SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ne Kadar Gereksiz Şey Varsa Doldurulmuştu"

0
Güncellendi - 2018-06-20 05:13:08
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, Osmanlı’nın son eserleri arasında bulunan eski Askerlik Şubesi’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, restorasyon çalışmaları kapsamında beton sıvaların kazınması ile birlikte tarihi binanın aslına kavuştuğunu söyledi.

Battalgazi Belediyesi, Tahtalı Hamam’ı Hamam Müzesi olarak hizmete sunması ile birlikte bu kez yine Osmanlı’nın son eserleri arasında bulunan ve 1893 yılında Osmanlı Padişahı Abdülhamit Han döneminde yapılan eski Askerlik Şubesi’ni restore ederek, Kent Müzesi olarak hizmete sunacak. Tarihi binanın Battalgazi Belediyesi’ne devri ile başlayan süreçte, restorasyon çalışmalarıyla birlikte tarihi bina gün yüzüne çıktı.

Tarihi binanın Malatya halkına Kent Müzesi olarak sunulacağını belirten Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Osmanlı döneminin son eserlerinden ve Abdulhamid döneminde yapılan 8 redif asker alma bölgesinden bir tanesi. Zannedersem 4 tanesi ayakta kalmış. Diğerleri ise kendi haline terk edilerek yok olmaya mahkûm edilmiş. Malatya'daki bu redif asker alma mekânı da kapanmıştı. Belki eski fotoğraflarını görenler sıvalanmış ve içi orijinalliğine uygun olmayan, ne kadar gereksiz şeyler varsa onlarla doldurulmuştu. Bizler, Milli Savunma Bakanlığımız ile yapmış olduğumuz anlaşma çerçevesinde buranın bize devredilmesi ve Kent Müzesi olarak değerlendirmek istediğimizi ilettiğimizde, dönemin Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz, sağ olsun bize devrini gerçekleştirdi.

Buranın restorasyon ve rölelerini yine Belediyemizin yapmış olduğu proje kapsamında değerlendirerek, Sivas Koruma Kurulu’nda ilgili mimari projeleri geçtikten sonra buranın yapım ihalesine çıktık. Buradaki çirkin sıvaların, tabanlardaki fayansların kaldırılması işlemelerini başlattık. Binanın sıvaları kazınıp kendi orijinalliği ortaya çıkınca hem bina hafifledi, hem de binanın kendi başına bir müze olduğu ortaya çıktı. İlgili müellifler de şuanda projeye uygun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar. Temmuz'un sonu, Ağustos'un başı gibi bir aksilik olmazsa teslimi gerçekleşecek. Akabinde ise iç dizaynı ile birlikte Malatya'daki ilk Kent Müzemizi Malatya'mızın halkına armağan edeceğimizi düşünüyoruz. Bugün bölgemizdeki ağırlıklı tarihi bölgeler yüzde 95’i Battalgazi bölgesindedir. Bugünde yüzde 95'e yakın kısmının restorasyon işlemeleri bitirilmiş ve halkın hizmetine açılmış durumdadır” dedi.

“Müze olgusunu ‘Ben yaptım oldu’ mantığı içerisinde yürütemezsiniz” diyen Başkan Gürkan, sözlerine şöyle devam etti;

“Yapmacık ve yapay GDO'lu müzeler olur. Bizim yapmış olduğumuz müze olgusunun zihinlerde kalıcı olması, toplumla barışık, toplumdaki entegrasyonun, toplumdaki belleğin ve hafızanın, kimliğin korunması noktasında önem addediyoruz.  Özellikle mahalle müzeleri ki akabinde Mahallelilik Projesi bugün Türkiye projesi olması esprisi budur. Hamam müzesinin temel esprisi oradaki yaşanmışlıkların, hamamdaki değerlerin şimdiki ve gelecek kuşaklara aktarılması noktasında önemli bir işlevi yerine getiriyor.  Gelişi güzel müze yaparak, içine kimse girmeden müzevi bir yapı içerisinde soyut ve soğuk bir yapı içerisindeki müzelerin toplumda hüsnükabul olmadığını ifade etmek istiyorum”

Bülten

Eski Askerlik Şubesi binasının restorasyondan önceki durumu

Eski Askerlik Şubesi binasının son durumu ve Gürkan'ın iç mekan incelemeleri

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • TUNCAY (5 yıl önce)
    Bu tür kültürel ve tarihi miraslarımızın bakımı yapılarak turizme kazandırılması dolaylı olarak Malatya ekonomisine kalıcı katkılar sağlayacaktır.Yeşilyurt Belediyesinden daha iyi çalışmalar yapıyorlar, helal olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (5 yıl önce)
    Var mı Cumhuriyet de böyle Mimari
    0
    0
    Yanıtla
  • Maarif (5 yıl önce)
    Bundan belediye başkanı değil ancak kültür müdürü olur.Kafası hâlâ eskiden yönettiği küçük ilçede kalmış..
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    az Malatya büyükşehir Yeşilyurt sizden örnek alsın belediyeciliği öğretin onlara
    0
    0
    Yanıtla
  • ÖĞRETMEN (5 yıl önce)
    Bu tür gelişmeler elbette önemli ancak memlekette onca işsiz, aç genç insanımız varken sürekli betona para gömmek ne kadar doğru. Şu Malatya'ya bir fabrika açın , istihtam yaratın , üretim olsun. Kaldırımlar kalabalıktan artık yürünmez oldu. Bir de Allah rızası için şu trafiğe bir çözüm bulun. Dünyanın en pahalı arabaları ve benzinini kulanan vatandaşlar olarak resmen çile çekiyoruz. Kent merkezine ve her mahalleye çok katlı otoparklar yapmak çok mu zor. Ya da bunu akıl edemiyormusunuz. Saygılar...
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim Halil dinç (5 yıl önce)
    Güzel duruyor ellerinize sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (5 yıl önce)
    Battalgazi ilçesinde ne kadar tarihi ve kültürel zenginlik varsa hepsini teker teker ayağa kaldır dı yada kaldırılmasına öncülük etti.bugün bir kervansaray harabe durumdan şimdiki duruma getirilmiş ve çocuklarımız bu tarihi değeri görebiliyor sa bunun sebebi sayın gürkan dır.her insan bu değer leri anlayamaz.yolunda,bahtında,hizmetlerinde açık olsun başkan.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selim KOCAASLAN (5 yıl önce)
    Teşekkürler Selahattin Başkan
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayısıcı (5 yıl önce)
    Resim binanın önden mi arkadan mı çekilmiş hali? Eski halinde ön girişte çıkma ve sütunlar var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (5 yıl önce)
    Maşaallah. Helal olsun bu yiğide
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (5 yıl önce)
    Ben askere gitmeden muayene için gitmiştim. Bina beton sıva, tavan ters tavan yapılmış, hatta o zaman o binanın tarihi bir bina olduğunu dahi bilmiyordum. Sonra bina Battalgazi belediyesi'ne devredilmiş, restorasyon yapılırken denk geldim. tam bir şok yaşadım. beton sıvalar sökülmüş, ters tavan sökülmüş, bina aslına, kimliğine kavuşmuş. Selahattin başkanı ve ekibini kutluyorum. Kimse bu güne kadar o binayı görmemiş demek ki, görenlere helal olsun. malatya bir değere daha kavuşuyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ibrahim halil (5 yıl önce)
    Valla helal olsun başkan. Gerçekten adam gibi adamsın. Sizi büyükşehir belediye başkanı olarak görmek istiyoruz. Sizinle Battalgazi şaha kalkacak eminim. Şu ödenekler birazda Battalgaziye aktarılsa dahada iyi olacak inşaallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • bekir sözen.ÇEKÜL VAKFI (5 yıl önce)
    Çok önemsediği mız güzel bir çalışma.Selahattin Başkanı ve ekibini kutluyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    iyi de bu rstorasyonun daha detayı yok mu sanki yeniden bina yapıyor gibi geldi bana,eski biyeri kalmamış ki sıvayı değil tüm omurgayı sökmüşler sanki
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa Kerimoğlu (5 yıl önce)
    Saladin abe yine tribunlere oynuyuuu ;)))
    0
    0
    Yanıtla
  • Tribüne oynayanları herkes iyi biliyor.sen merak etme.selahattin başkanın yaptığı sosyal ve kültürel belediyecilik te onda birini yapan bir belediye gösterebilirmisin
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmail kaya (5 yıl önce)
    Emeğinize sağlık sayın başkanım her zaman tarihi değerlerimize şahsen sahip çıktınız yok olmaya başlamış tarihi eserlerimizi restorasyonla yok olmaktan kurtardiniz eskimalatyadaki surlar kervansaray sitmapinarindski hamam askerlik şubesi Malatya'da sevilen en iyi siyasetcisiniz başarılarınızın devamını diliyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 yıl önce)
    Adam King ??
    0
    0
    Yanıtla
  • Merdoğlu (5 yıl önce)
    Ellerinize sağlık hoş olmuş
    0
    0
    Yanıtla