SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Nemrut Kimin' Kavgasının Kısa Film Versiyonu...!

A- A+ PAYLAŞ

Elazığ’la Malatya arasında süregelen "çekişme"nin bir başka versiyonu Adayıman’la Malatya arasında yaşanır. Zirvesindeki tarihi kalıntılarıyla ünlü Nemrut’a hem Malatya’dan, hem de Adıyaman’dan çıkmak mümkündür. Malatya, Nemrut’a çıkış yolunu daha düzgün yapmaya kalkar, Adıyaman’dan ses yükselir: "Nemrut bizim, Malatya’ya kaptırmayız."

Sırrı Süreyya Önder'de NTV için çektiği 'Taş Yok mu Taş!!' adlı kısa filmde Adıyaman-Malatya çekişmesini konu ediniyor...

Kısa Filmin Linki;http://www.ntvmsnbc.com/modules/habervideo/video.asp?CatID=0&VideoSearch=&NewsType=

-->

-->

Filmin Yönetmeniyle yapılan bir söyleyişi ise şöyle;

Beynelmilel filminin Adıyaman’lı yazarı vem yönetmeni Sırrı Süreyya Önder de NTV'nin "Yönetmenler Türkiye’yi anlatıyor" adlı projesinde yıllardır süregelen Nemrut dağı Adıyaman’ın mı yoksa Malatya’nın mı konusunu işleyerek Nemrut dağının zirvesinde rüzgarlı ve soğuk bir hava olmasına rağmen bir kısa film çekti.

Türkiye genelinde yaklaşık 10 kadar senaryo yazarının “Demokrasi, Tahammül ve Ötekileştirmeme” başlıkları altında NTV için hazırlayacakları kısa filmlerle Türkiye’nin anlatılacağını söyleyen Beynelmilel filminin yazarı ve yönetmeni Sırrı Süreyya Önder:” NTV’nin Yönetmenler Türkiye’yi anlatıyor adlı projesinde
“Demokrasi, Tahammül ve Ötekileştirmeme” başlığı altında bir kısa film yapmamız istendi. Bunda benim en çok ilgimi çeken tahammül meselesi oldu” dedi.

Ülkenin bugün yaşadığı birçok şeyinde temelinde bu var tahammül ve tahammülsüzlük gibi travmaların olduğunu
belirten Önder:” Onun için bende Nemrut’u seçtim çünkü bu konu için çok iyi bir örnek. Yeryüzünde barış imparatorluğu olarak anılan bir uygarlık.

Commagene kralı 200 yıl buralarda hüküm sürmüş, Perslerle
Helenlerin sınırı, Doğu ve Batı sentezi ama hepsinden önemlisi barış içersinde yaşama kürlüne sahip olması. Hem Devlet hem yönetim hem de günlük hayatta son derece içselleştirmişler.

Öyle ki doğu ve batı terasında heykeller var bir teras da
heykelin adı Apollo diğer teras da Mitra gibi. Bizim üzerinde oturduğumuz tarihi ve kültürel mirasa yaklaşım biçimimizdeki ironiyi kullanarak böyle bir tahammül filmi çekmek için buraya geldik. Çok rüzgarlı ve soğuk bir havada bu filmi çektik ama sanırım iyi bir şey ortaya çıkacağını” söyledi.

Nemrut’ta çektiğimiz filmin konusuna değinen Önder:” Türkiye’de bir çok ilde ve kasabada yaşanan tahammülsüzlük örneğidir aslında. Çok sık rastladığımız bir ey. Filanca nesne, şu vilayete mi ait bu vilayete mi ait
gibi.

Bir Vilayet aslı astarı olmayan içi boş vilayetler arası
çekişme yada bir kasabanın bir başka yeri sevmemesi. Nemrut’ta da böyle bir güncel tartışma vardı. Nemrut Adıyaman’a mı ait olmalı yoksa Malatya’ya mı!Bana çok abesle iştigal gibi gelmiştir hep. Sonuçta Nemrut insanlığın ortak mirasıdır.

Bu çarpıklığı bu kültürel mirasa ve içeriğine sahip çıkmak yerine olaya çok dravmatist bir yaklaşım, çok oportünistçe yaklaşma biçimleriydi. Bende bu meseleyi biraz kurcalamak istedim” şeklinde konuştu.

NOT:Videoyu sorunsuz izleyebilmeniz için bilgisayarınızda Windows Media Player 9 ve üzeri versiyonu kurulu olmalıdır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız