SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Neye Geleceksiniz?' Duyurusu!

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:22:09
'Neye Geleceksiniz?' Duyurusu!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya kamuoyunun tepkisini çeken, Pütürge Tepehan yakınındaki “Büyükçay Barajı ve Sulaması, HES Projeleri” için yapılacak toplantının duyurusu yapıldı, ancak toplantının adresi ve saati verilmedi. Bu durum, tartışılan projeyle ilgili toplantıya katılım olmaması için yer ve saatin kasten verilmediği kuşkusunu doğurdu.

Pütürge’nin Tepehan Mahallesi’ne yakın bölgede geçmekte olan Büyükçay üzerine yapımı planlanan “Adıyaman Büyükçay Barajı ve Sulaması, HES Projeleriyle” ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından ilginç bir duyuru yapıldı (Duyurunun aslını büyütmek için fotoğrafa tıklayınız). Proje için İzleme ve Değerlendirme Kurulu (İDK) Toplantısının yapılacağı belirtildi, ancak toplantının adresi ve saati belirtilmedi. 

İZLEME TOPLANTISI

Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki arazilerin sulanmasının yanında 2 adet de HES Projesi’ne kapsayan Büyükçay Barajı için Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, kurumsal internet adresinde yayınladığı duyuruda, Adıyaman Büyükçay Barajı ve Sulaması, HES Projeleriyle ilgili olarak 20 Kasım 2014 tarihinde İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısının yapılacağı kaydedildi. Aynı duyuru kurumun Malatya Müdürlüğünce de aynı şekilde yayınlandı.

PÜTÜRGE İÇİN DUYURU

Kurumun sitesinde baraj için 2 ayrı duyuru yapıldı. İlk duyuruda, “Malatya ili PÖTÜRGE ilçesi sınırları içerisinde DSİ Genel Müdürlüğü 20. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Adıyaman Büyükçay Barajı ve Sulaması, HES Projeleri (Haydaran HES 3,70 MW – Sutepe HES 15,70 MW) , Malzeme Ocakları ve Beton Santrali projesi ile ilgili 20.11.2014 tarihinde İDK Toplantısı gerçekleştirilecektir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” denildi.

KAHTA İÇİN DUYURU

Kurumun sitesinde yer alan ikinci duyuru da, “Adıyaman İli KAHTA ilçesi sınırları içerisinde DSİ Genel Müdürlüğü 20. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Adıyaman Büyükçay Barajı ve Sulaması, HES Projeleri (Haydaran HES 3,70 MW – Sutepe HES 15,70 MW) , Malzeme Ocakları ve Beton Santrali projesi ile ilgili 20.11.2014 tarihinde İDK Toplantısı gerçekleştirilecektir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” ifadeleri kaydedildi.

Her iki duyuruda da toplantının nerede yapılacağı ve saati belirtilmedi. 

MALATYA’DA TARTIŞILAN PROJE

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Ağbaba’nın Pütürge’nin Tepehan Bölgesi,  Adıyaman tarafına yapılacak olan Büyükçay Barajı ve HES Projesi için verdiği soru önergesinde şu soruları gündeme taşımıştı: “Baraj ve HES projesinin planlama ihalesi gerçekleştirilmiş midir? Gerçekleştirilmiş ise hangi tarihte gerçekleşmiştir?  Tepehan Bölgesinde yapılacak baraj ve HES için bölge halkına bilgi verilmiş midir? Verilmemiş ise sebebi nedir? Konuyla ilgili Bakanlığınıza ulaşmış şikâyetler var mıdır? Kamuoyunda baraj ve HES projesinin Malatya’dan gizlenerek hazırlandığına dair iddialar doğru mudur? Proje hazırlığından Malatya Valiliğine, Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve diğer Kurumlara bilgi verilmiş midir? Verilmiş ise ilgili yazıların tarih ve sayıları nelerdir? Büyükçay Barajının 1980 yılından beri Malatya-Nemrut Dağı arasında gerçekleşen ulaşımı ortadan kaldıracağı iddiaları doğru mudur? Doğru ise ulaşım için alternatif yol yapımı düşünülmekte midir? Baraj ve HES projesine hangi tarihte başlanıp bitirilmesi planlanmaktadır? Baraj ve HES yapımının ardından ortaya çıkacak Malatyalı üreticilerin mağduriyetinin nasıl giderilmesi düşünülmektedir?” 

BAKAN EROĞLU NE DEMİŞTİ?

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise Büyükçay Barajı ve HES Projesi ile ilgili sorulara verdiği cevap da, “Adıyaman-Büyükçay Barajı ve HES Projesi planlama yapım ihalesi 28.03.2012 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Büyükçay Barajı ve HES Projesi için ÇED başvuru dosyası hazırlanmış Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulmuştur. Proje ile alakalı görüş verilmesi için belirlenen kurum ve kuruluşlarla 10.04.2014 tarihinde gerekli yazışmalar yapılmıştır. Süreç gereği 21.06.2014 tarihinde Malatya ili Pütürge İlçesinde ve 22.05.2014 tarihinde Adıyaman İli Kahta İlçesinde Halkın Katılımı Toplantıları gerçekleştirilerek, halka proje hakkında bilgi verilmiştir. GAP Adıyaman-Kahta Projesi’nin alt ünitelerinden olan Adıyaman-Büyükçay Barajı ve HES Projesi ilk aşamada GAP İstikşaf Raporunda ele alınarak, DSİ Genel Müdürlüğümüz tarafından Master Plan aşamasında incelenmiş olup, söz konusu baraj sulama ve enerji ünitesi Adıyaman Kahta Projesi kapsamında çalışmaları neticelendirilerek, 1985 yılında Master Plan Raporu olarak yayınlanmıştır. Söz konusu GAP projesinin gizlenerek hazırlanması söz konusu değildir. Büyükçay Barajı 2014 yılı Yatırım Programında “Adıyaman-Büyükçay Barajı Proje Yapımı” olarak yer almaktadır. Planlama raporu onaylandıktan sonra bu yıl içerisinde proje yapımının ihalesi yapılacaktır. Üçüncü aşamada baraj inşaat ihalesi gerçekleştirilecektir. DSİ Genel Müdürlüğümüz su kaynaklarını planlarken ekonomi, ihtiyaç ve ülke kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi prensibi dâhilinde hareket ederek, verimli tarım alanlarımızın öncelikle cazibeli şekilde enerjiye gerek duyulmaksızın sulanmasını dikkate almaktadır. Kâhta ilçesinin doğu yakasında bulunan tarım arazilerinin cazibeli sulanabilmesi için, daha yüksek kotlarda depolama tesisine ihtiyaç duyulmuş ve bu maksada uygun-, depolama tesisi olarak Büyükçay Barajı projelendirilmiştir. Büyükçay Barajında baraj gölü altında kalacak yollar için rölakasyon yolu projelendirip, baraj ile eş zamanlı bitirerek herhangi bir mağduriyete meydan vermeyecek şekilde gerekli tüm önlemler alınmaktadır” şeklinde bilgi aktarmıştı.

HABER: Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- Özel

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız