SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Nevruz 5 Bin Yıllık Türk Tarihine Dayanan Bayram"

0
Güncellendi - 2019-03-22 05:56:52
A- A+ PAYLAŞ

Nevruz Bayramı, İnönü ile Malatya Turgut Özal Üniversitelerinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Bu arada siyasiler, Nevruz dolayısıyla mesaj yayınladılar.

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ'NDE..

İnönü Üniversitesi Türk Dünyası ve Akraba Topluluğu tarafından 21 Mart Nevruz Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı.

İlk olarak İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nusret Akpolat, Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Cemal Koyunoğlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Karabulut, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Durak, İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Vefalı Enserov, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Ömer Çelik, Kültürel Hizmetler Şube Müdürü Dilek Seçkin’in yanı sıra akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Dr. Öğretim Üyesi Vefalı Enserov, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin tümünde Nevruz Bayramı’nın resmi bayram ve tatil günü olarak ilan edildiğini belirterek topluca yenilen nevruz yemeğinin ardından nevruz ateşinin yakıldığını, geleneksel olan bu törende herkesin bu ateşin üstünden atladığını söyledi.

Vefalı Enserov, Nevruz’u Nevruz yapan değerlere değinerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türk dünyasında ve bayramın kutlandığı bütün toplumlarda, bayrama özel yapılan çeşitli hazırlıklar vardır. Örneğin Özbekistan’da ‘Aş’ adı verilen meşhur Özbek pilavı, Kırgızistan’da ‘Nouroz Köcö’ isimli yemekler bugün için özel olarak pişirilir. Ayrıca Azerbaycan'da ‘Baca Baca’, ‘Suya Yüzük Atma’ ve ‘Semeni’ gibi Nevruz Bayramı’na özel adetler de vardır.”

Azerbaycan’da Nevruz’un simgesi olarak bilinen Semeni’nin özel bir kap içinde çimlendirilerek yetiştirilen buğday anlamına geldiğini, yeşillik ve bereketi temsil ettiğini dile getiren Enserov “Bayramdan bir ay önce bir tabak içerisine yerleştirilen buğday tanelerinin yeşermesi için gün aşırı sulanması gerekir. Bir hafta sonra buğday taneleri yeşillenmeye başlar ve bayrama birkaç gün kala, yaklaşık 20 cm uzunluğunda bir çim halini alır. Çimlerin bir arada daha sıkı durması amacıyla, Semeni tercihen kırmızı kurdele ile bağlanır.” diye konuştu.

Programdan sonra Mudanya Meydanı’nda resim sergisi, halk oyunları, ok atma, demir dövme, ateşten atlama, dostluk halayı gibi etkinlikler düzenlendi. Ayrıca Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (MEDİKO) tarafından öğrencilere Özbek pilavı ikram edildi.

MALATYA TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ'NDE..

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde de (MTÜ) Nevruz Bayramı dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

MTÜ Battalgazi Tarım Kampüsündeki Nevruz Bayramı kutlamasında ateş yakılması öncesinde akademisyenler, idari personel ve öğrenciler çalınan davul-zurna eşliğinde birlikte halay çektiler.

Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Nevruz ateşini yakıp üzerinden atlarken, rektör yardımcıları, akademisyenler, idari personel ve öğrencilerde Nevruz ateşinin üzerinden atladılar.

Etkinlik yine akademisyenler, idari personel ve öğrencilerin birlikte halay çekmesi ile sona erdi.

NEVRUZ MESAJLARI

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır

Nevruz Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Çakır’ın mesajı şöyle:

"Kültürümüzde özel bir yeri bulunan Nevruz, hepimizin ortak bir değeridir. Sadece Türkiye’de değil, büyük ve geniş bir coğrafyada Nevruz coşkusu yaşanmaktadır. Bu vesile ile bütün vatandaşlarımızın baharı müjdeleyen, bolluk ve bereketi çağrıştıran Nevruz Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum.

Baharın gelişini kutladığımız önemli bir kültür mirasımız olan Nevruz Bayramı dolayısıyla başta bölgemiz olmak üzere bütün dünyada barış, kardeşlik ve dostluğun hâkim olmasını diliyorum.

Bu kültür mirasımız, bir taraftan insanı doğayla özdeşleştirirken, bir taraftan da kültür değerlerimizi perçinleyip, barış bilincinin yeşermesine vesile olmaktadır. Nevruz, tıpkı baharın farklı renklerinin tabiatta yarattığı zenginlikler gibi, farklılıklar ve çeşitliliklerin toplumsal hayata kattığı zenginliği de en güzel şekilde gözler önüne sermektedir. İnsana değer veren, farklılıkları zenginlik kabul eden, sevgi ve hoşgörüyü temel alan hayat felsefesiyle, uygarlığın gelişimine büyük katkılar sağlayan milletimiz, bu topraklarda bin yıldır barış, kardeşlik ve birlik içinde yaşamış ve yaşamaya devam etmektedir.

Ülkemizde, bölgemizde ve tüm dünyada huzur, barış ve mutluluğun egemen olması dileğiyle Nevruz Bayramı’nı kutluyor, saygılar sunuyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Nevruz Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Nevruz Bayramının birlik ve beraberliğin pekiştirilmesine vesile olması dileğinde bulunan Başkan Polat, mesajında; “Baharın gelişini simgeleyen ve yeni gün anlamına gelen Nevruz Bayramı’nın tüm milletimize güzellikler ve yenilikler getirmesini diliyorum” dedi.

Başkan Polat, “Nevruz Bayramı her yönüyle Türk gelenek ve görenekleriyle zenginleşmiş, temeli 5 bin yıllık Türk tarihine dayalı bir bayramdır.

Bu kültür mirasımız, bir taraftan insanı doğayla özdeşleştirirken, bir taraftan da kültür değerlerimizi perçinleyip, barış bilincinin yeşermesine vesile olmaktadır. Nevruz, tıpkı baharın farklı renklerinin tabiatta oluşturduğu zenginlikler gibi, farklılıklar ve çeşitliliklerin toplumsal hayata kattığı zenginliği de en güzel şekilde gözler önüne sermektedir.

Kış mevsiminin arkasından bahara kapı aralayan Nevruz Bayramı’nın kardeşliğimizin daha da pekişmesine vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan diliyorum. Bu duygularla Türk milletinin Nevruz Bayramı’nı kutluyor, tüm hemşerilerimin Nevruz Bayramını tebrik ediyorum" dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı ve AKP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı

Battalgazi Belediye Başkanı ve AK Parti Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Selahattin Gürkan,21 Mart nevruz bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Başkan Gürkan,” Nevruz, ayrışmanın değil bütünleşmenin, kavganın değil barışın, nefretin değil sevginin, düşmanlığın değil dostluğun bayramıdır” dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı ve AK Parti Malatya büyükşehir belediye başkan adayı Selahattin Gürkan, 21 Mart nevruz bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında” Çin Seddi’nden Tuna Nehri’ne kadar uzanan geniş bir coğrafyada, milletlerin, toplulukların, kültürlerin ortak mirası olan Nevruz Bayramı, yeni günün, yeni baharın müjdecisi, toprağın uyanışı ve berekete dönüşünün adıdır.Nevruz, Ergenekon Destanında sabırdır, hünerdir, coşkudur, kahramanlıktır. Orta Asya’dan Anadolu’ya oradan Balkanlara, Mezopotamya’ya kurulan Toy’dur. Yüreğimizdeki özgürlük, kardeşlik bir milletin diriliş destanıdır. Kardeşliğin, baharın bayramıdır.Nevruz, ayrışmanın değil bütünleşmenin, kavganın değil barışın, nefretin değil sevginin, düşmanlığın değil dostluğun bayramıdır. Yüzlerce yıldır kökü aynı maziden gelen ve geleceği beraberce inşa ederek huzur içinde yaşayan kutlu milletimizin bayramıdır. Gittiği topraklara hak ve adalet dağıtan, ayak bastığı yeri Anayurt yapan iradenin bayramıdır Nevruz. Nesilden nesile aktarılan bir geleneğe, tarih bilincine, doğa sevgisine, yaşama sevincine ve ruh güzelliğine dönüşmesi umududur Nevruz.On gün sonra sandıklara gideceğimiz Malatya’mızda seçim havasından ziyade bayram havasında geçen bu günlerin Nevruz Bayramıyla taçlanması, bayramlara bayram katmıştır.Dikenden gül bitiren, kışı da bahara döndürür. Selviyi hür bir halde yücelten, kederi de sevinç haline sokabilir. Türk dünyasında “Sultan Nevruz” adıyla kutlanan bu bayramın; tarihiyle, coğrafyasıyla, şiiriyle, şarkısıyla, gelenek ve görenekleriyle kutlu olmasını dilerim. Malatya’lı hemşehrilerimin her anı ve günü Nevruz güzelliği ve zerâfetiyle geçsin. Bayramlar bayram gibi olsun, gönüllere rahmet dolsun” ifadelerini kullandı.

Yeşilyurt Belediye Başkanı ve AKP Yeşilyurt Belediye Başkan Adayı Mehmet Çınar

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, 21 Mart Nevruz Bayramı münasebetiyle yayımladığı kutlama mesajında; “Barışın, dostluğun, kardeşliğin ve sevginin yıldönümü olan Nevruz, insanlığın, bir arada kardeşçe yaşamasının sembolüdür” dedi.

Başkan Çınar yayımladığı mesajda; “ Baharın gelişini, doğanın uyanışını simgeleyen Nevruz; barış ve dostluk bayramı olarak Dünya’nın her bir köşesinde asırlardır kutlanmaktadır. Beraberlik ve kardeşliğin sembollerinden biri olan Nevruz; arınmayı, yenilenmeyi ve olumsuzluklardan kurtulmayı da ifade eder. Asırlardır Türk kültürünün önemli bir parçası olan, baharın müjdecisi, bolluğun ve bereketin sembolüdür Nevruz, sevgi ve dayanışmanın da göstergesidir.

Nevruz, bize baharı, hayatı ve yeniden dirilişi müjdeleyen en güzel dostluk ve kardeşlik çağrısıdır. Tüm renkler en canlı halleriyle, doğayı süslemekte, uyum ve ahenkle anlam kazanmaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle; Nevruzun; kardeşliğimizi, birlikte yaşama azmimizi ve yeniden diriliş ruhumuzu daha da perçinlemesine vesile olmasını temenni ediyor; başta aziz milletimiz olmak üzere, müşterek kültür coğrafyamızda yaşayan tüm kardeşlerimizin Nevruz Bayramlarını en içten duygularımla kutluyorum” dedi.

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

İnönü Üniversitesi'ndeki kutlama

Malatya Turgut Özal Üniversitesi'ndeki kutlama

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Turgut özal öğrencisi (5 yıl önce)
    Bir ders anında dersimizi bölüp bizi oraya çağıranları şiddetle kınıyorum.Bir uygulama dersinde hem de.Kutlamaya gelecek olursak daha güzel bir meydanda daha kalabalık bir toplulukla olmasını isterdim.Kutlama anında bir telefonla dersi bölüp sayın yardımcı doçent hocamız ve biz öğrencileri oraya götürmelerini hiç bir vicdana sığdıramıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hem şiddetle kına, hemde meydanı küçük bul. Bu kadar kendinle çelişmen normal.
    0
    0
    Yanıtla
  • sevgili öğrenci ders sadece dört duvar arasında gerçekleşen bir olgu değildir güzel bir etkinliğe katılmışsınız en azından sosyal beceriniz gelişir
    0
    0
    Yanıtla
  • Kenan kuskaya (5 yıl önce)
    Selahattin Gürkan mükemmel bir mesaj vermiş mesajın içeriği edebiyatı çok güzel bu yazıya bir edebiyatçı olarak hayran kaldım. Bugünlerde bu tür mesajları takip ediyorum gürkan dikkat çekiyor. Süper metin
    0
    0
    Yanıtla