SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Nereye İsterseniz Yolumuz Var'

A- A+ PAYLAŞ

KONYA- Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, test sürüşleri devam eden hızlı trenle Konya'ya gelerek çalışmaları yerinde inceledi.

Bakan Soluk, Konya-Ankara arasında devam eden test sürüşlerini yerinde incelemek üzere, hızlı trenle TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile birlikte Aşağıpınarbaşı mevkiinde bulunan şantiyeye geldi. Burada Bakan Soluk'u, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AKP Milletvekili Hasan Angı, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AKP İl Başkanı Ahmet Sorgun ile protokol üyeleri ve yüklenici firma yetkilileri karşıladı. Hızlı tren önünde basın mensuplarına çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Mehmet
Habib Soluk, "2006 yılında temeli atılan Konya-Ankara hızlı trenin sonuna yaklaşmış bulunmaktayız. Normalde 306 kilometre olan Ankara-Konya arasındaki raylı sistemimizin 94 kilometresi, Eskişehir-Ankara güzergahı ortak kullanıldığından, 212 kilometrelik kesimi tamamı bitmiş vaziyette. Sadece Konya merkezde hattı 3 hatta çıkardığımız için orada biraz çalışmalarımız kaldı. Üç hatta çıktığından dolayı şehir içerisinde gerek yaya geçitleri, gerekse motorlu taşıtlarıyla geçecek Konyalı hemşehrilerimize sıkıntı yaşatmamak için 16 tane alt geçit, yaklaşık aralarındaki mesafe 500 metre kadar, 3 tane araç alt geçidi yaptık" dedi.

HIZLI TREN 181.2 KİLOMETRE HIZA ULAŞTI
Bakan Soluk, yaptıkları bu seferin 59. olduğunu ve test treni ile sürüşlerin devam ettiğini ifade ederek, "Buna 60 kilometreyle başladık, artırarak bundan önceki seferimizde 160 kilometreye kadar ulaştık. Bugün 181.23 kilometreye ulaştık. Fevkalade iyi durumda. Ticari yolculuğumuza da Mayıs ayında başlayacağız gibi görünüyor" diye konuştu. Tren ücretleriyle ilgili soru üzerine şu aşamada belirlenmiş bir ücretin olmadığını belirten Bakan Soluk, "Bu 212 kilometrelik kesimde 275 kilometre test hızına ulaştığımızda, hatla ilgili sertifikasyonumuzu alacağız. Ve ondan sonra ticari taşımacılığa başlayacağız. Mevcut yapılan bu güzergahımız, 300 kilometrelik hıza da müsait olan bir güzergahtır. Fakat bizim ticari sürüşlerimiz, 250 kilometre olarak devam edecek. Bizim tren setlerimiz 250 kilometre hızda. Yeni 300 kilometre hıza ulaşan hızlı tren setleri alındığında bu hatta kullanılabilir" dedi.

Bakan Soluk, hızlı trenle sadece Konya-Ankara arası değil, birçok yere ulaşım sağlanacağını belirterek, "Konya-Ankara, Eskişehir-İstanbul, Konya-Eskişehir- Bilecek-Bursa, Konya-Afyon-İzmir, Konya-Antalya, Konya-Aksaray- Kayseri-Sivas-Malatya, Konya-Karaman-Ulukışla-Adana-Halep, nereye isterseniz artık oraya yolumuz var" ifadelerini kullandı.

Bakan Mehmet Habip Soluk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 Haziran'da Konya'ya hızlı trenle gelip gelmeyeceği ile ilgili soruya ise, "Sertifikasyonu alamadığımız taktirde, sayın Başbakanımız hızlı trenle gelmek isterlerse 250 kilometre süratle değil de, ulaştığımız test süratiyle rahatlıkla gelebiliriz. Biz de geldik. Bir seferimizde 419 yolcuyu Ankara'dan alıp Konya'ya getirebileceğiz, Konya'dan da alıp Ankara'ya götüreceğiz. Konyalılar trenimizi boş göndermediği sürece biz seferlerimizi saat başına,
daha aşağıya çekebiliriz. Yeter ki trenlerimiz boş gitmesin" diye konuştu.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise, Konya hattında ilk etapta 4 setle başlayacaklarını belirterek, "Öncelikle az seferle başlayacağız. Gittikçe artıracağız, hedefimiz her saatte bir trene ulaşmak" dedi. Genel Müdür Karaman, yüksek hızlı tren ticari sürüş sertifikasını Türkiye'de verecek bir kuruluş olmadığını kaydederek, "Onun için yabancılarla çalışıyoruz. Şu anda İtalyanlar var burada. Onun için bu sertifikasyonun hangi gün tamamlanacağını tam kestiremiyoruz" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız