SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ne Demokrat, Ne Avrupalı!'

A- A+ PAYLAŞ

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee’den üst düzey bir kaynak, Paris’in dün başlayan dönem başkanlığının Türkiye pozisyonunu anlattı.

’Türkiye ne demokrat ne Avrupalı, parti kapatma fark etmez’

İşte mesajlar:

Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkmaya devam edeceğiz. Yakın ortaklıktan yanayız.

Müzakerelerde ortaklık başlıkları açılacak. Beş üyelik başlığını veto edeceğiz. Almanya da öyle.

Türkiye, ne demokratik ne de Avrupalı. AKP’ye kapatma davası ise Fransa’nın şüphelerini kanıtlıyor.

Atatürk Türkiye’nin laikleşmesini AB perspektifi olmaksızın gerçekleştirdi.

FRANSA Cumhurbaşkanlığı’na göre Türkiye ne "demokratik" bir ülke, ne de Avrupalı. Bu nedenle Türkiye’nin Avrupa’ya entegrasyonuna karşı çıkıyor ve dün başlayan altı aylık AB dönem başkanlığı süresince karşı çıkmaya da devam edecek.

Dün altı aylık dönemle ilgili Elysee’nin basına yönelik bilgilendirme toplantısında, Fransa’nın Türkiye’ye yönelik bilinen tutumu, üst düzey bir kaynak tarafından daha net ve "dışlayıcı" ifadelerle dile getirildi. Fransa’nın karşı tutumunu sürdüreceği, ancak dönem başkanı olarak, AB’nin ortak tutumunun "sadık sözcüsü" olacağı bildirildi.

AKP davasıyla ilgili yapılan yorumda ise "bunun hiç bir şeyi değiştirmeyeceği" belirtildi ve "Biz Elysee olarak, ne Türkiye’nin Avrupa’da olduğunu, ne de demokratik olduğunu söyledik" denildi. Fransa Cumhurbaşkanlığı değerlendirmesinde, "Atatürk Türkiye’nin laikleşmesini AB perspektifi olmaksızın gerçekleştirdi" gibi bir ifadeye de yer verdi.

Entegrasyona karşıyız

Dün Brüksel’den gelen bir grup gazeteciye yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Fransa Cumhurbaşkanlığı olarak Türkiye’nin üyeliği konusunda herhangi bir fikir değişikliği bulunmamaktadır. Türkiye’yle Avrupa arasında mümkün olduğu kadar yakın bir ortaklık anlaşmasından yanayız. Türkiye’nin Avrupa’ya entegrasyonuna ise kararlı bir şekilde karşıyız. Bu konuda herhangi bir fikir değişikliği bulunmuyor."

AKP davası hukuk icadı

AKP’nin kapatılmasına yönelik davanın Türkiye’ye yönelik pozisyonu değiştirmediği, sadece Elysee’nin, Türkiye’nin AB’ye uyum sağlaması konusundaki şüphelerini kanıtladığı belirtildi. Elysee, bu davanın Türkiye’nin üyeliğini destekleyenlerin "dikkatine" sunulduğunu belirterek, davayı "hukuki icat" olarak adlandırdı ve şöyle devam etti: "AKP’ye yönelik kapatma davasını, Türkiye’nin katılımını hızlandırmak isteyenlerin dikkatine sunuyoruz. Ama temelde bu bir şey değiştirmiyor. Türkiye’yle mümkün olan yakın ortaklıktan yanayız. Türkiye’deki demokrasi sorununun ise Avrupa’ya entegrasyonla ilgisi yok."

Açılmayacak başlıklar

Elysee şöyle devam etti:

"Açılmaya hazır olan başlıklarla ilgili tutumumuz gayet basit. Ortaklıkla uyumlu tüm başlıklar açılacak. Entegrasyonla uyumlu başlıklar ise açılmayacak. Ne Hırvatistan’la ne Türkiye’yle sorun yaratılmasından yana değilim. Ancak başlıkların açılması konusunda oybirliği gerekiyor. Katılımla ilgili başlıklarda Fransa veto kullanacak. Zaten Almanya da aynı tutum içinde. Bu konuda yalnız değiliz. Aynı pozisyona sahip çok sayıda ülke var. Üyelikle ilgili beş başlığın açılmasını engelleyeceğiz".

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız