SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Nefes Kesen Operasyon...

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:06:43
Nefes Kesen Operasyon...
A- A+ PAYLAŞ
Talimat Başbakan Erdoğan'dan geldi. Operasyonu Özel Harekât timi yaptı.
Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği çalışanlarının kentten ayrılması filmleri aratmayacak bir tahliye planıyla gerçekleştirildi. Türkiye'den gönderilen feribot, büyükelçi ve elçilik çalışanlarını Beyrut Limanı'ndan aldı. Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği çalışanlarının tahliye planına Habertürk ulaştı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre bu gece İskenderun Limanı’na inmesi beklenen Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ve elçilik çalışanlarının kentten çıkarılması operasyonu şöyle gerçekleşti:
ÖZEL HAREKÂTÇILAR
- Suriye’de çatışmaların şiddetlenmesi ve Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği ile Halep Konsolosluğu’na saldırıların ardından Ankara “tahliye eylem planı” üzerinde ilk çalışmalara başladı.
- İlk olarak büyükelçi ve çalışanları 24 saat korumak üzere Şam’a bir Özel Harekât timi gönderildi.
LÜBNAN ROTASI
- Tahliye planı kapsamında karayolu ve havayolu ulaşımında ciddi riskler belirlenince çıkış noktasının Lübnan olması kararlaştırıldı.
- Tahliye planının en önemli ayağı, “ne zaman gerçekleştirileceği” idi. Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, MİT’in çalışmaları sonrası İstanbul’da 1 Nisan’da yapılacak Suriye Halkının Dostları toplantısı öncesi uygun bulundu. Tahliye, Türkiye’nin toplantı öncesi somut yaptırımı olarak görüldü.
SON KUMANDAN
- Tahliye planı öncesi Libya’da uygulanan politika devreye sokuldu, “son ana kadar” büyükelçilik açık tutuldu. Arap ve Avrupalı elçiler Şam’ı terk ederken Önhon neredeyse “son kumandan” olarak kaldı.
- 22Mart’ta konsolosluk işlerinin dondurulmasının ardından Türkiye, “büyükelçilik faaliyetlerinin bir anlamı kalmadığı, büyükelçi ve diğer görevlilerin güvenlik riski bulunduğu” gerekçesiyle ŞamBüyükelçiliği’ni geçici olarak kapatma kararı aldı.
ERDOĞAN’IN TALİMATI
- Tahliye kararı Başbakan Erdoğan başkanlığında 24 Mart’ta alındı. Başbakan Erdoğan’ın “Feribot Lübnan’a gitsin” talimatı ile eşzamanlı olarak Şam’a da “Boşaltın” talimatı verildi.
- Talimatla büyükelçilik çalışanları üç gruba ayrılarak karayolu ile Beyrut’a geçti.
- Türkiye’den gönderilen feribot, Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız’ın girişimleriye Beyrut Limanı’nda hazır tutuldu.
- Büyükelçilik heyeti dün öğleden sonra feribota binerek, İskenderun Limanı’na doğru yola çıktı.
- ŞamBüyükelçiliği heyetinin bu gece Türkiye’de olması bekleniyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız