SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Neyi Kabul Ettiler?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisinin 6 Mayıs’ta yapılan toplantısında İmar Komisyonu tarafından gündem dışı verilen bir önerge ile gündeme alınan ve okunduktan sonra kabul edilen Belediyeye hibe edilen arsalar karşılığı “EK YOĞUNLUK verilmesi uygulamasının kaldırılması önergesinin “net anlaşılmayan” metni tartışma yarattı.

Kabul edilen önergenin açıklamaları kapsayan giriş bölümünden sonra yer alan 1. maddesinde “… Hibe uygulaması ile tüm meclis kararlarının 06.05.2009 Tarihi itibari ile iptal edilmesi” denilirken, 2. ve 3. maddelerinde ise uygulamalar için amaca uygun hale getirilmeleri ve “Ek yoğunluğun” imar durumu aşamalarında yapılması istendi.

Önergedeki bu ifade karışıklığı konu ile ilgili uzman hukukçu ve mimar mühendis gibi teknik elemanlarca farklı yorumlandı.

Uzmanların bir bölümü “Önerge geçmişteki uygulamaları da kapsıyor ve ek yoğunluk verilen tüm meclis kararlarının iptali gerekir” derken, diğer bir bölümü de “Önergenin kabul edildiği 06.05.2009 tarihinden sonra ki uygulamaları kapsadığı” görüşünde ısrar ediyor. Uzmanlar ayrıca önergenin yazım tekniğinin yorumlara açık olduğunu ve net bir şey söylemekten itina ile kaçınıldığının gözlemlendiğini, bunun da önümüzdeki günlerde daha büyük sıkıntılara yol açacağını belirtiler.

İMAR MÜDÜRLÜĞÜ DE KARARSIZ
Belediye İmar Müdürlüğü yetkilileri de; kararın, 06.05.2009 tarihinden sonrasını kapsadığını söylerken, karara dayanak olan ve EK YOĞUNLUĞUN düzenleme alanı içerisinde olması halinde verilebileceği yönündeki 08.07.2005 tarih ve 148 No’lu Meclis Kararının C maddesi sorusuna yanıt vermekten kaçındılar.

2005 Yılı 7. ayında alınan 148 sayılı kararın c maddesi ise; “ İmar uygulaması görmemiş alanlarda yukarıda bahsedilen sahalarda kalan kadastral parsellerin Belediyemize bağışlanması şartıyla maksimum E=0.90 kabulüne dayanarak ilave yapı hakkını aynı bölgede, eşdeğer kıymet ve eşdeğer imar alanında kullandırılması ve bu eşdeğer alanlarının belirlenmesi yetkisinin encümene verilmesine” hükmünü içeriyordu.

Malatya Belediyesi Meclisi 2005-2009 (Nisan ayı da dahil olmak üzere) yılları arasında 50’ye yakın ek yoğunluk verilmesi kararı alınmış ve verilen ek yoğunlukların çok az bir kısmı aynı düzenleme sahasında kalıyordu. . Verilen ek yoğunlukların yüzde 90’lık bölümü ise kırsal kesimlerden yapılan bağışların rantı yüksek kesimlerde kullanılması şeklinde oldu.

ANLAŞILMAYAN ÖNERGE
Yazılış tekniği tartışma konusu olan önergenin tam metni ise şöyle:

“ İmar planında okul, park, sağlık tesisi, kültür tesisi, sosyal tesis, yol vb. kentsel donatı alanlarında kalan ve imar uygulaması, kamulaştırma ve terk ile kamuya tahsis edilememiş özel mülkiyetlerin Belediye’ye hibe edilerek, bu hibeden kazanılacak inşaat yoğunluklarının bila parsellerde kullanılması ile ilgili Malatya Belediye Meclisinin 07.01. 2008 Tarih ve 13 Sayılı Kararı ile işlem yapılması uygun görülmüş ve bu karar doğrultusunda işlemler yapılmaktaydı. .

Yapılan incelemelerde, uygulama da sıkıntılar yaşandığını, düzenleme sahası dışında kalan bahse konu alanların hibe edilerek inşaat alanlarındaki yoğunluk artışının nüfus yoğunluğuna sebep olduğu görülmüştür. Nüfus yoğunluğunun artması beraberinde planlanan okul, park, sağlık tesisi, kültür tesisi, sosyal tesis, yol vb. kentsel donatı alanlarının yetersiz kalmasına neden olmaktadır.

Yine bu konu ile ilgili olarak İmar Kanunun 28. Maddesi “İmar planında verilmiş olan inşaat emsalinin, kat adedinin, ifraz şartlarının değiştirilmesi sonucu nüfus yoğunluğunun artırılmasına dair imar planı değişikliklerinde : - Artan nüfusun ihtiyacı olan sosyal ve teknik altyapı alanları EK-1’de belirtilen standartlara uygun olarak plan değişikliğine konu alana hizmet vermek üzere ayrılır ve/veya artırılır” şeklinde olup, teknik olarak bunun sağlanması da çok zor bir durumdur

1- Özetle söz konusu hibe uygulaması ile ilgili tüm MECLİS KARARLARININ 06.05.2009 tarihi itibarı ile iptal edilmesi,

2- İmar planında bahse konu alanların, amacına uygun hale getirilerek, planın uygulanması amacıyla; düzenleme sahası içerisindeki parsellerin, yukarıda bahsedilen, kısaca Kamu Ortaklık Payı (KOP) diye tabir edilen alanlara giden paylarını Belediye’ye hibe etmeleri halinde, yoğunluk kullanılacak parseldeki yapı yoğunluğuna eşdeğer olacak şekilde ilave inşaat alanı verilmesi, bu işlemin 6 Mayıs 2009 tarihi itibariyle alınacak imar durumları için uygulanması ve imar durumu aşamasında yapılması,

3- Aynı düzenleme sahasında olan; yeni yapılacak ve 6 Mayıs 2009 tarihinden önce ruhsat almış yapılarda da kullanmak için, başka parsellere ait olan Kamu Ortaklık Payı hisselerinin de Belediye’ye hibe edilerek ilave inşaat alanı hesaplama yetkisinin Belediye Meclisi’ne verilmesi"

HABER: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız