SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ne O, Ne Şu.. Doğru İşte Bu

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:15:37
Ne O, Ne Şu.. Doğru İşte Bu
A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Bahadır ALTAŞ

SM.Mali Müşavir 

mba444@mynet.com  

Malatya'nın Büyükşehir olması konusu, 8. Cumhurbaşkanımız rahmetli Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminden itibaren hep tartışıldı. 2012 yılında Malatya'nın büyükşehir olarak yasal statüye kavuşması ile birlikte bazı milletvekillerimiz ,"Özal'ın rüyasını biz gerçekleştiriyoruz" diye katıldıkları her platformda topluma nutuk attı. 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak yerel seçimleri öncesinde bir kez daha Malatya'nın nasıl büyükşehir olduğunu hatırlatmak farz oldu.

Bilindiği gibi 1984 yılında uygulamaya konulan 3030 sayılı Büyükşehirler Yönetimi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede, illerin büyükşehir olması için yer alan şartlar arasında belirli bir nüfus şartı yoktu (Kuruluş ve Sınırlar, Madde 7 - Büyük şehir dahilinde kurulan ilçe belediyelerinin sınırları, bu ilçelerin büyük şehir belediyesi içinde kalan kısımlarının mülki sınırlarıdır.) AKP iktidarı dönemimde 2004 yılında çıkarılan 5216 sayılı yasayla, illerin büyükşehir'e dönüşümü ile ilgili yeni düzenlemeler yapılarak büyükşehir belediyesi sınırlarına, hem ölçek hem de nüfus kriteri getirilmiştir. Buna göre, büyükşehir kurulması için aranan fiziki yerleşim durumları ve ekonomik gelişmişlik durumlarının uygun olması yanında, toplam nüfusu en az 750.000 olan illerde büyükşehir belediyesi kurulacağı şartı yasayla getirildi. (Madde 4 kuruluş - Toplam nüfusu 750.000’den fazla olan illerin il belediyeleri kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebilir.) Böylelikle mevcut nüfus yapısı ile 2004 yılından 2012 yılına kadar sekiz yıl süre ile Malatya'nın büyükşehir olmasının önü kesildi.

2012 yılı Kasım ayında TBMM'de kabul edilen ve Aralık ayında Resmi Gazete'de yayınlanan 6360 sayılı kanunla, Malatya’nın da aralarında bulunduğu, nüfusu 750 binin üzerinde olan 13 il büyükşehir statüsüne kavuşmuştu. 

Bu tarihten sonra bir çok toplantıda, AKP vekiller ive AKP il başkanı, sürekli olarak Malatya'nın AKP iktidarı tarafından büyükşehir yapıldığını Malatya'ya yapılan bir lütufmuş gibi söylediler. Geçtiğimiz günlerde yine AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi yaptığı bir konuşmada, "Malatya’nın büyükşehir olması bir AK Parti projesidir. Bu projeyi uygulayanlar AK Parti ailesi ve sizlersiniz. Büyükşehir yasasının temelinde hizmetlerin daha kaliteli ve hızlı, kamu yatırımların ise daha etkin kullanılması vardır. Peki bu yasaya karşı çıkan CHP’de sizce kaç yüz vardır. Hatırlayın CHP büyükşehir Yasası’nı Anayasa Mahkemesi’ne götürmüştü. Soruyorum şimdi yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götüren CHP’ye. Hangi yüzle Malatya’yı geziyorsunuz? " dedi. 

Buna cevap olarak CHP Malatya milletvekili Veli Ağbaba ise konuşmasında, "AKP milletvekilleri mahalle mahalle geziyorlar ve ana muhalefet partisinin büyükşehre karşı çıktığını, şimdi hangi yüzle oy isteyeceğini söylüyorlar. Ben sana bunun yalan olduğunu kanıtlarsam sen ne diyeceksin? Utanmayacak mısın? Büyükşehir kanun teklifini ilk veren benim. Benden önce 10 yıl boyunca ‘Malatya büyükşehir olsun’ diye bas bas bağıran benim partimin milletvekili Mevlüt Aslanoğlu. Sen ne yapıyordun? Sen de başbakanın dizinin dibinde, onun emrinde, başbakan otur dese oturuyorsun, kalk dese kalkıyorsun. Ne Malatya’yla ilgili konuşuyorsun, ne başka şeyle ilgili konuşuyorsun, sonra da çıkıyorsun utanmadan yalan söylüyorsun.” diye cevap vermişti.  

Veli  Ağbaba,  Polat Beldesi’nde  yaptığı konuşmada ise “Bazı AKP’liler  ‘CHP   Büyükşehre karşıydı  şimdi hangi  yüzle  gidip oy  isteyecekler’  diyorlar.  Büyük şehre  karşı olduğumuzu  ispat  etsinler ben bugün  milletvekilliğinden istifa  ederim." demiştir.

Peki Malatya nasıl büyükşehir oldu? 

Tarih 17 mayıs 2011  yer Malatya Belediyesi yeni hizmet binası yanı miting alanı.. Konuşmacı AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan:

"..Artık Malatya'nın bir beklentisi var bunu biliyorum.Bu da malum bir büyükşehir olma beklentisi. Sevgili kardeşlerim burada biliyorsunuz bir sınır var. O da nüfusun yedi yüz elli bin olması. Burada Malatya'mızın bir on bin açığı var. Şimdi bu on bin açığı 2013' kadar Malatya'nın gidermesi lazım. Ne yapacaksınız? (topluluktan farklı cevaplar geliyor ) Şu anda nüfus artış oranı Malatya'nın binde beş. Binde beşle bu olmaz. Bunu binde ona çıkarırsan bu olur (ıslıklar). Bak bayanların ellerini görüyorum. Bazıları üç diyor bazıları dört diyor (çocuk sayısı için). Üç olursa yeter zaten. Yeter değil mi ? Buna hazır mıyız? Tamam ama ses biraz az geliyor bana yani (sesler artıyor). Beyler görüyorsunuz. Ona göre şu iki yıl içinde burada bir on bin eksiğimizi giderdiğimiz anda mesele bitmiştir. Malatya'nın mülki sınırları büyükşehir mülki sınırları olacak tüm mülki sınırlar yani ücra köşesine kadar hepsi aynen İstanbul  gibi Kocaeli gibi büyükşehir belediye sınırı olacak. Yani şu andaki sınır olmayacak. Tamamen genişleyecek, yasal düzenlemeyi böyle yapıyoruz. Zamanlama üzerinde çalışacağız. Mümkün olduğunca zamanlamayı daha dikkatli kullanacağız ve Malatya'mızın bu on bin nüfus eksiğini gidermesini istiyoruz ve istiyoruz ki bu ülkede Malatya gibi bir şehrimiz, hem bir çekim alanı olsun, hem de şu anda marka şehir olma yolunda yürüyor. Bunu bir büyük şehir olarak yürütelim. Şu andaki on bir şehrin içine girmeyen  yakın iki şehrimiz var: birisi Malatya birisi de Mardin. Bu iki şehrimiz şu andaki bu nüfus artış hızını biraz artırsa inanıyorum ki Malatya bir zamanlar binde on dört nüfus artışını yakalamış, daha sonra binde sekize düşmüş yediye düşmüş en son beşe düşmüş ve bunu yapabilir değerli kardeşlerim. Ben şu anda Malatya'nın bu hızı yakalayacağına inanırken ve bir taraftan da bugün yapacağımız açılış törenleriyle inşallah pek çok yatırımları Malatya'nın çekeceğine inanıyorum"  (http://www.youtube.com/watch?v=M2yquNe7LS0)

Yukarıda sayın başbakanın söylediklerinden anladığımız kadar, Malatya ne başbakan ve AKP sayesinde, ne de CHP sayesinde büyükşehir oldu. 

Hani tampon edebiyatında bir söz var ya, "Nazar Etme Ne Olur, Çalış Seninde Olur." işte öyle Malatya da çalıştı büyükşehir oldu. Malatya'nın nüfusu eğer 750 bin olmasaydı, bazı vekillerimiz Malatya'nın büyükşehir olmasını ancak rüyalarında göreceklerdi. Bu nedenle hiç kimse Malatya'nın Büyükşehir olmasından kendine siyası rant devşirmesin. 

Bu bilgilerden sonra "Hakkı'nın hakkını Hakkı'ya" vermez/verir isek, bundan sonra araçlarımızın tamponlarına yazacağımız yazı, ya "Rahmetli de Sollardı" ya da "Tek Rakibimiz THY" olacaktır!

***

Ve Malatya'nın "Büyükşehir" Yürüyüşü!

Yıllar  Nüfus

1965  452.624

1970  510.979

1975  574.558

1980  606.996

1985  665.089

1990  702.055

2000  853.658

2007  722.065

2008  733.789

2009  736.884

2010  740.643

2011  757.930

2012  762.366

2013  762.538

kaynak; http://www.tuik.gov.tr/

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız