SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Nemrut Türkiye'nin Varlığı'

A- A+ PAYLAŞ

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü hemşehrimiz Vahap Munyar, Malatya ve Adıyaman arasında sık sık tartışmaya neden olan, en son AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu'nun "sevimsiz" benzetmeleriyle gündeme gelen Nemrut konusunu yazdı. Munyar'ın, "Bırakın Malatya'yı Adıyaman'ı, Nemrut Türkiye'nin varlığı" başlıklı yazısı şöyle:

....

MALATYA Valisi Halil İbrahim Daşöz’ün Adıyaman Valisi olduğu günler... İki kent arasında Nemrut çekişmesi yine kızışmış... Halil İbrahim Daşöz, dönemin Adıyaman Valisi olarak, temsil ettiği kentten yana tavrını koymuş.

O günlerde Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını yürüten şimdinin AKP Milletvekili Mücahit Fındıklı, Daşöz’le karşılaşmış: "Sayın Valim, bu kavgada fazla taraf olmayın. Bir gün yolunuz Malatya’ya da düşer..."

Fındıklı’nın dediği çıktı, Daşöz iki yıldır Malatya Valisi...

Renault’un, Total Türkiye ve Doğan Egmond’un da desteğini alarak yürüttüğü "Trafikte İlk Adımlar" projesinin 21’inci durağı için Malatya’ya gittiğimde Daşöz’le sohbet ettim. Fırsatı bulmuşken, AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu’nun yeniden canlandırdığı "Nemrut kavgası"nı iki tarafı da çok iyi bilen Vali Daşöz’e sordum. Önce Adıyaman’daki psikolojiyi ortaya koydu:

Atatürk Barajı yapıldı, Adıyaman’ın bir ilçesi 53 köyü sular altında kaldı. Baraj şimdi Harran Ovası’nı suluyor. Adıyamanlı bir yararını hissetmedi.

Malatya’da Çat Barajı yapıldı, suyu Adıyaman’dan geliyor. Sulama Malatya’nın işine yarıyor, Adıyamanlı yine bir yararını görmüyor.

Barajla birlikte Adıyaman’ın Diyarbakır’la da bağlantısı kesildi. Adıyaman bir anlamda çıkmaz sokak gibi oldu, orada yaşayanlar böyle bir psikoloji içine girdi.

Malatya’da havaalanı var. İstanbul’dan günde 4, Ankara’dan bir sefer var. Şimdi Almanya’dan da yazın haftada iki-üçü bulan uçak seferleri var.

Malatya’dan Nemrut’a uzanan karayolu, Adıyaman tarafına göre daha iyi durumda. Üstelik zirveye 200 metre mesafeye kadar arabayla çıkmak mümkün.

İşte bu durum, Adıyamanlı’larda, "Nemrut’u da elimizden alacaklar, bize birşey kalmayacak" kuşkusu yaratıyor. Ortamı germelerinin nedeni bu.

Vali Daşöz, sonra da Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu’nun şu sözüne vurgu yaptı: "Sayın milletvekili, Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay’a, (Nemrut’a Malatya’dan gitmeniz, Mescidi Aksa’ya İsrail’in açtığı kapıdan girmeye benzer) demiş. Bu benzetme çok talihsizdi."

Aslında olaya en iyi çözümü bulacak isim de Vali Daşöz. Çünkü, iki tarafın da duyarlı noktalarını gayet iyi biliyor. Daşöz’ün önerdiği formül şu: "Nemrut’a nereden çıkıldığı önemli değil. Aradaki 300 metrelik yolu yapalım. Zaten Malatya’dan Nemrut’a çıkan, Adıyaman tarafına geçmeden olayın tamamını görmüş sayılmaz. Hem Nemrut, ne Malatya’nın, ne Adıyaman’ın malı sayılır. Öncelikle Türkiye’nin dünya çapında bir tarihi, kültürel varlığıdır."

Sonra AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı’yla konuştum, Nemrut formülüne bir katkı da o yaptı: "El ele versek, Nemrut’a bugünkünün 5-10 katı turist çekmenin yollarını bulsak daha iyi olmaz mı?"

Kavga etmeyi bırakın, bakımsızlıktan dökülen Nemrut’taki tarihi eserlere sahip çıkın... El ele verip, daha iyi pazarlamanın yolunu bulun...

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız