SON DAKİKA
SON DEPREMLER

New York Times'tan AK Parti'ye Frodo Benzetmesi...

A- A+ PAYLAŞ
 
'Erdoğan ateşe atması gereken yüzüğü taktıkça rahat ediyor'...
 
Amerikan New York Times gazetesi, İlker Başbuğ'un tutuklanması ve CHP lideri Kılıçdaroğlu hakkında savcılık tarafından fezleke hazırlanması konusunda bir yorum yazısı yayınladı. 20 yıldır Türkiye'de yaşayan ve Türkiye konusunda birçok kitaba imza atan Andrew Finkel imzalı yazıda AK Parti için Yüzüklerin Efendisi filmindeki başrol oyuncusu Frodo Baggins benzetmesi de yapıldı.
 
İşte o yazıdan satırbaşları:
 
ADAMIN KÖPEĞİ ISIRMASI DURUMU
Türk ordusu yıllardır kendi görev tanımı içinde 'hizmet ettiği hükümetten ülkeyi koruma' gibi bir sorumluluğu da bulunduruyordu. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana 3 kez darbe yaptılar. Bu nedenle eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un hapse atılması tam bir "adamın köpeği ısırması" durumuydu. Şimdi de 94 yaşındaki darbeci general Kenan Evren'in ömür boyu hapisle yargılanması gündemde. Başbuğ aslında başında bulunduğu kurumun propagandasına inandığı için suçlu, yani Türk ordusunun Türk siyasetinde ayrıcalıklı bir yeri olduğuna yönelik propagandaya...
 
TÜRK DEMOKRASİSİ GÖZÜ AÇIK UYUMAK ZORUNDA
Hükümet, ordunun bu müdahalelerini önlemek konusunda ne kadar doğruysa, generallerin yarattığı yapıyı dağıtmak konusunda da o kadar yavaş kalıyor. Türkiye'nin sivil liderleri sistemi reforme etmeli. Bu hafta ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sadece savcıların siyasi motivleri olduğunu söylediği için soruşturmaya maruz kaldı. İfade özgürlüklerine yönelik bu tür müdahaleler son bulmazsa Türk demokrasisi bir gözü açık uyumak zorunda kalacak.
 
YÜZÜĞÜ TAKTIKÇA KENDİNİ RAHAT HİSSEDİYOR
AK Parti geçen yıl 1982 Anayasası'nı değiştirme vaadiyle büyük bir zafer kazandı. Ancak Türkiye'nin kutuplaşmış yapısı düşünüldüğünde bu tutulması zor bir söz. Eski yapının önemli pozisyonlarını büyük ölçüde ele geçirdikten sonra kendi otoritesini kısıtlayacak reformları yapmak konusunda şimdi isteksiz davranıyor. Bu, Yüzüklerin Efendisi filmindeki Frodo Baggins'in içinde bulunduğu durumu andırıyor. Yüzüğü ateşe atması gerektiğini biliyor, ancak yüzüğü taktıkça kendini giderek daha rahat hissediyor.
 
YÜZÜĞÜN SIRRI
Film uyarlaması milyonlarca kişi tarafından izlenen Tolkien'in ünlü romanı Yüzüklerin Efendisi'nde yüzük kötülüğün simgesidir. Kötülüğü simgeleyen güç, yüzüğü ele geçirerek gezegenin tümüne hakim olmak ister. Ona karşı çıkanlar ise yüzüğü imha ederek kötülükten kurtulmak için çabalar. Frodo yüzüğü imha etme görevi, gezegendeki genç hobbit Frodo'ya verilir. Frodo zaman zaman yüzüğün büyüsüne kapılsa da sonunda yüzüğü imha ederek gezegeni kötülüklerden kurtarır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız