SON DAKİKA
SON DEPREMLER

New York'tan İstanbul'a..

A- A+ PAYLAŞ

TBMM Nüfus ve Kalkınma Grubunun Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA- Bölge Ofisi’nin New York’tan İstanbul’a taşınması yolunda, grup başkanı olan AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ın da katılımıyla sürdürülen çabalardan sonuç alındığı bildirildi.

Konuya ilişkin olarak Çalık'ın TBMM'deki sekreteryasından basın kuruluşlarına iletilen bülten şöyle:

"TBMM Nüfus ve Kalkınma Grubunun Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA- Bölge Ofisi’nin New York’tan İstanbul’a taşınması için gösterdiği çabalar meyvesini verdi. Grup Başkanı Malatya Milletvekili Öznur Çalık, gelinen noktadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye’nin zorlu rakiplerini geçerek ofisin İstanbul’da açılması için yoğun lobi çalışması yapan Öznur Çalık, UNFPA İstanbul Ofisi’nin açılması için gerekli yasal düzenlemenin 20 Ekim tarihinde TBMM’de onaylanarak kanunlaşmasının ardından, UNFPA İcra Direktörü Thoraya Obaid ve beraberindeki heyetin Başbakan Erdoğan tarafından kabul edildiği toplantıya iştirak etti. Toplantıdaki diğer katılımcılar; Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Başbakanın Dış İlişkilerden Sorumlu Baş Danışmanı Fuat Tanlay, DPT Müsteşarı Kemal Madenoğlu, BM Mukim Koordinatörü Shahid Najam, UNFPA Yönetim Kurulu Üyesi ve Dış İlişkiler Direktörü Safiye Çağar, UNFPA Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Thea Fierens ve UNFPA Türkiye Temsilcisi Zahidul Huque oldu.

Toplantı ertesinde, yazılı bir açıklama yayınlayan TBMM Nüfus ve Kalkınma Grubu Başkanı Malatya Milletvekili Öznur Çalık şunları kaydetti:

“Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA 1969’da kurulan, dünyada sürdürülebilir kalkınma ile nüfus ilişkisi konusunda çalışan, ülkelere ve sivil toplum kuruluşlarına teknik destek ve kaynak sağlayan en büyük fon. Böylesine büyük ve etkili bir kuruluşun İstanbul’da ofis açması için; Kopenhag, Viyana, Cenevre gibi zorlu rakip şehirlerle yarışıldı; pek çok farklı koldan çok yoğun çabalar sarf edildi. Bu konuda, Sayın Başbakanımızın direktifleri ile, Sayın Dışişleri Bakanımız ve yetkilileri, Devlet Bakanımız Sn. Cevdet Yılmaz, DPT Müsteşarımız ve BM Daimi Temsilcimizin çok ciddi gayret ve katkıları oldu. UNFPA Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisinin İstanbul’da açılmasına cevaz veren Evsahibi Anlaşması Türkiye ile Birleşmiş Milletler arasında, 16 Haziran 2010’da New York’ta imzalandı. Evsahibi Anlaşmasının, son tahlilde, 20 Ekim 2010’da TBMM Genel Kurulu’ndan geçmesiyle, Türkiye 49 yıl aradan sonra ilk kez Birleşmiş Milletler ile bir evsahibi anlaşmasına imza atmış oldu. Bu sayede, İstanbul’da açılacak bölge ofisi, Arnavutluk, Azerbaycan, Belarus, Bulgaristan, Bosna ve Hersek, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Moldova, Özbekistan, Romanya, Sırbistan, Tacikistan, Ukrayna ve Rusya’nın için de bulunduğu bölgede çalışma konularıyla ilgili koordinasyon ve organizasyonun takibini yapacak. Bu da ülkemizin bölgesel ve akademik bir liderlik kazanması; uluslararası prestijini artırırken, İstanbul’da düzenli olarak sürdürülecek toplantıların, ekonomik bir katkı olarak da bizlere geri dönmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca, yeni ofisin açılışıyla, diğer BM ofislerinin de Türkiye’de açılabilmesi süreci hızlanacaktır.

Tüm bu gelişmeler bizleri ziyadesiyle mutlu etti, bu vesileyle İstanbul’un adaylık sürecinde bizlerden desteklerini esirgemeyen Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA İcra Direktörü Thoraya Obaid ve UNFPA Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Thea Fierens’e tekrar teşekkürlerimi sunmak istiyorum.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız