SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ne Değişmiş ki?..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya- Elazığ karayolu, yine gece yarısından sonra meydana gelen bir kazanın ardından bu kez 3 saat süreyle “kısmen” ulaşıma kapandı. Kaza öyle çok büyük de değildi. Ancak, tam bir yıl önce yaşanan kazada 8 saat “kısmen” kapalı kalan yol, son kazada da yine aynı nedenlerle temizlenemedi.. Çünkü, “önemli” bir hizmeti, Malatya’da “angarya” gören zihniyet değişmemişti, anlaşılan!..

ELAZIĞ YOLU 3 SAAT KAPALI..
19 Temmuz 2006 Çarşamba.. Sabaha karşı 03.30. Malatya- Elazığ karayolunun 28. kilometresi. Elazığ yönünden Malatya’ya gelmekte olan Fidan Yılmaz yönetimindeki 21 ED 572 plakalı boş sebze- meyve kasası yüklü kamyonet, önünde gitmekte olan ve iddiaya göre römork ışıkları çalışmayan Abdulvahap Alpay yönetimindeki 44 KZ 942 plakalı traktöre arkadan çarptı. Kaza sırasında, yamaca da çarpan traktörün sürücüsü Alpay, yere düşerek başından ağır yaralandı. Kaza yerine ilk önce trafik ekibi intikal etti ve yaralı için ambulans istendi. O arada jandarma da kaza yerine intikal etti. Ambulans Kale ilçesinden geldi ve yaralı traktör sürücüsü Turgut Özal Tıp Merkezi’ne kaldırıldı.

Kaza yapan traktör, 4 şeritli olmasına rağmen o bölgedeki yapım çalışmaları nedeniyle iki şeritten işleyen Malatya- Elazığ yolunun bir şeridini kapatmış, diğer şeritteki trafik için de tehlike oluşturmaya başlamıştı. Bir yandan, karşılıklı trafiği tek yönlü olarak akıtmaya uğraşan trafik polisleri ve jandarma, diğer yandan traktör enkazını kaldırabilmek için çekici aramaya başladı. Malatya’nın, yakın geçmişte yaşanan ve basında da geniş bir şekilde dile getirilmesine rağmen, bugüne kadar herhangi bir düzenleme yapılmadığı anlaşılan gece yarısı kaza yerine “çekici” getirtebilme çabası yine sonuç vermedi. O arada, polis ve jandarma durdurdukları kamyon sürücülerinden, bir halatla traktör enkazını emniyetli bir yere çekmeleri ricasında bulundular. Ancak kamyon sürücüleri buna yanaşmadılar. Güvenli yol alt yapısından sorumlu Karayolları ise bu son kazada hiç akla bile gelmedi. Anlaşılan, görevliler geçmiş olaylarda bu kuruma ilettikleri yardım taleplerine yanıt alamayınca, "acil durum" listesinden silmişlerdi!.. Bu arada yaklaşık 3 saat geçti ve özel bir çekici ancak 06.00 gibi kaza yerine intikal edebildi. 35 dakikalık uğraşla ancak traktörle römorku ayırabildi. Çünkü, vinç kapasitesi yetersizdi. Traktörün büyük tekerlerinden biri de koptuğu için gelen çekici traktörün kopan tekerini yoldan aldı. Daha sonra yakın bir köyün korucusu bulundu ve bu kişi kendi traktörünü getirerek halat bağladığı kaza yapan traktörü, römorku emniyetli bir bölgeye çekti. Yol iki şeridiyle trafiğe açılabildiğinde, saat 06.35’i bulmuştu.

GEÇEN YIL 8 SAAT..
Malatya-Elazığ karayolunda, 1 yıl önce, 15 Temmuz 2005’de 01.45 sıralarında bir minibüsle karpuz yüklü kamyonet çarpışmıştı. 11. kilometre Beydağı Kasabası yol ayrımı civarında meydana gelen kazada yaralanan 4 kişi hastaneye kaldırılırken, o dönem 4 şeritlik yolun iki şeridi kapanmış, diğer şeritler de saçılan parçalanmış karpuz nedeniyle tehlike oluşturmaya başlamıştı. Bölge Trafik ve Jandarmanın tüm çabalarına karşın, yolu açmak üzere ne bir çekici ya da vinç getirilebilmiş, ne Karayolları’ndan yol açma konusunda bir çaba gösterilmişti. Polisin aramalarına rağmen Şoförler Odası çekicisinin “arızalı” olduğu belirtilirken, özel çekicilerin de gelmekte istekli olmadıkları anlaşılmıştı. Sabaha karşı kaza yerine intikal eden itfaiye ekibi, karpuz artıkları nedeniyle tehlikeli hale gelen yolda yıkama çalışması yapmıştı. Karayolları haber verilmesine rağmen iş makinesi göndermemiş, daha sonra irtibat kurulan özel bir şirketin iş makinesi sabah kaza yerine getirilebilmiş, 01.45’de kısmen kapanan karayolu ancak 09.40 sıralarında, yani tam 8 saat sonra ulaşıma açılabilmişti.

Yolda yaşanan bu durum, malatyahaber.com ve Görüş Gazetesi’nde o tarihte tüm detayları ve fotoğraflarıyla aktarılmış, bu haberin sonunda, “01.45’de meydana gelen bir trafik kazası.. Kent merkezine sadece 11 kilometre mesafede. Öyle 80-100 kilometre uzaklıkta, “yoğunluğu az ya da hiç olmayan” bir yol değil.. Doğu ile batının bağlantı yolu, Malatya-Elazığ yolu, burası.. Görevini yapanlar.. Yapamayanlar, yapmayanlar.. Stres, sıkıntı ve güvenli trafik için tehdit oluşturan 8 saat.. Bakalım, bunun hesabını kim, kimden ve nasıl soracak?” soruları sorulmuştu.

KÖPRÜYE KUM VE 6 SAAT!..
Bu olayla ilgili hiç kimseden ve hiçbir kurumdan hesap sorulmadığı, kısa bir süre sonra, 27 Temmuz'u 28 Temmuz 2005'e bağlayan gece yarısından sonra bu kez Malatya- Sivas karayolunun Tohma Köprüsü üzerinde, 02.05 sıralarında kimin tarafından döküldüğü belli olmayan kum yığınını Bölge Trafik ekibi farketmiş, trafik için büyük tehlike yaratan kum yığınının temizlenmesi için de yine Karayolları’ndan herhangi bir destek gelmemiş, polis ve jandarma sabaha kadar köprü üzerinde nöbet tutarak, olabilecek bir kazayı engellemiş, 6 saat sonra Karayolları ekipleri gelerek temizlik yapmışlardı. Bu olay da, malatyahaber.com ve Görüş'te "Yok mu Bunun Hesabını Soracak Bir Makam?" başlığıyla yayınlanmıştı. Bu haberde, "Malatya-Elazığ karayolunun 11. kilometresinde 2 hafta önce yaşanan ve çekici, iş makinesi getirilememesi nedeniyle 8 saat süreyle "kısmen" trafiğe kapanan yolla ilgili haberde dile getirilen ihmal ve sorumsuzluğun muhataplarından hesap sorulacağı umut edilirken, böyle bir girişimin olmadığı, iki hafta sonra Malatya-Sivas karayolunda yaşanan benzer bir olayla ortaya çıktı.." eleştirisine de yer verilmişti. Ve bu olayla ilgili de kimseden hesap sorulduğuna ilişkin bir bilgi kamuoyuna intikal etmezken, olay unutulmuştu.

Bu tür olaylarla ilgili hesabın sorulmadığı, tepkilerin ciddiye alınmadığı Malatya'da, bu tarihlerden sonraki bir dönemde, bilindiği gibi "Çocuk Yuvası" skandalı yaşanmış ve baş sorumlu olarak bazı yetkililerin "ilgisizliği" ön plana çıkmıştı.

En son 19 Temmuz 2006 günü Malatya- Elazığ karayolunda yaşanan, bir kaza sonrası yapılması ve güvenli trafiğin sağlanması için gerekenlerle ilgili yine "polis, jandarma, ambulans hizmeti" dışında hiçbir düzenleme olmadığını ortaya koyan kaza, “sorumluları, sorumlulukları” düşündürttü.

HABER-FOTOĞRAFLAR: Levent BARIŞ (GÖRÜŞ Gazetesi)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız