SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ne Olacak Şimdi?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İdare Mahkemesi, eski hal binasının yerini alışveriş merkezi yapmak üzere satın alan Hollanda kökenli ACT firmasının, "rakip" olarak gördüğü Malatya Girişim Grubu tarafından satın alınan eski Sümerbank Fabrikası alanında "fabrika" inşaat izniyle başlatılıp "İş Merkezi" olarak tamamlanan Malatya Park Alışveriş Merkezi'yle ilgili verilen imar izinlerinin yasal olmadığı iddiasıyla Malatya Belediyesi aleyhinde açtığı davada, "yürütmeyi durdurma" kararı verdi.

ACT 4 adlı grup adına Malatya İdare Mahkemesi'ne açılan davada, eski sümerbank fabrikası arazisinde alışveriş ve ticaret merkezi şeklinde yapılaşma imkanı tanıyan 2 Mayıs 2008 tarihli yapı ruhsatının iptali ve yürütmenin durdurulması istenmişti.

Malatya Belediyesi'nin bu davayla ilgili savunmasında, davacının bu davayı açmaya ehliyetli olmadığı, ayrıca Sümerbank yerindeki inşaat için 24 Mart 2009'da yeni bir ruhsat verildiğinden, iptali istenen ruhsatın iptal davasına konu olabilecek kesin ve yürütülebilir işlem olmaktan çıktığı, dava konusu ruhsatın plan değişikliğine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu kararında belirtilen kullanım türüne uygun olarak fabrika binası için verildiği, bu ruhsat ile arsanın imar durumu arasında herhangi bir uyumsuzluk bulunmadığı, Malatya Girişim Grubu tarafından yaptırılan bilirkişi incelemesinde devam eden inşaatın dava konusu ruhsata ve ekindeki projelere uygun olarak devam ettirildiğinin saptandığı, işlemin hukuka uygun olduğu öne sürülerek, davanın reddi istenmişti.

RUHSAT FARKLI, PROJE FARKLI!.
Mahkemenin kararında başlangıçta alınan ruhsat ile uygulanan projenin farklılığı üzerinde duruldu. Kararda; 2 Mayıs 2008 tarihinde alınan yapı ruhsatı ve ekindeki 29 Nisan 2008 tarihli mimari projede "fabrika binası" yazılı olmasına rağmen aslında fabrika binasının öngörülmediği, kolayca bağımsız bölümlere dönüşebilecek şekilde duvarlarla bölümleme yapıldığı, nitekin aradan kısa bir zaman geçtikten sonra statik projede herhangi bir değişikliğe gerek kalmadan 24 Mart 2009 tarihli yapı ruhsatı eki esaslı tadilatlı mimari proje ile ilave katın yapılmasına olanak tanınması ve "atölye" olarak belirtilen bağımsız bölümlerin adlarının değiştirilerek "dükkan"a dönüştürülmüş olmasıyla "alışveriş merkezi" öngörüldüğü, tüm işlem ve hesapların baştan itibaren buna göre yapıldığı, bu yönüyle dava konusu yapı ruhsatı ve buna dayalı onaylanan mimari projenin ilgili imar mevzuatına, dayanağı imar planındaki kullanım türüne, mevcutta kullanılmış imar haklarına uygun olmadığı yönündeki bilirkişi kanaati belirtildi.

Mahkemenin kararında "Buna göre, bilirkişi raporunda ayrıntılı olarak açıklandığı üzere davaya konu 02 Mayıs 2008 tarih ve ..nolu yapı ruhsatının, fabrika binası için verilmiş gözükse de aslında alışveriş merkezine yönelik olarak öngörüldüğü ve ekindeki projelerin buna göre hazırlandığı dikkate alındığında, söz konusu ruhsatta ilgili imar mevzuatına, dayanağı imar planındaki kullanım türüne ve mevcutta kullanılmış imar haklarına uyarlık görülmemiştir." dendi ve yürütmeyi durdurma kararı verildi.

14 Kasım günü, kullanım ruhsatları da bir önceki gece alındıktan sonra Malatya Park Alışveriş Merkezi'nin açılışı Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yapılmıştı.

Alışveriş merkezi olarak tamamlanan ve hizmete giren proje ile ilgili bundan sonra yapılacak işlem merak konusu oldu.

MHP'DE MAHKEMEYE GÖTÜRMÜŞTÜ..
Toplam 146 dönümlük Sümerbank arazisini Özelleştirme İdaresi Başkanlığından satın alan Malatya Girişim Grubu, 5 yıl fabrika olarak çalıştırma koşulu bulunmasına rağmen, bu süreyi beklemeden üzerindeki binaları yıkarak, 2 Mayıs 2008 tarihinde belediyeden aldığı ‘Sanayi tesisi ruhsatı’ ile inşaata başlamıştı. Dönemin MHP’li belediye meclis üyesi Av. Taner Özhan mahkemeye başvurarak “Malatya Belediye Meclis üyesi olduğunu, Sümerbank’ın Özelleştirme İdaresi tarafından Malatya Girişim Grubu’na 25 Aralık 2005 tarihinde ihale edildiğini, fabrika alanının sanayi tesis alanı olarak imar planı içerisinde yer aldığını, bu statünün ihale şartnamesine 5 yıl süreyle imar değişikliği talebi olmayacak ibaresiyle şart koşulduğunu, oysa basın toplantısında konuşan grubun yönetim kurulu başkanı Osman Yurdakul’un, söz konusu alanda üç katlı alışveriş merkezinde 100 mağaza, 1200 araçlık otopark, 8 sinema salonu, çocuk oyun alanları, bowling salonu, 5 yıldızlı otel, özel hastane, 200 lüks konut yapacaklarını ilan ettiğini, bu nedenlerle gerekli projelerin getirilerek Sümerbank arazisinde yapılan inşaat ile mevcut planları birlikte değerlendirip, yapılan inşaatın sanayi tesisi mi yoksa ticari alan inşaatı mı olduğunun tespitinin yapılmasını” istemişti.

Mahkeme’nin atadığı Elektrik Mühendisi Veysel Fırat ve İnşaat Mühendisi Hüseyin Tunçdemir’den oluşan bilirkişi heyeti Sümerbank arazisinde keşif raporu hazırladı.

Bilirkişi raporunda; Malatya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü`nün 06.08.2008 tarih ve 1/1381/4593 sayılı yazısında, ‘bahse konusu yer Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 25.12.2003 tarih ve 2003/86 sayılı kararı ile imar planında sanayi alanı olarak düzenlendiğini, bu sahada herhangi bir imar tadilatı yapılmadığını, yürürlükteki plan doğrultusunda 04.04.2008 tarih ve 131 sayılı imar durumu (imar çapı) ile 02.05.2008 tarih ve 441/20 cilt/sahife ile yapı ruhsatı verildiği” belirtildi.

Bilirkişi tarafından Malatya Belediyesince verilen yapı ruhsatı incelenerek, Fabrika binası alanı olarak 65.860,00 m2’lik inşaat alanı ayrıldığını saptadı. Ayrıca inşaat alanında 27.635,00 m2 otopark alanı, 5.700,00 m2’de sığınak mer. vs. alan olmak üzere toplam 99.195,00 m2’lik alanın inşaat alanı olarak ayrıldığı belirlendi.

Bunun yanında Mimari Projeyi de inceleyen bilirkişi, taşınmazın projesinin Malatya Belediyesinden getirtilerek tespit dosyasına konulduğunu ve mimari projenin incelenmesinde, söz konusu projenin 28.04.2008 tarihinde Mimarlar Odası Malatya Şubesince Mesleki denetiminin yapıldığını ve proje üzerine şerh düşüldüğünü de tespit ederek şu tespitlere yer verdi:

`Yapılan inşaatla ilgili mimari projenin ÇED konusunun değerlendirmesinde PROJENIN FONKSIYON OLARAK FABRIKA ILE ÖRTÜŞMEDIĞI, Şehir İmar planında farklı fonksiyonla kullanılması halinde TRAFİK SORUNUNU ARTIRACAĞI, Yeşil doku için (otoparklardan ötürü) alan kalmayacağı konusunda çekincelerimiz `ŞERHİYLE` yapıldığı görülmüştür. Yine projenin incelenmesinde 2. bodrum katın komple kapalı otopark alanı olarak, 1. bodrum katın sığınak, trafolar, 2 büyük atölye ve küçük atölyeler, koridor, mutfak vs. olarak planlandığı ve bu alanların birbirinden bağımsız alan olacak şekilde ara duvarlarla ayrıldığı, zemin katta 48 bağımsız bölüm ile koridorlar, çiçeklik ve paten yerinin bulunduğu, 1. katta birbirinden bağımsız ara duvarlarla ayrılmış 47 atölyenin ve 1 lokantanın yanı sıra galeri, hol ve koridorların bulunduğu, diğer bölümlerde 34 depolu atölye, 7 adet kafeterya, 7 adet lokanta, 4 büfe, 1 oyun salonu, 1 vitamin bar, 5 çok amaçlı salon ve 2 seminer salonu olarak projelendirilmiştir. Yapının kuvvet tesisat projeleri, yangın tesisatı projeleri, telefon tesisatı projelerinin incelendiği, mimari projelerin mahal adları ile örtüşse de `atölye` olarak gözüken mahallerin kolon şemasında ‘dükkan’ olarak belirtilmiştir. Telefon Tesisatı projelerinde atölye olarak belirtilen mahallerin en küçüğünde bile en az altı adet telefon tesisatı bulunmaktadır. Projede toplam bin 426 adet telefon tesisatı mevcuttur.”

Bilirkişi raporunun sonuç bölümünde ise `..Söz konusu inşaatın mimari projesinin, elektrik tesisatı projesinin incelenmesi sonucunda, ..belirtmiş olduğumuz tespitlerimizde dikkate alındığında; her ne kadar söz konusu taşınmaz Malatya Belediyesince verilen yapı ruhsatında FABRİKA olarak belirtilmiş ise de yapılan yapı FONKSİYON olarak sanayi amaçlı olmayıp ticari (alış veriş merkezi) amaçlı yapıdır” denilmişti.

29 Mart Yerel Seçimlerinden hemen önce Cemal Akın’ın son kez başkanlık yaptığı belediye meclisinde, inşaat için imar planında “cins” değişikliği yapılarak, söz konusu alan Sanayi tesisi alandan çıkarılıp “ticari” alana dönüştürülmüştü.

MHP'nin başlattığı hukuki süreç ise henüz sonuçlanmadı.

ARŞİV FOTO: 14 Kasım 2009'da Başbakan tarafından açılan alışveriş merkezinin inşaat safhasından bir görüntü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız