SON DAKİKA
SON DEPREMLER

NATO ve ABD Saldırı İçin Ne Dedi?

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:10:44
NATO ve ABD Saldırı İçin Ne Dedi?
A- A+ PAYLAŞ

 

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine top mermisi düşmesi, 5 kişinin hayatını kaybedip, 13 kişinin yaralanması üzerine Ankara hareketlendi. Başkentte baş döndüren görüşmelerden sonra Türkiye'ye uluslararası destek geldi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bürokratlarıyla acil toplantı düzenledikten sonra Arap Ligi ve BM özel temsilcisi El İbrahimi ile görüşerek bilgileri aktardı. Daha sonra BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile bir telefon görüşmesi yapan Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı aradı.

ABD'DEN TÜRKİYE'YE TAM DESTEK

Davutoğlu, Clinton ile telefonda görüşerek, Akçakale'deki olay ve gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Clinton, BM ve NATO nezdinde Türkiye'ye tam destek verileceğini belirtti.  Clinton yaptığı açıklamada ''Suriyelilerin sınırın ötesinden ateş açmalarından öfke duyuyoruz. Sınırın Türk tarafında meydana gelen can kayıplarından çok üzüntülüyüz. Türk dostlarımızla birlikte çalışıyoruz'' dedi. Bugün Ahmet Davuoğlu ile bir telefon görüşmesi yapacağını dile getiren Clinton, Esed'le ilgili olarak da şunları söyledi:   

“Tüm sorumlu ülkeler Esed rejimine ateşkes yapması, kendi halkına saldırıya son vermesi ve siyasi geçiş sürecine başlaması yolunda ikna etmek için bir araya toplanmalı. Bu derin kaygı duyduğumuz ve üzerinde çalışmaya devam edeceğimiz bir konu'' 

PENTAGON DA AÇIKLAMA YAPTI 

Akşam saatlerinde Türkiye'nin Suriye'ye karşılık vermesinin ardından ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da konuya ilişkin bir açıklama yayınladı. Pentagon Sözcüsü George Little'in kısa açıklamasında şöyle denildi: “Bu olay, Suriye Rejimi'nin neden gitmesi gerektiğini de gösteren, raydan çıkmış davranışlarının başka bir örneği. Türkiye'deki can kayıplarından dolayı üzgünüz ve durumu yakından izlemeyi sürdürüyoruz.”

TÜRKİYE NATO'YU HAREKETE GEÇİRDİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun telefon diplomasisi NATO'yu da harekete geçirdi. Türkiye'nin çağrısı üzerine olağanüstü toplanan NATO Konseyi, saldırıyı kınadı.Türkiye'nin yanında yer alacağını belirten NATO, Suriye rejimini uluslararası hukuku bir kez daha ihlal etmemesi için uyardı. 

TÜRKİYE'NİN DEDİĞİ OLDU

Türkiye'nin NATO'dan istediği açıklama yapıldı ve şu ifadelere yer verildi: ''Suriye rejiminin açıkça uluslararası hukukun ihlali ve müttefiklerinden birinin güvenliğine tehlike oluşturacak şekilde NATO'nun güneydoğu sınırına yaptığı saldırı üzerine NATO Kuzey Atlantik Konseyi, Washington Anlaşması'nın 4. Maddesi çerçevesinde toplanmış ve Suriye rejimi güçleri tarafından Türkiye'nin iki ülke sınır bölgesine yakın yerleri sık sık top ateşine tutmasını tartışmıştır.”

BM İLE TÜRKİYE AYNI FİKİRDE 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye hükümetini komşularının toprak bütünlüğüne saygı göstermesi konusunda uyardı.     

BM Sözcüsü Martin Nesirky ise, bugün Türkiye-Suriyesınırında yaşananların Suriye'deki çatışmaların sadece Suriye halkının güvenliğini tehdit etmediğini, komşularına da zarar verdiğini bir kez daha gösterdiğini açıkladı. 

KANADA: TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ 

Suriye saldırısına karşılık verilmesi ile ilgili Kanada Dışişleri Bakanı John Baird,  yaptığı açıklamada "Türkiye'nin yanındayız. Dünya zalim Esed rejiminin sona ermesi için daha fazlasını yapmalı" dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız