SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Nedir Bu, Hep Şikayet?'

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:29:20
'Nedir Bu, Hep Şikayet?'
A- A+ PAYLAŞ

İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, ‘Eskiden Malatya’da herkes birbirini tanırdı. Mahalleye yabancı gençler gelince kafalarını kaldırıp camlara bakamazlardı. Mahallenin namusu bizden soruluyordu’ dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kızlı erkekli kalınan öğrenci evlerinin denetleneceğine ilişkin yaptığı açıklamanın ardından başlayan ve Türkiye gündemine oturan tartışmalar, Malatya İl Genel Meclisi’ne de taşındı.

İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetimin Geliştirilmesi Projesi’ne ilişkin İl Genel Meclisi İçişleri Komisyonu’nca hazırlanan raporunun Mecliste okunmasının ardından CHP Grubu’nun “Son yıllarda birileri bizi gözetliyor. Toplumun birbirini şikayet etmesi, başkalarının hayatını gözetleyip ihbar etmesini istiyorsunuz” şeklindeki eleştirilerine yanıt veren İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, “Gençler arasındaki dejenerasyonu önlememiz lazım. Hepimiz topluma ve gençlere sahip çıkmamız lazım. Başıboş bıraktığımızda gençler yanlış yönlere gidebiliyor Benim çocukluğumda Malatya’da herkes birbirini tanırdı. Çocuklarımızın yanlışları münasip bir dille ailelerine bildirildi. Çünkü biz insana değer veren bir toplumuz. Örneğin bizim mahalleye yabancı gençler geldiğinde biz toplanırdık. Bu gençler kafalarını kaldırıp camlara bakamazlardı. Mahallenin namusu bizlerden sorulurdu” dedi. Şavata’nın açıklamaları CHP grubunda tepki gördü.

İl Genel Meclisi’nin bir ay boyunca sürecek olan Kasım ayı çalışmalarının ilk haftası dünkü oturumla tamamlandı.

Mecliste gündemin birinci maddesi olan Arguvan İlçesi Doydum Köyünün keson kuyusu ve etüdü yapılmış olan yere ishale hattı yapılması ile ilgili raporun okunup karara bağlandı. Köye ait içme suyu isale hattının 2014 yılı ödenekleri kapsamında yaptırılması oy birliği ile kararlaştırıldı.

İl Genel Meclisi’nde İçişleri Komisyonu’nun, İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi’ne ilişkin hazırladığı raporda yer alan ifadeler ve öneriler CHP ile AK Parti arasında tartışmaya neden oldu.

Raporda, gençlerin korunması için ‘Emniyet görevlilerinin okul çevresinde denetimleri arttırması, ailelerin çocuklarını sıkça kontrol altında tutması ve denetlemesi’ şeklinde yer alan ifadelere CHP’nin tepkisine neden oldu.

CHP Grubu adına konuşan Grup Başkan Vekili Mustafa Mengüç, “Bu konu bugünlerde ulusal gündemimizde de var. Yerel gündemimizde de var. Birileri bizi gözetliyor oldu. Birileri hep birbirimizi şikayet etmemizi istiyor. Denetim yazacağınıza eğitime vurgu yapın. İşsizlik sorununu çözün. Toplumun refah düzeyini arttırın. Ekonomik koşullarını iyileştirin. Bir insanı işsiz bırakırsanız hırsızlık yapar. Suç işler. Suça bulaşır. Gençlerin işsizlik sorunlarını çözün. Nedir hep şikayet hep şikayet. Herkes birbirini şikayet mi edecek? Bu sorunların çözüm yolu mu?” sözleriyle raporu eleştirdi.

”Sahip çıkmazsak Gezi gibi eylemlere katılırlar”

Rapor üzerine görüşlerini açıklayan AK Partili Ramazan Çetin “Çocuklarımıza sahip çıkmazsak sokak olaylarına katılırlar ve Gezi eylemleri gibi her yeri tahrip ederler” derken, bir başka AK Partili üye Nebi Tepe ise, “Hepimizin bir dini inancı, maneviyatı var. Gençlerimizi bu değerlere göre yetiştirmemizi anlayamıyorum. CHP’nin rahatsızlığı anlamsız” diye görüş belirtti.

CHP’li Naki Düzova da çocukları en iyi kendi ailelerinin koruyacağını, kimsenin bir başkasının çocuğunu koruyamayacağını belirterek “Elbette çocuklarımızı koruyacağız. Bunu aile olarak bizler yapacağız. Ama bir yanlış varsa burası hukuk devleti. Hukuk gereğini yapar. Bu gidişle jandarmanın, polisin görevini elinden alacaksınız. Kimse, kimsenin yaşam biçimine ve özgürlüğüne ipotek koyamaz. Türkiye Cumhuriyeti’nde yanlışın gereğini hukuk yapar” dedi.

CHP’li bir başka üye Vahap Altunok ise, “Eskiden komşu komşunun çocuğuna sahip olurdu. Bunlar güzel şeyler ancak her şeyde birbirimizi şikayet edelim mantığı yanlıştır” diye konuştu.

“Demek ki AK Parti iyi yetiştirememiş”

Rapor üzerinde söz alan Saadet Partisi (SP) Meclis Üyesi Osman Marasalı da, namus ve ahlak kavramının bütün toplumun önemli bir sorunu olduğunu söyleyerek, “Bugün üniversiteye giden ve kızlı –erkekli evlerde kalan o gençler 18-20’li yaşlarda. Yani Ak Parti iktidara geldiğinde bu çocuklar 8-10 yaşlarında ve temel eğitim çağlarındaydı. AK Parti’nin Milli Eğitim Bakanlığı, bu 10 yıllık süreçte gençleri iyi yetiştirememiş olacak ki bugün milli ve manevi değerlerimizden uzak büyüyen bir nesil yetişmiştir” dedi.

Oylama için yeterli çoğunluk sağlanamayınca…

Tartışmaların ardından mecliste bazı ilçelerde Ak Parti’den belediye başkan aday adayı olan üyeler seçim çalışmaları kapsamında meclisten ayrıldı. CHP Grubu da salondan ayrılınca raporun oylanması için gerekli çoğunluk sağlanamadı. Bunun üzerine Başkan Naci Şavata birleşime 10 dakika ara verdi. CHP Grubu oylamaya katılmazken, telefonla çağırılan AK Partili üyelerin salona gelmesiyle rapor oylandı. Oylamaya 25 meclis üyesi katıldı.

Mecliste ilk kez yaşanan bu olayın ardından Meclis Başkanı Şavata’nın, üyelerin toplantıya devamı, meclis nizamı ve mecliste davranışlarına ilişkin önümüzdeki oturumlarda meclis üyelerini uyaracağı öğrenildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız