SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ne Olacak 'Sağlıklı Ekmek' İşi?

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:22:20
Ne Olacak 'Sağlıklı Ekmek' İşi?
A- A+ PAYLAŞ

Katkısız ekmek tebliğine hazırlıksız yakalanan fırıncılar ve un fabrikası sahipleri kara kara düşünmeye başladı. Temmuz ayı başında  yürürlüğe giren fakat Malatya'da yeterli alt yapısı oluşturulmadığı gerekçesiyle uygulaması 1 ay ertelenen ekmek üretiminde katkısız dönemle ilgili olarak fırıncılar ve uncular topu birbirine attı.

Yeni yönetmeliği desteklediklerini belirten bazı fırıncılar, “katkı maddelerinin karışımının ilk elden yani un fabrikalarınca yapılması gerekiyor. Aksi halde yönetmeliğin sağlıklı olarak bunun uygulanması olanaksız” derken, diğer fırıncılar ve un fabrikaları da “Sistemi sağlıklı uygulamamız için alt yapımız uygun değil. Zaman gerek.” diyerek tebliğin çıktığı tarihten itibaren uygulanmasının mümkün olmadığını belirtiler. 

Ekmek üretiminde sağlığa zararlı katkı maddelerini asgari düzeye indirmeyi amaçlayan ve 1 Temmuz 2013’te  yürürlüğe giren Buğday Unu Tebliği ile buğday unları "ekmeklik buğday unu" ve "özel amaçlı buğday unu" olarak iki kategoriye ayrılmış ve ekmeklik buğday unundaki kepek oranını yüzde 4,4'den yüzde 7,0'ye çıkarılmıştı. 

Tebliğ’de Neler Var?

"—Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri ambalajsız olarak piyasaya arz edilebilir. Ancak Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri hariç ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalajlı olarak piyasaya arz edilmek zorundadır.

— Ekmek üretimi, dağıtımı ve satışında çalışan tüm personelin hijyen konusunda temel eğitim alma zorunluluğu getirilmiştir.

—Ekmek ve ekmek çeşitleri, ekşi hamur ve diğer ekmek çeşitlerinin tuz içeriği kuru maddede ağırlıkça en çok %1,5 olmak zorundadır.

— Ekmeklerin kül içeriği kuru maddede en az 0,65 olmak zorundadır.

— Ekmek kasaları açıkta bırakılmayacak, zemin ve dış ortamla teması engellenecek palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortama konulması sağlanacaktır.

—Ambalajsız olarak piyasaya arz edilecek ekmekler sadece bu amaç için kullanılacak araçlarda taşınacaktır. 

— Ambalajsız olarak piyasaya arz edilecek ekmekler satıcı tarafından tüketiciye arz edilecek, tüketicinin ekmeğe dokunması engellenecektir.

—Ekmek sadece bu tebliğde belirtilen hijyen koşullarını sağlayan yerlerde piyasaya arz edilecektir. Pazar, manav gibi hijyen koşulları kontrol edilemeyen bulaşmaya açık alanlarda satılmayacaktır.

- Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin satışının yapıldığı ekmek dolabında veya tezgahında alıcının rahatlıkla görebileceği büyüklükte Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’nin 13. maddesinin 3. , 4., ve 5. fıkralarına uygun etiketin yer alması sağlanacaktır.

—Ekmeklerin taşınması ve satışı sırasında çalışan tüm personel, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina gösterecek, uygun ve temiz kıyafet giyecek ve koruyucu eldiven kullanacaktır.

— Ekmeklerin satışa sunulduğu ekmek dolapları veya tezgahları açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortama konulacaktır.

— Bu tebliğ kapsamında yer alan ürünleri tüketiciye arz eden yerler; tam buğday ekmeği ve/veya tam buğday unlu ekmek ve/veya kepekli ekmek de bulundurmak zorundadır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız