SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Nasıl Oldu Bu İş?'

A- A+ PAYLAŞ

Eğitim Sen, Derme İlköğretim Okulu'na sözleşmeli bir sınıf öğretmeninin atama işleminin bilinen teamüllerin dışında yapılmış olduğu iddiasını dile getirdi.

Eğitim Sen Malatya Şubesi Hukuk Sekreteri Hüseyin Yanar imzasıyla yapılan açıklamada, iddia şöyle dile getirildi:

"AKP Hükümetinin işbaşına gelmesinden bu yana Milli Eğitim Bakanlığında haksızlık ve hukuksuzlukların ardı arkası kesilmiyor. Sendika şubemiz yapmış olduğu çalışmalar sonucunda ilimizde bir öğretmenin doğrudan Milli Eğitim Bakanı Nimet ÇUBUKÇU onayıyla atamasının yapıldığını ortaya çıkarmıştır. Bilindiği gibi daha kısa bir zaman önce 2009 yılında Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin ÇELİK döneminde de benzer uygulamalar olmuş ve eski Bakan 657 sayılı Kanunun 76. maddesine sığınarak giderayak Türkiye genelinde 1000’in üzerinde hukuksuz müdür ataması gerçekleştirilmişti. Eğitim tarihimizde bir kara leke olarak anılacak olan bu keyfi ve hukuksuz atamaları, Eğitim Sen olarak bir adalet ve hak arama kampanyasına dönüştürmüş ve bir bir yargıya taşıyarak iptal ettirmiştik.

Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin ÇELİK’in hukuksuz atamalarının eğitimde yarattığı sorunlar ve tahribatlar sona ermeden bu defada üstelik onlarca yargı kararına rağmen şimdi de aynı hukuksuzluk Bakan Nimet ÇUBUKÇU tarafından yapılmıştır.

Sendika şubemiz, Malatya Merkez Derme İlköğretim Okuluna Oya DÜZLEME adlı sözleşmeli sınıf öğretmenin atanması üzerine, yapılan atamanın gerekçesini ve ne şekilde atandığını öğrenmek için 16.02.2010 tarihinde bilgi edinme amacıyla Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğünde başvuruda bulunmuş ve Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun 20.04.2010 tarih ve 407 sayılı kararı ile yapılan atamaya ilişkin bilgilere ulaşmıştır. Adı geçen öğretmene ait düzenlenen atama kararnamesi Bakan Nimet ÇUBUKÇU adına MEB Personel Genel Müdürü Necmettin YALÇIN imzalıdır.

Öğretmenlerin atama ve yer değiştirme işlemleri, MEB Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile Norm Kadro Yönetmeliği esasları kapsamında yapılmaktadır. Yine 3797 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 61. maddesinde memurlara atama yetkisi illerde Valilere devredilmiştir. Dolayısıyla ilgili mevzuata aykırı olarak hukuksuz bir şekilde adı geçen sözleşmeli öğretmenin ataması 04.09.2009 tarihli Bakan onaylı kararname ile önce Merkez Cengiz Topel İlköğretim Okuluna yapılmış daha sonra ise ikinci bir hukuksuz atamayla bu defa da aynı öğretmen 2 ay sonra 17.11.2009 tarih ve 43186 sayılı Valilik Oluru ile Merkez Derme İlköğretim Okuluna ataması yapılmıştır.

Öğretmenlerin atama ve yer değiştirme işlemleri ilgili yönetmelik hükümlerince çalışmış oldukları yerlerin coğrafi zorluklarına bağlı olarak kazandıkları hizmet puanı esasına göre yapılmakta iken, henüz mesleğinde yeni olan bir öğretmenin merkezindeki en yakın okullara atanması diğer eğitim emekçilerine yapılmış büyük bir haksızlıktır. Bu okullara atanabilmek için en az 15-20 yıl gibi bir hizmet süresi gerekebilmektedir. Kaldı ki adı geçen okullara atanmak için sırada bulunan ve tayin istemiş olan onlarca öğretmen bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanın yaptığı bu usulsüz ve hukuksuz atama 700 bin eğitim emekçisine yapılmış büyük bir saygısızlıktır. Milli Eğitim Bakanın görevi, öğretmenlere tayin yapmak veya okul ayarlamak değil, bizzat bu tür hukuksuzlukların önüne geçerek engelleyici tedbirler almaktır. Sayın Nimet Çubukçu, öğretmenlerin tayiniyle değil, her geçen gün daha da çözülmez hale gelen eğitimin sorunlarına çözüm bulmayla uğraşmalıdır.

Sendika şubemizce ortaya çıkarılan bu hukuksuz atamanın sadece bir örnek olduğunu düşünüyoruz. Bu şekilde Türkiye’nin başka illerinde de Bakan onaylı benzer hukuksuz atamaların yapılmış olduğu konusunda öğretmenlerde ciddi şüpheler ve soru işaretleri oluşmuştur.

Eğitim Sen olarak, tüm eğitim emekçilerini bulundukları illerde ve okullarda bu tür hukuksuz atamalara karşı duyarlı olmaya ve özlük haklarına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Sendikamız daha önce 76. madde atamalarına karşı başlattığı örgütsel ve hukuksal mücadeleyi bu tür atamalara karşı da yapacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız