SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ne Diyorlar?

A- A+ PAYLAŞ

29 Mart'ta yapılacak yerel seçimler kapsamında propaganda ve destek arama çalışmalarını sürdüren partiler ve belediye başkan adayları bu kapsamda Mimarlar Odası Malatya şubesini de ziyaret etti.

İlk olarak CHP Belediye başkan adayı Ömer Şarapnal ve il yönetimini konuk eden Mimarlar Odası daha sonra AKP adayı Ahmet Çakır, Saadet Partisi adayı Mehmet Yaşar Çerçi ve MHP adayı Cumali Ünaldı’yı ağırladı.

Ziyaretlerde ağırlıklı olarak Mimarlar Odasının kamu yararına istemleri ile adayların seçildikleri takdirde uygulayacakları projeler ve uygulama yöntemleri gündeme geldi ve görüş alış-verişinde bulunuldu. Ziyaretlere, Malatya Girişim Grubu (MGM) tarafından satın alınan Sümerbank Fabrikası alanına aynı grup tarafından yaptırılan ve sanayi tesisi olarak ruhsat alınmasına karşın yapılan inşaatın ticari tesis amaçlı olduğu mahkemece görevlendirilen bilirkişi heyeti tarafından belirlenen inşaat ile Şeker Fabrikası arazisi üzerinde yaptırılması düşünülen hastane konuları damgasını vurdu.

Mimarlar Odasının kamu yararına istemleri özetle; Master İmar Planının acilen yapılması, Kent Ulaşım-Dolaşım planının yapılması, Belediye İmar Komisyon toplantılarında Mimarlar Odasından bir üyenin gözlemci sıfatıyla bulunması isteğinin yerine getirilmesi, kamu yararına dönük üst yapıya dönük projelerde Oda’nın görüşlerinin alınması şeklinde bütün adaylara deklare edildi. Adaylar ise bu talepleri seçildikleri takdirde yerine getireceklerini taahhüt etti.

Adayların Şeker Fabrikası alanına yaptırılması düşünülen hastane ve Sümer Fabrika alanı üzerindeki inşaatla ilgili düşünceleri ise şöyle;

* CHP: Ömer Şarapnal: “Oraya hastane yapımına karşıyız”
“ Şeker Fabrikası arazisine hastane yapımına şiddetle karşıyız. Göreve geldiğimiz takdirde bu alanla ilgili süreç hangi aşamada ona bakacağız ve bu alana hastane yapılmaması için gerekli süreci başlatacağız. Bu aralar moda olan alt merkez- üst merkez deyimi herkesin ağzında sakız olmuş fakat merkez oluşturma gayretine girilmemiş. Esas sorgulanacak olan budur. Madem ki alternatif merkezler oluşturacaksınız Beydağları ne güne duruyor? Hastane için en uygun alan orası. Yıllardan Beydağlarının imara açılması ve yerleşim merkezleri oluşturulması için mücadelemiz oldu ama biz söyledik biz duyduk.

Sümerbank alanı konusunda ise söyleyeceğim tek bir şey var. Başından beri projenin o alana uygulanmasına karşıydım şu anda da karşıyım. Hatta Proje de yer almam için teklif yapıldığında ‘karşı olduğum bir projenin içinde yer almam’ diye elimin tersi ile ittim. Yani sözde değil özde karşıydım bu projeye. Seçildikten sonra bizim ne yapacağımız konusunu değil, süreci sorgulamamız lazım çünkü proje devam ediyor.”

* AKP adayı Ahmet Çakır: “Sermaye düşmanlığı yapmadan..”
“Hastane yeri konusu geçtiğimiz dönemde tartışılan bir konu idi. Bakanlığın talebi büyük ölçekli arsa idi. Güney ve kuzey bölgelerde bakanlığın istediği büyüklükte alan bulunamaması nedeniyle burası tercih edildi.

Sümer Fabrika alanı konusuna ise; Malatya’nın genel menfaatine uygun mu? Değil mi? Ona bakacağız. Ama girişimcilere de engel olunmamalı. Kentte istihdam ve çağdaş görünüm kazandıran girişimcilere yardımcı olmak da görevimiz. Yani sermaye düşmanlığı yapmadan Malatya’nın lehine bir çözüm bulacağız”

* SP adayı M. Yaşar Çerçi: “ Üç şartımızı yerine getirmezlerse..”
“Şeker Fabrikası alanına hastane yapma projesi konusunda göreve gelir-gelmez Malatyalılarla birlikte yani bir halk hareketi başlatacağız. Hastane kesinlikle o alana yapılmayacak. Hastane yeri olarak lağvedilen Köy Hizmetleri İl Müdürlüğünün Beylerderesi’ndeki yeri müsait ora olabilir, hatta Beylerderesi’nin karşı tarafı olabilir. Ama Şeker arazisine kesinlikle hastane yapımına karşıyız

Girişim Grubunun yaptırdığı inşaata ve o alan için, doğruları uygulamaya kararlıyız ve bu doğrultuda 3 şartımız var: 1- Şuyulandırmadan doğacak yasal miktarın gerçek anlamda Belediyeye bırakılması, öyle çitlerle falan değil(Çünkü daha sonradan çevirdikleri alanı da kullanmayı düşünüyorlar) 2- İnşaat ve diğer maliyetler çıktıktan sonra karın yüzde %25’ne Malatya belediyesinin ortak edilmesi ve 3- 10 yıl boyunca Malatyaspor’a sahip çıkılması ve ekonomik destek sağlanması. Bunların yapılmaması halinde İmar izni vermeyeceğiz”

Çerçi ayrıca MGG ve MGG’ye yakın kişiler tarafından Belediye İmar komisyonu üyelerinin baskı altına alındığı yolunda duyumları olduğunu, ilgilileri ve belediye Başkanı Cemal Akın’ı ‘Giderayak böyle bir şeye alet olmaması’ konusunda uyardığını söyledi.

* MHP adayı Cumali Ünaldı: “Malatyalı zekidir, palavra yutmaz..”
“ Halkın kulağına hoş gelen söylemler çok yanlış. Bilimsel-Teknik- Hukuk çerçeve ne diyorsa o olur. Elinden alınması gerekiyorsa alırız. Tam tersi de olursa gereğini yaparız. Malatyalı zekidir, palavra yutmaz, Kulağa hoş gelen söylemler Malatyalıyı uyutamayız. Malatya’nın gelişmesi neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. Malatyalı deyimiyle cıncık gibi bir Malatya hep birlikte yapacağız.

MHP İl başkanı Ömer Ekici’de “AKP adayının TOKİ başkanı ile telefon görüşmesi konusunu hukuki sürece taşıyacak mısınız?” sorusuna “Hukuki başvuruyu bugün yaptık. Böyle saçmalık görülmedi, TOKİ başkanı ile ve kentsel dönüşümle ilgili telefon ile yapılan görüşme Kentsel Dönüşüm alanında ki mahallenin dışında kalıyor. Vatandaşı bu kadar mı saf sanıyorlar.” yanıtını verdi.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız