SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Nemrut Uykumu Kaçırıyor"

A- A+ PAYLAŞ
 
ntvmsnbc ve NTV Tarih’in birlikte yürüttüğü ‘Görmezden gelmeyin’ kampanyasına gelen ihbarlar Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a teslim edildi. Toplam 2 bin ihbardan eleme yapılarak 200’e yakını Bakan’a iletildi. 
 
ntvmsnbc ve NTV Tarih yayın kurullarının katılımıyla yapılan toplantıda kendisine sunulan ihbarları inceleyen Bakan Günay, tarihi eserleri koruma bilincinin gelişimini de belgeleyen dosyaya yönelik işbirliğini hızlandıracağını dile getirdi. 
Günay, ntvmsnbc’ye ulaşan ihbarlar için bakanlıkta ekip oluşturulacağını ve hızlı bir şekilde önlem alınması için yerel yetkililerin harekete geçirileceğini açıkladı. 
 
NEMRUT İÇİN BÜYÜK PROJE 
Yok olan tarihi mirasın en büyük örneklerinin Nemrut ve Sıvas Divriği olduğunu vurgulayan Bakan Günay, bu bölgeler için radikal bir takım önlem almayı planladığını da ilk kez dile getirdi. Nemrut’taki heykellerin her yıl daha da aşındığını belirten Ertuğrul Günay, dünyada örnekleri olduğunu hatırlatarak orjinal heykelleri Kahta’da sergilemeyi planladığını açıkladı: “Nemrut’ta heykellerin replikalarını yerleştirelim. Müzede ise gerçek heykeller, doğaya karşı korunaklı hale gelsin. Ancak bu görüşüme destek verenler olduğu gibi karşı çıkanlar da var. Ancak bu yıl projeye ciddi bir mesai harcayacağım. Çünkü Nemrut yüzünden uykularım kaçıyor.” 
 
‘DİVRİĞİ’DE MAHALLEYİ KALDIRIYORUZ’ 
Divriği’deki tahribatı gördükten sonra araştırma yaptığını anlatan Bakan Günay, dört yıl önce restorasyon için 2.5 milyon TL ödenek gönderildiği bilgisini aldığını söyledi: “Dört yıl önce bu para gönderilmiş ama yerel yöneticiler ne yapacaklarını bilmediği için dokunamamışlar. Sonra biz bu paraya eklemeler yaptık. Şu an oraya aktardığımız para 20 milyon TL’ye ulaştı. 90 kadar ev yakın bir zamanda kalkmış olacak o bölgeden. Korumak için mahalleyi kaldırıyoruz.”
 
YABANCI KAZI EKİPLERİNE 3 ŞART 
Arkeolojik kazıların büyük çoğunluğunun yabancıların elinden alındığını belirten Günay, “Elçiler kapımda kuyruk oldu ama ben direndim” diye konuştu. Devam etmek isteyenler için ise üç yeni şart koyduğunu anlattı: “Ne yazıyorsanız bizim dilimize de çevireceksiniz, kazdıktan sonra nasıl korunacağına dair bir proje geliştireceksiniz ve kazı ekibi en az üç ay sahada kalacak. Ben başladığımda 2007’nin sonunda Türkiye'de kazılara 1 milyon TL civarında kaynak ayrılıyormuş sanırım. Şimdi ise 12 ya da 16 milyon TL civarında. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız