SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Nefret Suçları Yasaya Girmeli"

A- A+ PAYLAŞ
 
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Hrant Dink ve Zirve Yayınevi cinayetinin zeminini oluşturan nefret söylemi ve nefret suçlarının halen Türk yasalarına giremediğini ifade ederek, "Birçok çağdaş demokratik ülkede bulunan 'Nefret Suçları Yasası'nın Türkiye ceza mevzuatına girmesi gerektiğini kaydetti. Ağbaba ayrıca, füze kalkanının Malatya'ya yapılması kararının, yöre halkının görüşü alınmadan alınmasının da demokratik bir tavır olmadığını söyledi. 
 
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, bugünün 19 Ocak 2007'de öldürülen Malatyalı Hrant Dink'in 57. doğum günü olduğunu söyledi. Cinayetin üzerinden 56 ay geçmesine rağmen perde arkasındaki kişiler hakkında hiçbir işlem yapılmadığını ifade eden Ağbaba, AKP hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Hrant Dink cinayetindeki gerçek sorumlulara ulaşmak istemediğini savundu. Ağbaba, hükümetin Dink cinayetinden gerekli dersi çıkarmadığını ve bugün halen nefret söylemi sonucu suçlar işlendiğini kaydeden Ağbaba, insanların 'öteki' olarak algılanıp hedef haline getirildiğini ve hayatlarını kaybettiklerini söyledi. 
 
Malatya'da yaşanan, 3 kişinin vahşice öldürüldüğü Zirve Yayınevi cinayetinin de aynı nefret söylemi sonucu ortaya çıktığını belirten Ağbaba, "Devlet görevlileri, çeşitli dernek ve vakıflar ve medyanın bir kısmı tarafından toplumda Hıristiyan düşmanlığı yaratılmış, işlenen cinayetlere adeta zemin hazırlanmıştır. Hrant Dink ve Zirve Yayınevi cinayetinin zeminini oluşturan nefret söylemi ve nefret suçları ne yazık ki Türk yasalarına girememiştir. Birçok çağdaş demokratik ülkede bulunan 'Nefret Suçları
Yasası'nın ülkemiz ceza mevzuatına girmesi gerekmektedir" diye konuştu. 
 
FÜZE KALKANI'NIN MALATYA'YA KONUŞLANDIRILMASI 
Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Ağbaba, füze kalkanı sisteminin Malatya'ya konuşlandırmasıyla ilgili soru üzerine, bu konuda kitlesel bir basın açıklamasını Malatya'da yaptıklarını hatırlatarak, "İsrail kalkanını istemediğimizi ifade ettik. Füze kalkanının Malatya'da kurulması kimseyle tartışılmadan, sorulmadan alınmış bir karardır. Malatya'daki bütün kesimler buna karşıdır" dedi. 
 
Füze kalkanının Malatya Kürecik bölgesine kurulacağına ilişkin açıklama yapıldığını belirten Ağbaba, "Bu demokratik bir tavır değildir. Bölge halkının görüşü alınmamıştır. Kürecik'in seçilmesi de anlamlıdır. Kürecik'te geçmişte 1960'lı yıllarda ABD radar üssü vardı. Kürecik halkı buna da tepki göstermişti. 1968 gençlik hareketine ilham veren yerlerden biri Kürecik'ti. Bu radar üssü 70'li yıllarda dışa bağımlılığının, ABD'ye bağımlılığının bir sembolüydü. Sinan Cemgil, Kadir Manga, Alparslan Özdoğan bu üssü basmaya giderken Nurhak'ta çatışmada öldürülmüştü. Bu İsrail kalkanı için Kürecik isteniyor. Kürecik'teki tüm muhtarlar da buna karşı" diye konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız