SON DAKİKA
SON DEPREMLER

New York'tan Selam

A- A+ PAYLAŞ

Göknur AKÇADAĞ
State Uni.of New York-FBC/İnönü Üni.

29 Ekim New York Başkonsolosluğu’nun Konsolosumuz Mehmet Samsar’ın evsahipliğinde düzenlediği resepsiyon ve baloya katılarak, Cumhuriyet bayramımızı buradaki Türklerle beraber paylaşmak kutlamak güzeldi. Çünkü buralarda resmi ve dini bayramlar eğer Türklerle bir arada olmaz iseniz sıradan bir gün gibi hüzünlü geçiyor.

Ramazan bayramında bunu yaşayarak tecrübe ettim. Bayramın 1.günü Columbia Üniversitesinde saat 10 da bulunmam gereken yere metroyla ulaşmaya çalışırken, şimdi memlekette bayram kahvaltıları yapılmıştır diyerek iç geçirdim, ama yine de 1 gece önce güllaç, kaysı tatlısı ve börek yaptım, ev sahibem İtalyan hanım pek bir anlam veremedi, kim gelecek acaba diye. Ben ona şöyle dedim: Bayramda gelen olsa da olmasa da yapılır ikramlık bir şeyler. Haklıydı, gelen olmadı ama 3 gün boyunca bizbize yedik bayram ikramlıklarımızı.

29 Ekim resepsiyonu New York’ta çok özel bir mekanda kutlandı. Şehrin en sevilen yerlerinden birisi. Şimdi bekliyorsunuz acaba neresi diye: New York Public Library, yani NY halk kütüphanesi. Halk kütüphanesi deyince bizim kütüphaneler aklınıza gelmesin, müze gibi gezilen, NY’e gelen turistlerin bile belli kurallar dahilinde gezdikleri çok güzel bir kütüphane. Mimarisi, işlemeleri, tabloları, sergileri, her türlü kaynağa ulaşabilme özelliği, teknolojisi, işleyişi her şey ama her şeyiyle mükemmel bir kütüphane..

New York Başkonsolosluğu tarafından uzun bir hazırlık çalışması ile gerçekleştirilen Cumhuriyetin 84. kuruluş yıldönümü resepsiyonu 29 Ekim nedeniyle kırmızı-beyaz ışıklandırılan New York Halk Kütüphanesi’nin Astor Salonu bayraklarımızla donanmıştı. Cumhuriyet Resepsiyonuna, Türk-Amerikan toplumu ve Amerikalılardan oluşan kalabalık bir davetli topluluğu, çok sayıda yabancı diplomat da katıldı, çeşitli dinlerin üst düzey temsilcileri, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilci ve yöneticileri,Türkiye BM Daimi temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin ve Türk diplomatlar, Brooklyn Belediye Başkanı M. Markowitz ve yaklaşık 1000 seçkin davetlinin katıldığı gecede konuklara, Türk müziği eşliğinde , Türk yemekleri ikram edildi.

Resepsiyonda Konsolosumuz Mehmet Samsar’ın konuşmasından sonra, konuşma yapan Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz’in Amerika’da yaşayan Türklerle kurduğu yakın diyalog burada “Türk sempatizanı” ünvanın da eklenmesini sağlamış. Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğunu her fırsatta dile getiren Markowitz, Brooklyn’de 70 bin Türk’ün yaşadığını hatırlatarak “Kendimi Türk toplumu tarafından evlat edinilmiş olarak görüyorum" diyor. 2009'da New York Belediye Başkanlığına adaylığını koymaya hazırlanan Markowitz, “New York’un ilk Türk Belediye Başkanı ben olacağım” sözleriyle dostluk mesajının altını çiziyor ve bayramımızı kutluyordu.

1990 yılından beri Brooklyn Bölge Başsavcılığı görevini yürüten Charles J. Hynes de gecede Türklerin yoğun yaşadığı bir bölgede olan Amerikalı olarak herkesi tanıyan, sohbet eden bir tanıdık kişi gibiydi. Bugünlerde yapılan bir röportajda Ermeni meselesini bu duruma getiren Lobiciler yatırdıkları paralarla bu tasarıyı sizce satın alabilirler mi? sorusuna Charles J. Hynes şu cevabı veriyor: “ Bu ülkede, bu eyalette, bu şehirde bazıları artık sınırları aşmak üzere, bu günlerde siyasi yolsuzlukların üzerine gidebilme için belki kendimi şanslı hissedebileceğim, bu günlerde bazı lobiciler sınırı aşmak üzere, sınırları aşmalarını bekliyorum, eğer bu lobiciler sınırları aşarlarsa onları yakalayıp, haklarında soruşturma başlatıp içeri atacağım, bundan emin olun.”

Burada böyle Amerikalılar da var, buradan bakınca ve çok farklı insanlarla konuşunca Türklerin suçlanmasını haksız bulan pek çok insanla da karşılaşıyorsunuz. Çünkü Türküm ve tarihçiyim deyince ilk soru bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? oluyor.

Bu bayramın içinde bulunduğumuz günlerin Türklerde yarattığı dayanışma ile daha da yoğun kutlamalarla geçtiğini, günle sınırlı kalmayıp bir hafta boyunca farklı yerlerde Cumhuriyet bayramı etkinlikleri olduğunu gördüm ve bir kısmı devam ediyor. 3 gün önce New York Türk Finans Grubu’nun Cumhuriyet Bayramı kutlama ve yemeği vardı, Manhattan’da sevilen Türk restoranı Derviş’te bir araya geldik. Kasım ayı içinde birlikte bir program yapıp, konferans vermemi istediler çeşitli konularda.. Hepsi genç dinamik iyi eğitimli ve Wall Street'te, Manhattan’da önemli şirketlerde çalışıyorlar. Londra’dan bu toplantıya gelen iki finansçı gence, sadece bu etkinliğe mi geldiniz deyince? Biliyorsunuz hocam sterlin değer kazandı, dolara karşı, bir yemeğe New York’a gelmişiz çok mu? diye cevaplarına güldük.

Resepsiyonda çok sayıda dernek yöneticisi ile de tanışma imkanım oldu. Bunlardan birisi olan Türk-Amerikan Kadınlar Birliği’nin düzenleyeceği bir organizasyon ile bu ayın içinde bir konferans da vereceğim. Resepsiyona New York ve çevre üniversitelerin Türk öğrenci birliği temsilcileri gelmişti ve onlarla sohbet etme imkanı buldum. Burada Türk öğrenci çok fazla ve her yerde karşılaşabilme imkanınız var. Bulunduğum Üniversite Binghamton, Bilkent, Boğaziçi ve ODTܒnün ortak program üniversitesi olduğu için 300 civarında öğrenci olduğu söyleniyor. Binghamton’daki Türk öğrenciler için çok üzüldüğümü de söylemeliyim, kampus şehre uzak ve kampüs içinde yiyecek çeşidi sınırlı, lezzetler malumunuz çok farklı. Bazen ah şu çocuklara bir kurufasulye pilav yapsam nasıl hoşlarına gider diye aklımdan geçiriyorum. Ellerinde uyduruk yiyeceklerle geziniyorlar. Bir grup öğrenci ile bunu planladığımızı da söylemeliyim, uygun bir günde 30-40 kişilik yemek yapacağım, belki bir araya da gelinmesi iyi olacak Türk yemeği bahanesiyle.

Cumhuriyet balosunda dört Malatyalı bir arada bu anı fotoğrafladık. Resimden hemen sonra Malatya lafını duyan, Rutgers Üniversitesinde doktora yapan birisi de yaklaştı ve benim de eşim Malatyalı dedi. Rıza Ateş burada herkesin tanıdığı sevilen bir insan, bütün akrabalarını buraya getirmiş desem yanlış olmaz, Brooklyn’de İstanbul restoranın sahibi. Buraya geldiğimin haftasına kendisini bulup ziyaret ettiğimde, Malatyahaber’in de adı geçti.. Malatyahaber’de New York’a araştırma yapmaya gelecek diye sizin haberinizi okuyunca, tanımıyorum ama nasılsa gelince beni bulur diye beklemekteydim dedi. Buraya gelen her Malatyalı’nın bulduğu, yardımsever bir insan. Resimde bulunan Leyla Yetil ve Demet Yetil kardeşler Conneticuit’da yaşıyorlar ve SNETACA Southern New England Turkish American Cultural Association’da etkin olarak çalışıyorlar. Bu hafta Cuma günü 29 Ekim sebebiyle yapacakları etkinliğe beni de davet ettiler ve ileriki günlerde onlarla da birlikte bir etkinlik yapmayı planladık.

Cumhuriyet Bayramımız vesilesiyle yazdıklarım hem Malatya’daki dostlarıma tanıdıklarıma selam hem de biraz hüzünle bitecek. İki değerli insanımızı kaybetmenin üzüntüsü.. Önce bütün Malatyalıların gözbebeği Hadi Çekirdek, benim için Hadi Amca, ve kişiliği, yaptıkları ile Malatyalıların sevdiği değerli dostum Murat Koçyiğit’i kaybetmenin üzüntüsününü burada yaşadım. Her uğradığımda Malatya’yı etüd eder, neler yapılabiliri konuşurduk. Farklı bir insandı. Çok genç yaşta bu kadar çabuk gidişine, üzülmekten başka elden bir şey gelmiyor. Allah rahmet eylesin iki merhuma da. Ailelerine başsağlığı diliyorum.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız