SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Nedenlerimiz Var, Dikkat Edilmeli"

A- A+ PAYLAŞ
İran İslami Danışma Meclisi Başkanı Ali Laricani, Türkiye'ye kurulacak füze kalkanı sistemi konusunun biraz daha aydınlatılması gerektiğini belirterek, "Ama bizim Türk dostlarımıza güvenimiz var" dedi.
İran İslami Danışma Meclisi Başkanı Ali Laricani, görüşmelerinin ardından İran Büyükelçiliği'nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. P5+1 ülkeleri ile İran'ın müzakerelerinin tarih ve yerine ilişkin soru üzerine Laricani, görüşmelerin devam etmesinden yana olduklarını, İran'ın nükleer programının açık ve net olduğunu ifade etti. Laricani, ''Batılıların oyunları içerisinde oynamak istemiyoruz. Zannediyorum tüm konular müzakerelerde çok kolay çözülecektir. Ama bu şarttaki görüşmeler ciddi olsun''
diye konuştu. Laricani, Türkiye'nin dost ve kardeş bir ülke olduğunu kaydederek, müzakerelerin Türkiye'de yapılmasına olumlu baktıklarını belirtti. Müzakerelerin nasıl sonuçlanacağını düşündüğü sorulan Laricani, "ABD, Türk dostlarımız aracılığı ile yapılan Tahran Anlaşması'nın sonuca varmasına izin vermedi. Obama beyefendi bir mektup gönderdi ve 'yakıt teatisine yardımcı olunuz' dedi. Ben o zaman dedim ki, 'bu işte bir iş var'. Ama Türk dostlarımız dediler ki, 'onlar bu konuda güvence veriyor'. İran'a
geldiler, anlaşmaya vardık ve siz de gördünüz ki 2 hafta içinde ABD bu anlaşmayı kabul etmedi ve başka yollara başvurdu.ABD ve Batı'nın tavırları macera peşinde olduklarını gösteriyor. Biz bunu bozmadık, onlar bozdu" ifadelerini kullandı.
 
İran'da nükleer araştırma yapan uzmanlardan birinin teröre kurban gittiği ve Türkiye ile teröre karşı bilgi alışverişinde bulunulup bulunulmadığı yönündeki soru üzerine Laricani, terör olaylarının dini lider Humeyni'nin sözlerini teyit ettiğini söyledi. Laricani, ''Bölgede İsrail denilen kanser olduğu sürece sorun devam edecektir. Birçok ülke belki İsrail'le anlaşma sağlayabileceğini düşünüyordu. Bazıları Camp David'i oluşturdu, uzlaşı istedi. Bunların nasıl sonuçlandığını gördünüz'' dedi.
 
İsrail'in Kudüs'ü başkent ilan etmek istediğini, bunun bütün Müslümanlara bir ihanet olduğunu savunan Laricani, bu gibi terör olaylarının da İsrail'in bu uygulamalarının devamı olduğunu ileri sürdü. Laricani, "Bizim bu bilim dalında çok aktif bir genç neslimiz var. İsrail eğer dört terör olayı ile bu çalışmanın önüne geçebileceğini düşünüyorsa çok yanlış düşünüyor. Gelecekte yapılacak çalışmaları, yeni gelişmeleri de herkese duyuracağız. Kimse bizim önümüze geçemeyeceğini anlayacak" diye konuştu.
 
Suriye'de bazı reformların yapılması gerektiğini söyleyen Laricani, "Demokrasi sadece belli bir bölgeye özel bir şey değil, dolayısıyla bazı reformların yapılması gerekiyor. Ama demokrasiden nasibini almamış bazı Arap ülkelerinin demokrasiden söz etmemesi de gerekiyor. Bazılarının meclisleri de vardır ama bu meclisler şaka gibidir. Meclisin tüm üyelerine emirler veriliyor. O üyeler bazen de İsrail'e gidiyorlar. Suriye konusunda bir ABD-İsrail projesi de mevcut. Reform süreci bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Düşmanın satrancı içinde oynamamak lazım. Dolayısıyla bizim görüşümüz Suriye'de reform yapılmalı ancak akıllı bir şekilde ve direnişe zarar vermeden" dedi.
 
Malatya'ya kurulacak füze kalkanına ilişkin Laricani, bu konuda Türk dostlarına güvendiklerini belirterek, "Bu radar sisteminin Müslümanlardan yana olmadığını gösteren nedenlerimiz var, buna dikkat edilmesi gerekiyor. Ama sonuçta diğer konular da var ve bu konunun görüşmelerle aydınlatılması gerekiyor" diye konuştu.
 
Şii-Sünni gerginliği sorulan Laricani, olayın büyütüldüğünü ifade ederek, "Şii-Sünni; ikisi de Müslüman'dır ve çatışmaları da yoktur. İslam dünyasındaki sorunlar büyük ve karmaşıktır. Bence bu gibi konuların gündeme getirilmesi iyi değildir'' dedi.
 
Irak'ta yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili Laricani, "Siyasiler arasında sorunlar var. Hem Şii'lerde hem de Sünni'lerde sorun var. Bazıları bunu fırka çatışması gibi göstermeye çalışıyorlar. Ama Irak'taki olay fırka çatışması değil. Bazıları böyle bir şeyin arkasında gizlenmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız