SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ne Oldu Bu ''Malatya'nın Ufkunu Açma'' İşi?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Sümerbank Fabrikası'nı, özelleştirme kapsamındaki satışta "Malatya Girişim Grubu" adıyla oluşturulan ortaklık almıştı.. Fabrikanın gerçek değerinin çok altında "en yüksek fiyatı veren" bu gruba satışı eleştirilere yolaçarken, 28 Mart 2004 Yerel Seçimleri öncesine denk gelen satış sürecinde, fabrikayı satın alanlar "MALATYA'NIN UFKUNU AÇIYORUZ.." başlığıyla yerel basına verdikleri ilanlarda, taahhütlerde bulunmuşlardı.

FABRİKANIN SATIŞI..
Sümerbank'ı 5 yılda ödemek kaydıyla 6.4 milyon dolara satın alan grup, daha sonra bu parayı peşin ödemiş, iddiaya göre fiyat böylece daha düşmüş ve fabrikanın devri 19 Şubat 2004'te gerçekleşmişti.

Yerel seçimler öncesi, Sümerbank Fabrikası'nın "kapatılma" noktasına getirilip, değerinin çok altında fiyatla satıldığı iddialarının, Malatya'da zorlu bir yerel seçim geçireceği değerlendirilen AKP'ye zarar vereceğinin de konuşulduğu bir dönemde, satın alanlar tarafından yeniden işletileceği belirtilen fabrikaya işçi alımı için form dağıtılmıştı. Yerel seçimler öncesindeki bu dönemde, fabrikayı satın alan grup, ayrıca yerel gazetelere de tam sayfa ilanlar vererek, bu tesisin fabrika olarak çalıştırılacağı sözünü vermişlerdi.

Satışın iptali için CHP tarafından İdare Mahkemesi'ne açılan dava da, davayı açanların satışla ilgisinin kurulamadığı vb. gerekçelerle reddedilmişti.

Ayrıca dönemin Malatya Belediye Başkanı ve MHP Belediye Başkan adayı Mehmet Yaşar Çerçi de, satışa karşı çıkmış, ayrıca Malatya Belediyesi olarak satışın iptali için dava açılmıştı. Bu davanın hangi aşamada olduğu ise bilinmiyor.

* İŞTE O İLAN..
Bu ilanlardan birini de, yerel seçimlerden yaklaşık 1 ay önce, 24 Şubat 2004'de haftalık YORUM Gazetesi yayınlamıştı.

İlan metni şöyleydi:

"MALATYANIN UFKUNU AÇIYORUZ

Özelleştirme yüksek kurulu’nun 08/01/2004 tarih ve 2004/6 kararı ile Sümer Holding AŞ’ye ait Malatya Pamuklu Sanayi İşletmesi firmamız mensupları tarafından oluşturulan TEKSTİLCİLER ORTAK GİRİŞİM GRUBU’na satışı onaylanmış ve adı geçen işletmenin satışı, Ortak Girişim Grubumuzun MGG MALATYA GİRİŞİM GRUBU TEKSTİL TURİZM ENERJİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş.’YE 19.02.2004 tarihinde imzalanan satış sözleşmesi ile yapılmıştır. Konu ile alakalı olarak Malatya kamuoyunun bilgilendirilmesine ve firmamızın bu yer ile ilgili düşünce ve amaçlarını Malatya halkı ile paylaşmasına gerek duyulmuştur.

• Kamuoyunda Sümerbank olarak bilinen Malatya Pamuklu Sanayi İşletmesi’nin adı 19.02.2004 tarihinde MGG MALATYA GİRİŞİM GRUBU TEKSTİL TURİZM ENERJİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş olarak değiştirilmiştir.
• Fabrika en kısa zamanda çalıştırılacak olup Malatya’ya yeniden üretim ve istihdam alanı olarak kazandırılacaktır.
• İç ve dış finansman kaynakları sağlanarak en son teknolojik yatırımların yapılması sağlanacak, dolayısıyla ürünlerimizi dünya liginde 1. sıraya çıkarmak hedefimiz olacaktır.
• Mevcut arazisin dokusu bozulmayacak, yeşil alanlar korunacak eski binalara gerekli restorasyon yapılacak ilimize yakışır hale getirilecektir..
• Fabrikanın revizyon çalışmalarını en kısa zamanda tamamladıktan sonra mevcut işçi ve personel öncelikli olmak üzere işçi alımına başlanacaktır.
• Cumhuriyetimizin il sanayi tesislerinden biri olan, her Malatyalının içinde hatırası ve anısının canlandığı Malatya tekstil sektörünün okulu olan bu müesseseyi ve kurucusu M.Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nun hatırasını yaşatacak bir TEKSTİL SANAYİ MÜZESİ’nin kurulmasını sağlayacağız.
• Grubumuz burayı fabrika olarak almıştır, fabrika olarak çalıştıracaktır.
• Amacımız Malatya’ya hizmet ve yatırım olup bu vesile ile Malatya’nın yıllarca hasretini çektiği MALATYA GÜÇ BİRLİĞİNİ oluşturmaktır.

KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR

MGG MALATYA GİRİŞİM GRUBU
TEKSTİL TURİZM ENERJİ İNŞAAT SAN. VE TİC. A.Ş."

* ÇALIŞTIRILACAĞINA DAİR BİR EMARE YOK..
Yerel seçim öncesinde yayınlanan bu ilandaki taahhütlere karşın, aradan 1.5 yılı aşkın bir süre geçmesine karşın, fabrikanın çalıştırılmasına yönelik herhangi bir işlem göze çarpmıyor. Hatta, bazı basın organlarında, alanın yüksek bir bedelle bir başka gruba devredileceğine ilişkin haberler de çıkmıştı.

Malatya Kamuoyu, fabrikayı satın aldıktan sonra, yerel gazetelerde tam sayfa ilan yayınlatan ve taahhütlerde bulunan "Malatya Girişim Grubu"ndan, son durum hakkında açıklama bekliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız