SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Neler Sağlandı?

A- A+ PAYLAŞ

AKP Milletvekili Öznur Çalık “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan 5838 Sayılı Kanun” ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, hükümetin aldığı önlemlerle ekonomik istikrarın devamını sağladığını söyledi.

Çalık, "AK Parti hükümeti olarak bugüne kadar ekonomide attığımız gerçekçi adımlar, tek parti hükümeti olarak sağladığımız güven ve istikrar ortamı ülkemizin geçmişte yaşadığı kriz senaryolarını ortadan kaldırmıştır. Pek çok gelişmiş ülkede dahi büyük etkileri görülen Küresel Ekonomik Krizin yaşandığı bu dönemde, çeşitli teşvik ve destek paketleriyle, düzenlemeler ve yeni uygulamalarla İktidarımızla ülkemize kazandırdığımız ekonomik istikrarın devamı sağlanmaktadır. Bu sebepledir ki kriz ortamında dahi halkımızın devletine, hükümetine olan inancı tamdır ve piyasalarda panik havası yaşanmamaktadır. Kriz tellalları AK Parti Hükümeti döneminde amaçlarına ulaşamamışlardır."dedi.

Çalık, yapılan düzenlemeleri de şöyle açıkladı:

"ABD ve Avrupa’nın önde gelen bankaları, finans kuruluşları, şirketleri ve birçok ülkenin borsalarını derinden etkileyen ve tüm dünyada etkileri hissedilen Küresel Ekonomik Kriz’in ülkemizde en düşük seviyede hissedilebilmesi için gerekli tüm tedbirler alınmış, alınmaya da devam edilmektedir. Son olarak 18 Şubat 2009’da TBMM Genel Kurulunda, ekonomik krizi önlemeye ilişkin düzenlemeler içeren 5838 nolu kanuna ilişkin tasarı kabul edilerek yasalaştı.

Kabul edilen yasa tasarısı, küresel krizin olumsuz etkilerinin giderilmesi için yatırım ve istihdam ile ilgili mevzuatta değişiklik yaparak 2008 ve 2009 yılına ait kısa çalışma ödeneğinin yüzde elli artırılmasını, işe giriş ve işten çıkış bilgilerinin sisteme girilmesindeki aksaklıkların giderilmesini ve bürokratik engellerin azaltılmasını, ekonomik gelişmenin ülke geneline dengeli bir şekilde yayılması için yatırım ve istihdam için sağlanan ve 31/12/2008 tarihinde sona eren kolaylıkların uzatılmasını ve vergi sisteminde ortaya çıkan bazı sorunların giderilmesiyle ekonomiyi canlandırmaya yönelik diğer değişiklikleri düzenlemektedir.

Kanunla yürürlüğe giren yenilikler şu şekildedir:

EMEKLİ AYLIKLARINA HACİZ KONULMASINA SON VERİLDİ
- 8 milyon emeklinin kredi kartı ve bireysel krediler gibi borçlar nedeniyle maaşlarına haciz konulması uygulamasına son verildi.

TEŞVİK UYGULAMASI SÜRECEK
- Türkiye'de Malatya’nın da içerisinde bulunduğu 49 ilde uygulanan ve süresi 2008 yılı sonunda sona eren teşvik uygulamasının süresi, 2009 yılı sonuna kadar uzatıldı.

TARIM İŞÇİLERİNDEN YAŞLILIK AYLIĞI ALANLARIN EMEKLİ AYLIKLARI KESİLMEYECEK
- Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununa göre yaşlılık aylığı alanların, çalışmaları halinde bu emeklilik aylıkları kesilmeyecek.

30 YAŞ VE ÜSTÜ TAŞITLAR VE 71 BİN HAFİF TİCARİ ARACIN ÖTV'Sİ
- Motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, vergi cezaları ve plakaya kesilen cezalarla ilgili çeşitli aflar getirildi.

ESNAF VE SANATKARLARIN GECİKME ZAMLARI SİLİNECEK
- Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde üyelerin Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına, odaların da Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine olan aidat borçlarının tamamının ödenmesi halinde, bu borçlara ait gecikme zamları silinecek.

İHRACATA İLİŞKİN YENİ DÜZENLEMELER
- Katma Değer Vergisi Kanununun, ihracat teslimi ve yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler bölümünde değişiklikler yapıldı.

İNTERNET HİZMETLERİNİN VERGİSİ İNDİRİLECEK
- Kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetine ilişkin Özel İletişim Vergisi yüzde 15'ten yüzde 5'e indirilecek.

ÇEK, VADESİNDEN ÖNCE ÖDENMEYECEK
- 31 Aralık 2009 tarihine kadar, üzerinde yazılı keşide tarihinden önce çekin ödenmesi için muhatap bankaya ibrası geçersiz sayılacak.

OSB KURULU ALANLAR KAMULAŞACAK
- Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) kurulu bulunduğu mera alanları, bedel karşılığı kamulaştırılacak.

TAŞINMAZLARA 49 YILLIK KULLANMA İZNİ
- Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamındaki yatırımlarla ilgili talep edilen taşınmazın bulunduğu ilçenin mülki sınırları içindeki organize sanayi veya endüstri bölgelerinde, bu yatırımlar için tahsis edilebilecek boş parsel bulunmaması, gerçekleştirilecek yatırımın toplam tutarının talep edilen taşınmazların maliki idarelerce takdir edilecek rayiç değerlerinin, tarım ve hayvancılık yatırımları için 1, turizm yatırımları için 2, diğer yatırımlar için 3 katından az olmaması kaydıyla Hazineye, özel bütçeli idarelere, il özel idarelerine veya belediyelere ait arazi veya arsaların üzerinde 49 yıl süreyle bağımsız ve sürekli nitelikli irtifak hakkı tesis edilebilecek.

SİT ALANLARINA İLİŞKİN DÜZENLEME
- Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca, sit alanı ilan edilmesi nedeniyle kesin inşaat yasağı getirilen alanlarda kalan taşınmazlar için kanun yürürlüğe girmeden önce düzenlenmiş olup 31 Aralık 2011 tarihine kadar kullanılmayan veya kısmen kullanılan belgeler iptal edilecek ve yenisi verilmeyecek.

AVUKATLIK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK
- Avukatlık Kanununda yapılan değişikliğe göre, Genel Kurulca belirlenen yıllık kesenek, her yılın ocak ve temmuz aylarında 2 eşit taksitte ödenecek. Süresi içinde ödenmeyen yıllık keseneğe Merkez Bankası reeskont işlemlerinde uygulanan faiz oranında yıllık gecikme zammı uygulanacak. 6 ay içinde borcun tamamının ödenmesi halinde, işlemiş faiz borcu silinecek."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız