otomobilin çarptığı Selçuklu eseri Namazgâh'ta önemli bir hasarın meydana gelmediği, sadece köşe taşlarından küçük çaplı kırılma olduğu bildirildi.

NAMAZGÂH TARİHİ..

Selçukluların yolcuların rahatlıkla namaz kılmaları için  yol güzergahlarına yaptırdığı namazgahlardan biridir. Battalgazi ilçesinde yer alan yapı orijinalliğini koruyarak günümüze gelmiştir. Mihrapta bulunan kitabesine göre 1243 yılında Selçuklu kumandanlarından Seceddün İshak oğlu Kemaleddin Kamyar tarafından yaptırılmıştır. Diğer bir kitabesinde ise 1473 yılında Mısır Memlüklarından Seyfeddin  Kayıtbay zamanında onarım geçirdiği yazmaktadır. Dikdörtgen planlı kaide ve düzgün kesme taşlar örülerek namazgahın alt yapısı oluşturulmuştur. Yapın iç kısmında kıble duvarının tam ortasında mihrap yer alır, mihrabın yüzeyi dıştan içe doğru Selçuklu motifleri ile tezyin edilmiştir. Mihrabın üst köşesine yakın iki yanında birer mühür görülmektedir. Bu mühürlerden; Memlük sultanı, Sultan Melikul Eşref Ebu’l Nasır Kayıdbay lakaplarını ihtiva etmektedir. Mihrabın sağ tarafında 8 taş basamaklı minber yer alır. Yapının girişi kuzeyden sağlanmıştır. Bölgede ; açık sahada namaz kılınabilmesi için yapılan tek eserdir. İpek yolu olarak bilinen surların güney batısına yakın yol güzergahında kuruludur. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2008 yılında onarım tamamlanmıştır.

HABER-FOTO: Mehmet GÖRESİYE

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız